14.08.2022 |
Viure als Pirineus

RESCATS DE MUNTANYA

Acaba la temporada de vigilància de 3.450 caps de bestiar per protegir-los de l'os

Segons Territori, enguany hi ha hagut 6 ovelles mortes entre els 4 els ramats agrupats
foto_3206624
Un gos de protecció de ramats amb les ovelles al fons/Marta Lluvich
Acaba la temporada de vigilància de 3.450 caps de bestiar per protegir-los de l'os

El Departament de Territori ha tancat la temporada de vigilància dels ramats que té agrupats a la zona de presència permanent d'os, en el marc de les mesures del programa de prevenció de danys causats per aquesta espècie. En la zona de presència permanent d'os, durant l'època d'agrupaments hi ha hagut 6 ovelles mortes pel plantígrat. D'altra banda, fora dels agrupaments dels ramats, s'han registrat 10 sol·licituds de compensació de danys en sectors, com apicultura i ramaderia bovina, ovina i cabruna. Han estat 4 els ramats agrupats i vigilats, a les capçaleres del Pallars Sobirà, amb més de 3.450 caps de bestiar, principalment ovelles. S'han destinat 84.000 euros en la vigilància de ramats a la zona de presència permanent d'os bru.

En total, s'han registrat 16 arnes danyades per os bru, 15 de les quals en zona de presència permanent d'os bru i sense protegir. També s'han produït danys a dos cabres i set ovelles en zona permanent d'os. Entre aquestes, 6 ovelles dels agrupaments que han quedat aïllades i fora dels tancats de protecció nocturns dels agrupaments. A més, altres sol·licituds continuen encara en tràmit de resolució de l'expedient corresponent.
foto_3206628

(Foto: Un ramat en un prat de València d'Àneu/ Marta Lluvich)

Es tracta dels agrupaments de Boldís-Àreu, Bonaigua, Isil i Tavascan. Un total de 4 pastors i 3 ajudants de pastors (a temps parcial), han fet possible aquesta protecció, amb el suport de gossos de protecció especialment ensinistrats. A més, durant el projecte s'ha col·laborat amb l'Escola de Pastors de Catalunya, amb 4 alumnes que han fet formació durant la temporada d'estiu.

Quant a la zona de presència ocasional d'os bru, per segon any consecutiu s'ha treballat amb un ramader de la Vall de Boí per a l'aplicació de mesures de prevenció de danys. El balanç ha estat molt bo, i no s'ha registrat cap dany en tota la temporada.

Enguany no s'inclouen els de la Val d'Aran, que tenen competències pròpies en matèria de gestió de grans carnívors de la fauna salvatge protegida al seu territori.

Les nevades primerenques de setembre i octubre han dificultat la tasca dels pastors, que s'han hagut de desplaçar a zones més baixes per garantir el benestar dels animals. Habitualment, els agrupaments s'allarguen entre 4 i 5 mesos, però enguany en algun cas han acabat abans del previst, per la manca de pastures.

Noves infraestructures

La Generalitat va instal·lar a principis d'estiu dues noves cabanes, transportades amb helicòpter, a Ribera de Tírvia (Àreu) i a Ventolau (Tavascan), a 2.300 i 2.600 metres d'altitud, respectivament, per substituir els antics habitacles que s'utilitzaven fins ara durant la temporada de pastura, i per donar aixopluc als pastors.

Durant tot aquest temps, s'ha comptat amb la col·laboració del Cos d'Agents Rurals per al transport amb helicòpter de material de prevenció a alta muntanya, de barracons per la pernoctació i de queviures, a les zones sense l'accés motoritzat.

Pla de detall de la cabana de pastor a mig construir. Imatge del 22 de juny del 2020 (horitzontal)
(Foto: Una cabana de pastor a mig construir /Marta Lluvich)

Els agrupaments formen part de les actuacions incloses dins del programa de prevenció de danys causats per os per al 2020, elaborat pel Departament de Territori i Sostenibilitat. En aquest sentit, la Generalitat inverteix enguany 84.485 euros per a la vigilància dels 4 agrupaments de ramats a la zona de presència permanent d'os. A més cal afegir els diners que es destinen al material necessari per realitzar els tancaments electrificats per protegir el bestiar durant la nit, la manutenció dels gossos de protecció de ramats, i el suport del personal de Forestal Catalana destinat al programa de vigilància.

Es vol així, mantenir el compromís de la Generalitat amb les mesures de prevenció de danys al sector primari durant la temporada de pasturatge en alta muntanya i de transhumància apícola, més enllà del projecte PirosLife de consolidació de l'os bru als Pirineus, que va acabar el 31 d'octubre de 2019.

Acaba la temporada de vigilància de 3.450 caps de bestiar per protegir-los de l'os
Comentarios