SALUT

El 24% dels metges s'han plantejat abandonar la professió

El 42% dels professionals se senten més cansats i menys preparats per una segona onada de coronavirus
Metges de l'Hospital Clínic treballen durant la pandèmia de covid-19 el 20 d'abril del 2020.  (Horitzontal)
photo_camera Metges de l'Hospital Clínic treballen durant la pandèmia de covid-19 /Francisco Àvia / Hospital Clínic

El 24% dels metges s'han plantejat abandonar la professió a causa de l'impacte de la pandèmia en la salut física i emocional, dels quals un 2% ho ha considerat seriosament, segons un estudi elaborat amb una mostra de 1.648 enquestes presentat aquest dijous. Els resultats provisionals d'aquest informe de la Fundació Galatea, el Col·legi de Metges de Barcelona i les professores Núria Mas (IESE) i Judit Vall (IEB-UB), assenyalen que el plantejament d'abandonar la professió ha arribat al 31,7% en els metges d'atenció primària. L'estudi també indica que el 42% dels professionals se senten més cansats i menys preparats per una segona onada de coronavirus i que afronten amb més pessimisme els mesos vinents.

Malgrat aquestes dades, el president del col·legi de Metges, Jaume Padrós, ha destacat que el gruix del col·lectiu manté un ferm compromís amb la professió i amb els pacients, tot i les experiències viscudes des de l’esclat de la pandèmia.

L’enquesta constata l’empitjorament de la salut física i mental dels metges a partir de diversos indicadors com la freqüència amb la qual experimenten esgotament físic i emocional, cefalees, mal d’estómac o mal d’esquena; així com capacitat per afrontar els problemes. Es comparen els valors d'abans, durant la primera onada i durant l'estiu. En aquesta comparativa s'oberva que el cansament es va triplicar durant els mesos de març i maig i encara és superior al nivell inicial, segons ha exposat Núria Mas.

L’estudi detecta que hi ha determinats col·lectius que mostren pitjors indicadors de salut, com ara, metges i metgesses que treballen a l’atenció primària, aquells que van treballar a UCI i serveis d’urgències i els que van decidir autoconfinar-se durant els mesos més durs de la pandèmia per protegir els seus familiars.

Entre els professionals de l’atenció primària ha estat més freqüent el plantejament d’abandonar la professió. Un 31,7 % ho han considerat en algun moment, molt per sobre del 21,3 % dels companys de l’àmbit hospitalari i del 22,2 % d’altres àmbits. També indiquen que se senten menys preparats de cara a fer front al que queda de pandèmia el 48,4 % dels metges i metgesses de primària, el 44,5 % dels professionals d’hospitals i el 34,8 % d’altres àmbits.

Un dels aspectes més positius de l'estudi, segons les investigadores, és el paper dels equips com a elements protectors de la salut i del benestar dels metges i metgesses. Els professionals que treballen en equips on es comparteixen objectius i on existeix un “sentiment de pertinença” reporten millors indicadors de salut física i emocional que la resta, segons ha assenyalat Judit Vall.

Aquests professionals s’enfronten a menys conflictes ètics i menys estrès en la seva activitat diària, ja que les decisions i els problemes s’afronten de manera compartida. Segons l’enquesta, fins a un 31,2 % dels professionals que no compten amb el suport d’un “equip protector” afirmen que s’enfronten a conflictes ètics amb freqüència, un percentatge que baixa fins el 24,5 % entre els professionals que se senten integrats i recolzats per un equip.

Padrós ha exposat algunes recomanacions que fa l'informe, principalment “cuidar aquells que ens cuiden”, el que considera que és un element clau per garantir una bona assistència al ciutadà. En concret, l'informe demana reformar l’actual sistema de salut per tal de garantir la protecció de la salut dels professionals i reduir al màxim factors de risc afavorits pel propi sistema.