TURISME SOSTENIBLE

Tretze allotjaments turístics del Pallars Sobirà fan una aposta per l'estalvi energètic i la sostenibilitat

El projecte s’emmarca en el grup d’accions que s’estan impulsant per a obtenir l’acreditació de la Carta Europea de Turisme Sostenible.
Allotjaments sostenibles 3
photo_camera Representants de l’Ajuntament de Sort i del Parc Natural de l’Alt Pirineu amb Toni Cantero i Ramon Aytés / sort.cat

Un total de tretze allotjaments turístics del Pallars Sobirà han participat aquesta primavera i estiu en una iniciativa per impulsar la sostenibilitat i la responsabilitat als seus establiments. Durant la primavera, les empreses han assistit a diferents sessions de capacitació i aquest estiu estan treballant conjuntament amb un grup de professionals per a reduir la despesa energètica dels seus allotjaments, optar per fons d’energia renovables, millorar l’organització amb els seus treballadors i optimitzar la comunicació per explicar el seu compromís social i ambiental.

Aquest projecte s’emmarca en el grup d’accions que s’estan impulsant al territori per a obtenir l’acreditació de la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS). Una iniciativa impulsada per la federació EUROPARC, que aglutina els espais naturals protegits dels països europeus i que treballa per reduir l’impacte del turisme i impulsar accions per fer-lo més sostenible.

Allotjaments sostenibles 4
Empreses assistents a les sessions de capacitació / sort.cat

En aquest cas, l’acreditació la impulsa el Parc Natural de l’Alt Pirineu en col·laboració amb tots els municipis del seu àmbit, a més del de Baix Pallars, el de la Seu d’Urgell i el de Valls d’Aguilar; les associacions empresarials de l’àmbit turístic i la resta d’entitats públiques i privades locals vinculades a l’activitat turística.

En aquest context, l’Ajuntament de Sort en col·laboració amb el Consell Comarcal del Pallars Sobirà, s’ha sumat al grup d’accions previstes per obtenir l’acreditació de la CETS i ha volgut aprofitar un ajut procedent del Programa Treball a Comarques del Servei d’Ocupació de Catalunya, per tirar endavant aquesta capacitació i assessoraments a empreses turístiques.

Allotjaments sostenibles 1
Ramon Aytés i Toni Cantero, parlant sobre les possibles opcions per implementar a l’Hotel / sort.cat

L’objectiu és que les empreses de l’àmbit del Parc Natural tinguin la informació i els coneixements necessaris per realitzar inversions i impulsar mesures que els permetin millorar la sostenibilitat en els seus establiments. Així, després d’haver assistit a un seguit de sessions de capacitació durant la primavera, aquests dies d’estiu i fins la tardor, les empreses que ho han sol·licitat estan sent assessorades per un grup de professionals en l’àmbit de l’arquitectura, la enginyeria i la comunicació. Els allotjaments participants podran conèixer amb el suport d’aquests experts com ser més eficients en l’ús de l’energia i reduir-ne el consum ja sigui millorant les instal·lacions del seu establiment o aplicant mesures correctores en l’edifici; també estan treballant per reflectir el seu compromís amb la sostenibilitat a través de la seva comunicació per donar-ho a conèixer als seus clients i posicionar-se, tant ells com el territori.

L’Hotel Pessets és un dels establiments que ha participat en l’acció. Ramon Aytés, responsable de l'Hotel i Toni Cantero, especialista en energies renovables i estalvi energètic, ens han explicat les mesures que estan valorant aplicar a l’Hotel per reduir el consum energètic i fer més eficients les seves instal·lacions.

Aquesta capacitació adreçada als allotjaments turístics és una primera acció del conjunt d’accions previstes per fomentar la sostenibilitat turística del sector. Es preveu, en un futur, realitzar accions similars adreçades a les empreses d’activitat, a la restauració i als productors agroalimentaris que realitzen visites als seus obradors-explotacions. Totes les empreses que vulguin avançar en aquest sentit podran optar també a acreditar-se individualment com a empreses compromeses amb la Carta Europea de Turisme Sostenible.