ESPECTACLE D'ASTRONOMIA POPULAR

Presentació del llibre-disc "Mil cent i un estels", al Cafè Pessets de Sort

L’Associació Bocafoscant ha fet un treball de recopilació de textos que ha volgut plasmar en un conte divulgatiu i un disc farcit de col·laboracions de músics d’arreu del territori català. “Mil cent i un estels” recupera textos d’astronomia popular i els apropa al firmament tal com l’imaginava la pagesia, els pastors i la gent de mar d’arreu dels Països Catalans.

Espectacle %22Mil cent i un estels%22  2
photo_camera Una imatge de "Mil cent i un estels"/Bocafoscant

Aquest dijous, 22 de març les 22h, el Cafè Pessets de Sort, acollirà la presentació del llibre-disc “Mil cent i un estels”, d'Editorial Andorra, amb textos d' Alexandre Bonanit i il·lustracions de Vanesa Freixa. El llibre recupera textos d’astronomia popular i els apropa al firmament tal com l’imaginava la pagesia, els pastors i la gent de mar d’arreu dels Països Catalans. L’Associació Bocafoscant ha fet un treball de recopilació de textos que ha volgut plasmar en un conte divulgatiu i un disc farcit de col·laboracions de músics d’arreu del territori Català.

Alexandre Bonanit (divulgador astronòmic, educador ambiental, conta contes i dinamitzador cultural) i Laia Pedrol (músic, docent i directora de corals) són els artífex d’aquest projecte que juntament amb la col·laboració de l’Editorial Andorra​, presenten aquest més de març. Una obra deliciosa que ens ajuda a recuperar un patrimoni immaterial vinculat al coneixement tradicional, l’activitat primària i el món de l’astronomia. De l’imaginari popular han recollit endevinalles, cançons, refranys i molta informació de com aquets interpretaven el cel nocturn. La dita diu que podem comptar mil cent i un estels​. Però, alerta, aquell qui ho faci, sense deixar-se’n ni un, ni comptar-ne cap dues vegades podrà mudar de sexe, caminar per damunt de l’aigua i volar sense ales.

Per a fer-ho possible, Alexandre Bonanit i Laia Pedrol, han comptat amb la col·laboració de professionals d’arreu del territori català. Pel que fa al conte, les il·lustracions són a càrrec de Vanesa Freixa i pel que fa al disc que musica els textos han comptat amb la producció musical de Marc Serrats “Xerramequ” i les col·laboracions del Petit de Cal Eril, el Carles Belda, la Mireia Mena, l’Helena Casas, el Dídac Ruiz i el Fosi Barry​. Aquests han versionat cançons de treball que es cantaven al camp, cançons de mar i dolces tonades que els pastors entonaven sota un cel de mil cent i un estels. Cada cop més el coneixement tradicional és usat com a base d’inspiració de molts creadors. La riquesa d’aquest permet fer renéixer un patrimoni que ha quedat totalment en desús a causa de la transformació veloç de la nostra societat. Treballs com aquest són motiu de celebració ja que van orientats a difondre d’una manera lúdica i a través de produccions de qualitat aquests tresors. L’obra va adreçada a tots els públics introduint d’una manera efectiva aquestes arrels. No podem menystenir esforços particulars com aquests que tenen un valor incalculable.

Un llibre – disc que neix d’un espectacle

Les mateixes Laia Pedrol i Alexandre Bonanit són les encarregades de transformar aquest projecte en un espectacle en viu que mouran en gira arreu del territori. En aquest espectacle fusionen coneixement d’astronomia popular amb cançons de treball que es cantaven al camp, cançons de mar i dolces tonades. Sabreu quina és l’estrella del dia, també anomenat estel de les donzelles, o quins astres indicaven quan es podia començar a veremar. També aprendreu la història de com es va formar el camí de Sant Jaume que ara coneixem com la Via Làctia. Utilitzant la veu com a instrument de transmissió i en un espai càlid, proper i recollit, van cantant als estels i contant les cançons, tot desgranant aquesta proposta d’astronomia i cultura popular que ells dos han cuinat a foc lent.