RAMADERIA

L'Escola de Pastors i Pastores de Catalunya cada cop atreu més noies

La quinzena edició de l'Escola de Pastors i Pastores de Catalunya ha començat amb 13 alumnes; 9 dones i 4 homes
Escola de Pastors 15 anys 2
photo_camera Escola de Pastors 15 anys 2

La quinzena edició de l'Escola de Pastors i Pastores de Catalunya ha començat amb 13 alumnes; 9 dones i 4 homes. Any rere any l'escola s'ha anat adaptant a les necessitats dels alumnes i des de la direcció del centre han detectat que cada cop hi ha més alumnes interessats a aprendre l'ofici de pastor de muntanya. Maria Díaz, de l'Escola de Pastors, ha explicat que és una feina molt exigent i en què es necessiten molts coneixements (animals, meteorologia o seguretat) i per aquest motiu han ampliat aquesta formació una setmana. Durant aquests dies, l'escola es traslladarà a alta muntanya per fer les classes en una situació real. Al llarg d'aquests quinze anys ja han passat per l'escola 247 persones.

Els alumnes que arriben a l'escola, després d'haver passat una selecció entre totes les sol·licituds rebudes, tenen ganes de tirar endavant projectes, independentment de si provenen de família de pagès o no.

Malena Domènec és de Barcelona, amb vincles familiars a la Ribera d'Ebre, i s'ha inscrit a l'Escola de Pastors perquè vol tenir un ramat que 'netegi' el sotabosc de les finques familiars de la comarca. Com que no té cap noció prèvia, abans de tenir el seu propi ramat ha decidit passar per l'escola per adquirir tots els coneixements que li manquen. L'objectiu de la Malena és destinar el ramat a gestió forestal.

Pel que fa a l'Anna Carol, una altra alumna de l'escola, li agradaria formar-se com a pastora de muntanya i més endavant tenir ramat propi. Carol no es veu portant un ramat sola i li agradaria fer-ho amb més gent i potser formant una cooperativa.

Escola de Pastors 15 anys 1
Els alumnes de l'Escola de Pastors en una granja d'ovelles a Enviny / Marta Lluvich

Aquesta primera setmana a l'Escola de Pastors han fet classes teòriques però també de pràctiques. A tocar de l'escola, a Enviny, hi ha la granja de Rispa, un veí del poble que tota la vida ha fet de pastor. Rispa els deixa les instal·lacions per atansar-se als animals i fer alguna classe a la mateixa granja, però també és ell, que a través de l'experiència d'anys, els transmet molts coneixements sobre l'ofici.

Perfil de l'alumnat de l'Escola de Pastors

Dels tretze alumnes d'aquesta quinzena edició, un 38% ve de tradició familiar pagesa. Pel que fa a l'edat, la mitjana d'aquest curs és de 29 anys. Un 62% de l'alumnat procedeix de zones urbanes de Catalunya, mentre que un 38% ve d'entorns rurals. Gairebé la meitat tenen estudis universitaris (46%), un 38% estudis de grau mitjà i un 15% graduat escolar.

Escola de Pastors 15 anys 3
Els alumnes de l'Escola de Pastors visitants una granja d'ovelles a Enviny / Marta Lluvich 

Més de la meitat (62%) dels alumnes estava treballant en el moment de fer la sol·licitud per entrar al centre. Això implica que estaven disposats a deixar la feina per fer la formació. Fet que demostra, segons els responsables de l'Escola, la seva vocació i ganes d'emprendre un camí en el món de la ramaderia extensiva o de la pagesia.

Xarxa d'escoles de pastors

Com cada any, nombroses explotacions de tot el país participaran en l'Escola fent el paper de tutors. El model d'explotació que acull l'alumnat mira de respondre al màxim a un model extensiu, de producció tradicional o ecològica, de gestió familiar i on s'arribi a fer una transformació i venda directa del producte. Sense aquestes finques col·laboradores que acullen i formen l'alumnat, l'Escola de Pastors no seria possible, ha recordat la Maria Díaz.

Per anar ampliant l'oferta per fer pràctiques de l'alumnat, s'està creant una xarxa d'escoles de pastors a tot l'Estat per poder acollir participants provinents d'altres centres. També serà possible que els de l'escola del Pallars tinguin puguin triar Catalunya o qualsevol altre indret d'Espanya i França per fer les pràctiques.