EXPOSICIONS

Inauguren a Sant Joan d'Isil l'exposició "Formes d'aigua. Empremtes i figuracions a les Valls d’Àneu"

Oganitzada i produïda pel Museu Nacional d’Art de Catalunya amb la col·laboració del Consell Cultural de les Valls d’Àneu i Festival Dansàneu

unnamed - 2023-07-19T154002.712
photo_camera Església de Sant Joan a Isil / Dansàneu

Aquest divendres, 21 de juliol, s'inaugura l'exposició Formes d’oli i aigua. Empremtes i figuracions a les Valls d’Àneu a l'església de Sant Joan a Isil.  L'exposició, que es podrà visitar fins al proper 31 d'agost,  està organitzada i produïda pel Museu Nacional d’Art de Catalunya amb la col·laboració del Consell Cultural de les Valls d’Àneu i Festival Dansàneu El Festival de cultures del Pirineu.

El Museu Nacional conserva importants conjunts de pintura mural arrencada, pintura sobre taula i escultura procedents de les esglésies de Sant Pere de Burgal, Santa Maria d’Àneu, Pedret, Sorpe, Escalarre, Isavarre, Esterri d’Àneu, Aurós, Alós d’Isil i Escaló, que formen part del cor d’una col·lecció extraordinària i única al món. Per aquest motiu, les Valls d’Àneu són prioritàries en la tasca que el Museu desplega arreu del país per activar els lligams de la col·lecció amb els llocs d’origen i establir ponts amb la societat a través de dipòsits, col·laboracions i projectes, tant amb els museus de la Xarxa de Museus d’Art de Catalunya com amb institucions i entitats culturals de referència a Catalunya.

unnamed - 2023-07-19T154157.060
Pica baptismal de l’antiga església de Sant Pere d’Esterri d‘Àneu / Carme Carreras

Formes d’oli i aigua. Empremtes i figuracions a les Valls d’Àneu amplia i resignifica Son, una intervenció d’Oriol Vilapuig que va tenir lloc el 2020 a les sales del romànic del Museu Nacional d’Art de Catalunya i que plantejava des del present noves formes d’interrogar el passat per sostenir una relació amb el temps més plural i complexa. Aquest treball dona visibilitat a uns relleus dels segles XI i XII esculpits en diverses piques de pedra específiques de les Valls d’Àneu, que es troben actualment a les esglésies romàniques d’aquest territori.

Mitjançant la tècnica del frottage, un procediment que permet que les imatges apareguin per contacte, emergeixen unes imatges i formes ancestrals esculpides pels artesans en aquestes piques destinades a contenir oli i aigua, una cultura popular, pagana i rural, oculta pels discursos historiogràfics més hegemònics.

Formes d’oli i aigua. Empremtes i figuracions a les Valls d’Àneu retorna aquest imaginari a la terra d’on procedeix, una acció que vol relligar les imatges amb el seu territori com a forma també per construir pertinença al lloc, per iniciar així, com afirma Sitesize en el text que acompanya la intervenció, “un pacte renovat amb la terra, les aigües i el foc. Un recorregut sota la protecció dels animals aliats de les piques de pedra, que com a signes primordials ens continuen acompanyant”.

unnamed - 2023-07-19T154335.110
Fragment de la intervenció a Sant Joan, Isil / Oriol vilapuig, 2023

Més romànic: exposició a les valls d’Àneu i un gran Congrés Internacional

Quan es compleixen cent anys de la formació del nucli principal de la col·lecció actual d’art romànic, una col·lecció única al món, el Museu Nacional ha iniciat un cicle de projectes que combinen aspectes patrimonials, de conservació, investigació i divulgació al voltant d’aquest col·lecció. En aquest moment, una vegada completada la intervenció a Sant Climent de Taüll, els equips de restauradors i conservadors del Museu Nacional treballen a l’absis de Sant Pere del Burgal per reintegrar fragments que s’han restaurat i estudiat en profunditat.

Una vegada finalitzat el projecte d’Oriol Vilapuig, al setembre, el Museu Nacional organitza un gran simposi internacional, conjuntament amb la Sapienza Università di Roma i la Universitat Autònoma de Barcelona, que tindrà lloc al Museu i a Boí. Aquest congrés tractarà sobre “l’espai pintat, espai reconstruït. Fortuna, percepció i experiència de la pintura mural medieval (segles IV-XIII)”.

A través de la pàgina dedicada al projecte https://www.museunacional.cat/mesromanic/, al web del Museu, el públic pot descobrir, entre d’altres recursos, videos i informació sobre els projectes que el Museu dedica al romànic.