FIRES I TRADICIONS

Un diumenge assolellat retorna a l'ovella xisqueta tot el protagonisme de la Fira de Tardor de Sort

La climatologia ha permès la celebració de la 18a Mostra d’Ovella Xisqueta, el 8è Concurs Morfològic Nacional d’Ovella Xisqueta i el 12è Concurs de Ganxo.

 

Fira de Sort 2023 @loxicdefeliciano 2
photo_camera La climatologia retorna a l'ovella xisqueta tot el protagonisme de la Fira de Tardor de Sort / @loxicdefeliciano

La pluja no va impedir que Sort encetés, aquest dissabte, una nova edició de la Fira de Tardor amb la participació d'un centenar de parades de productes artesans i de proximitat. De fet, el certamen va començar divendres amb una jornada tècnica sobre la viabilitat i els reptes de les pastures de muntanya, encara que els actes principals es van celebrar dissabte i avui diumenge.

Fira de Sort 2023 @Antoni Gelonch
El diumenge assolellat retorna a l'ovella xisqueta tot el protagonisme de la Fira de Tardor de Sort / @Antoni_Gelonch

Durant el matí de dissabte els nombrosos visitants van passejar pel recinte firal, tot i la pluja insistent. A la tarda, molts espectacles infantils i de teatre es van haver de traslladar al pavelló poliesportiu. A les 12.30 hores, la sala de plens de l'Ajuntament de Sort, va acollir la conferència sobre com cal interpretar el canvi climàtic a càrrec del Jofre Carniser, investigador del CREAF i professor d’Ecologia de la Universitat de Barcelona.

A la tarda es va presentar la BetafulaFreestyle de la mà de la Federació Catalana d’Esports d’Hivern. També es van celebrar sessions de teatre, concerts i el 13è Concurs de Ratafia.

Fira de Sort 2023 @loxicdefeliciano
El diumenge assolellat retorna a l'ovella xisqueta tot el protagonisme de la Fira de Tardor de Sort / @loxicdefeliciano

Aquest diumenge el sol ha lluït i un magnífic dia de tardor ha acompanyat, al Parc del Riuet, la celebració de la 18a Mostra d’Ovella Xisqueta, el 8è Concurs Morfològic Nacional d’Ovella Xisqueta i 12è Concurs de Ganxo amb demostració de costums tradicionals de pasturatge, organitzat per l'Associació Catalana de Criadors d’Oví de Raça Xisqueta (ACOXI). 

Fira de Sort 2023 @altpirineuaran
El diumenge assolellat retorna a l'ovella xisqueta tot el protagonisme de la Fira de Tardor de Sort / @altpirineuaran

L'ovella xisqueta

Menuda, robusta, amb un cap petit i sense banyes. Amb taques negres als ulls (ullerada), les orelles, el morro i a l’extrem les potes. La Xisqueta és una raça autòctona catalana, extremadament sòbria que sobreviu en ambients de gran duresa com el pirinenc. Des de mitjans del segle XX, aquesta raça ha sofert una progressiva i important disminució censal, que s’ha vist unida a una reducció de la seva zona de distribució. Per això, l’any 1995 la raça Xisqueta va ser catalogada com a raça en perill d’extinció (RD 3322, BOE, núm. 33, 1995), creant-se l’any següent, 1996, l’agrupació dels seus criadors. Poc a poc s’ha anat recuperant el cens de l’any 1995 sortint fa pocs anys de l’extinció. Actualment està declarada de protecció especial.

Lo Pau de Ponts concurs ratafia del Pallars @antonigelonch
Lo Pau de Ponts ha amenitzat el 13è concurs de Ratafia del Pallars / @Antoni_Gelonch

13è concurs de Ratafia del Pallars

L'Associació Recossira de la Fundació Casanovas-Sansa ha organitzat, en el marc de la Fira de Tardor de Sort, el 13è concurs de Ratafia del Pallars. El certamen ha tingut lloc, aquest dissabte 4 de novembre, a la plaça Caterina Albert. 

Concurs Ratafia del Pallars
Guanyadors del 13è Concurs de Ratafia del Pallars / @Recossira

 

Més a Pallars Sobirà