Una desena de cellers del Pirineu es van promocionar aquest dissabte en la desena edició de la Fira del Vi del Pirineu a Talarn. La Fira té com a objectiu agrupar els productors que elaboren vi a les comarques del Pirineu i potenciar l’enoturisme en aquests municipis. El certamen va comptar amb la participació de productors locals, nou restaurants, tres formatgeries del Pallars i una de l’Alt Urgell.
El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, va presidir la inauguració de la plaça del Vi. Joan Talarn va ser rebut a l’Ajuntament de la població pallaresa pel seu alcalde, Àlex García Balust, i la resta de la corporació municipal, a més de l’alcaldessa de Tremp, Maria Pilar Cases i l'alcalde de la Pobla de Segur, Marc Baró.. Després de signar al Llibre d’Honor de l’Ajuntament, s’han traslladat a la plaça del Vi, on han procedit a la inauguració de l’espai.
En acabar, es van desplaçar t a la plaça Anna M. Janer, on van efectuar la visita inaugural de la 10a Fira del Vi del Pirineu. També van realitzar una visita a ‘Vivisions’, una exposició de l’Associació Fotogràfica del Pallars, i a l’acte de presentació de la botella de vi commemorativa de la Fira, que incloia un col·loqui de l’enòleg Raúl Bobet i el cuiner Marc Ribas sobre el vi i els productes de proximitat.
Joan Talarn s’ha mostrat honorat per participar en la doble inauguració, de la plaça i de la Fira, tot remarcant que el poble està convertint “un producte propi com és el vi elaborat a alçada” en un element diferencial i singular que li ha de servir de “palanca per transformar el seu sistema econòmic” i, com a conseqüència, arrelar les persones i el talent a les comarques pirinenques, que és precisament un dels cavalls de batalla de la Diputació.
En aquest sentit, Joan Talarn ha dit que “només potenciant allò que cada territori sap fer o pot fer millor que altres” és com trobarem la manera de resoldre un dels problemes més preocupants del moment.
En el cas de Talarn i la seva àrea d’influència, s’està fent amb un aposta innovadora però “també sostenible, respectuosa amb l’entorn i que aporta un gran valor afegit a la pròpia marca del poble, esdevenint una eina que pot facilitar que les famílies no tinguin la temptació d’abandonar aquests pobles i, de retruc, que hi hagi gent que vulgui invertir en la comarca.
La Fira del Vi de Talarn té com a objectiu donar a conèixer les bodegues i cellers i els seus vins, no només de la comarca, sinó també de l’Alt Pirineu, però sense oblidar tampoc els productors locals i en especial les formatgeries pallareses. Ho fa després de dos anys d’aturada i mitjançant un seguit d’activitats el gruix de les quals se celebra aquest dissabte. Així, i al marge de les activitats esmentades, aquest matí s’ha fet també una degustació de plats pallaresos i maridats amb els vins del Pirineu, a més de la gimcana ‘Busca que trobaràs’ al nucli antic.
De cara a la tarda s’han programat noves degustacions, a més d’un tast guiat de formates del Pirineu a càrrec de Judit Carreira, un acte que és fruit d'un acord de col·laboració entre els ajuntaments de Talarn i la Seu d'Urgell per tal de promocionar conjuntament els seus respectius productes, amb la qual cosa els vins del Pallars també seran presents a l’octubre a la propera Fira de Sant Ermengol. També s’han previst un tast de vins i caves d’Espiells del celler convidat, Vins del Cep, realitzat per l’enòloga Maite Esteve, i un concert del cantautor Roger Mas presentant ‘Totes les flors’, el seu darrer treball discogràfic.
A més, tant avui com el passat dissabte i com dissabte vinent, dia 18, es podran fer visites i tastos de vins als cellers participants en aquesta 10a Fira, que són Cota 730 (Rialp), El Vinyer (Fígols de Tremp), Miquel Roca (Sant Cristòfol de la Vall), Sauvella (Orcau), Castell d’Encus (Talarn) i Batlliu de Sort (Olp), a més del celler convidat, Vins el Cep (Sant Sadurní d’Anoia).