Edicions Garsineu acaba de publicar el treball d'investigació 'El cementiri de Tremp durant la Guerra Civil. El trasllat de les restes del cementiri militar al Valle de los Caídos', de la historiadora pallaresa Noemí Riudor.
El treball, guanyador de la 9a beca de recerca Mossèn Jesús Castells i Serra de l'any 2019, és un estudi acurat sobre les inhumacions al cementiri de Tremp durant la guerra civil, amb víctimes de la repressió revolucionària, de morts per bombardeigs i accidents de guerra, de morts per acció de guerra i víctimes de la repressió nacional, amb un estudi acurat del trasllat de les restes militars al Valle de los Caídos.
L’1 d’abril de 1940, un decret del govern de Franco posava les bases per a la construcció d’un monumental mausoleu que havia de perpetuar la memòria d’aquells que havien mort a conseqüència de la violència revolucionària i en acció de guerra defensant el bàndol rebel.
Tot i que inicialment només havia d’acollir els “mártires” i “héroes” de la “Cruzada”, finalment també hi foren traslladades les restes de combatents republicans. De fet, en els anuncis que es publicaren a la premsa el 1958, per tal de rebre demandes de trasllat, s’hi pot llegir: “Uno de los principales fines que determinaron la construcción del Monumento Nacional de los Caídos en el Valle de Cuelgamuros (Guadarrama) fue el de dar en él sepultura a quienes fueron sacrificados por Dios y por España y a cuantos cayeron en nuestra Cruzada, sindistinción del campo en que combatieron, según exige el espíritu cristiano que inspiro aquella magna obra, con tal que fueran de nacionalidad española y de religión católica”
Noemí Riudor: Dels soldats enterrats al Cementiri Militar de Tremp, n’hi ha 100 que van ser exhumats per familiars i traslladats als seus llocs d’origen. 43 d’aquests noms consten al llistat de traslladats al Valle de los Caídos. Alguna cosa continua sense quadrar
Amb la intenció de saber el nombre de restes que s’haurien de traslladar al mausoleu, el Consejo de Obras del Monumento a los Caídos va establir, el 30 de desembre de 1957, que la guàrdia civil havia de fer-se càrrec de tenir els llistats dels morts i assassinats a tots els pobles, així com conèixer la voluntat de les famílies amb relació als trasllats.
Per tal de procedir als trasllats es va indicar com haurien de ser les caixes que contindrien les restes. Les caixes individuals havien de fer 60x30x30 cm i les que contindrien més d’un individu havien de fer 120x60x60 cm.
El procés des de l’exhumació a la reinhumació passava doncs per conèixer quants i qui eren, demanar autorització a les famílies i disposar les restes en caixes individuals o col·lectives per tal d’efectuar el trasllat. Un cop arribades les restes a Cuelgamuros calia documentar els noms dels individus que hi arribaven, des d’on venien i on es dipositaven.
Tot plegat un procediment que sembla ben organitzat i endreçat però que quan ens hi apropem per buscar detalls veiem que estava ple d’irregularitats.
Objectius
En l’estudi dels trasllats al Valle de los Caídos des del Cementiri Militar de Tremp, es plantegen els següents objectius.
- Elaborar un llistat exhaustiu dels combatents inhumats al Cementiri Militar.
Saber qui eren i quants eren
- Conèixer la distribució de les inhumacions al Cementiri Militar
- Estudiar com es van realitzar els trasllats al Valle de los Caídos
- Resseguir el procés de trasllat de les restes
- Elaborar un llistat dels qui es van inscriure al registre del Valle amb nom i cognoms
- Elaborar un llistat dels qui, tot i haver estat traslladats i se’n coneixia la identitat, no consten inscrits al Valle.