ASTRONOMIA

El Parc Astronòmic Montsec organitza el congrés online International Conference on Artificial Light at Night 2020

Es tracta del congrés més important del món en matèria de contaminació lumínica i afectació de la llum a la nit
Parc Montsec
photo_camera Parc Montsec

El Parc Astronòmic Montsec organitza l’edició especial online del congrés internacional Artificial Light at Night 2020 (e-ALAN 2020) que se celebra demà dimarts, dia 16 de juny. La sisena edició del congrés més important del món en matèria de contaminació lumínica i afectació de la llum a la nit se celebra de forma telemàtica donades les restriccions de mobilitat global per l’emergència sanitària.

El Parc Astronòmic Montsec va ser designat com a organitzador de l’edició 2020 per part del comitè científic internacional del congrés, durant la celebració de la cinquena edició realitzada a Snowbird (Utah, EUA) el mes de novembre de l’any 2018. L’edició de 2020 havia de realitzar-se del 16 al 18 de juny a la ciutat de Lleida en col·laboració amb la Diputació de Lleida i l’Institut d’Estudis Ilerdencs en el marc del projecte europeu POCTEFA Pirineus La Nuit.

Les previsions de dificultats en la mobilitat i l’emergència sanitària global, van fer que el mes de març el comitè científic internacional, d’acord amb els responsables de l’organització d’aquesta edició, decidissin posposar-la fins al juny de l’any 2021. Degut a l’allau de propostes de contribucions que havia rebut el congrés, amb més de 110 peticions, el comitè organitzador va decidir en el seu lloc realitzar per primera vegada un congrés online en una sola jornada el dia 16 de juny per tal de donar la oportunitat de presentar els resultats científics més rellevants.

Aquesta edició online, que a més del Parc Astronòmic i del comitè científic internacional ALAN compta amb la coorganització de la International Dark Sky Association (IDA), acollirà tres sessions de ponències i debat repartides durant tot el dia per poder donar oportunitat a participants d’arreu del món a connectar-se tenint en compte els diferents fusos horaris dels participants.

Les inscripcions per l’esdeveniment superen els 200 participants procedents de més de 30 països dels cinc continents

Les inscripcions per l’esdeveniment superen els 200 participants procedents de més de 30 països dels cinc continents, el que esdevé un rècord de participació en la història del congrés Artificial Light at Night. Aquests més de 200 experts posaran en comú tot el coneixement científic sobre la contaminació lumínica des de diferents disciplines i àmbits de recerca que van des dels avenços en la mesura i avaluació de la contaminació lumínica fins a la legislació comparativa, passant per les tècniques i tecnologies de l’enllumenat públic, les conseqüències per a la salut de la contaminació lumínica, l’impacte social o l’afectació de la il·luminació de les ciutats envers la flora i fauna.

Aquesta edició permetrà mantenir el contacte, encara que virtual, entre els investigadors en aquest àmbit i servirà de pont fins arribar a la següent edició presencial que se celebrarà el juny 2021, en dates encara per anunciar, de nou a la ciutat de Lleida i sota l’organització del Parc Astronòmic Montsec en el marc del projecte POCTEFA Pirineus La Nuit.

Les anteriors edicions del congrés s’han celebrat a Berlín, Leicester (Regne Unit), Sherbrooke (Quebec, Canadà), Cluj (Romania) i Snowbird-Salt Lake City (Utah, EUA). En l’edició presencial de Lleida del 2021 es donarà a conèixer la seu futura per l’any 2023.

El Parc Astrònomic Montsec, obert des del 12 de juny

El Parc Astronòmic Montsec va començar la temporada d’estiu el divendres 12 de juny, per primer cop inclòs en l’oferta turística d’FGC després que la companyia n’assumís la gestió a començaments d’any.

El Centre d’Observació de l’Univers (COU) del Parc Astronòmic Montsec situat al municipi d’Àger, a la comarca de la Noguera, és el millor indret per a l'observació astronòmica a Catalunya. Un centre de referència estatal per a la divulgació de l’astronomia i les ciències de l’espai, que permet descobrir els secrets de l’univers a qui el visiti.

Aquesta temporada el centre incorpora una pel·lícula de planetari produïda per National Geographic, ‘Asteroid: Mission Extreme’, i la projecció La Nit dels Pirineus que mostra com afecta al cel nocturn dels Pirineus, la il·luminació de grans ciutats com Barcelona o París. A finals del mes de juliol s’estrenarà la nova visita nocturna familiar que completa l’oferta de visites del COU.

Més informació i venda d’entrades al web parcastronomic.cat.