L'activitat empresarial al Pallars s'ha reduït un 81% durant l’estat d’alarma pel COVID19

Ràfting a Llavorsí.
Donada la situació actual, existent des del mes de març, i veient la crisi socioeconòmica que s’està generant a nivell mundial, des de Pallarsactiu han cregut oportú conèixer de primera mà els seus efectes elaborant una enquesta per l’empresariat pallarès, i així analitzar in situ la situació. El resultat: l'activitat empresarial al Pallars s'ha reduit un 81% durant l’estat d’alarma pel COVID19.

L’enquesta es va fer els primers 15 dies d’abril en ple confinament i la van respondre els representants d'un 27% del teixit productiu pallarès. Més del 50% de les respostes van ser d’autònoms, i un 33% de societats limitades, el 20% restant de cooperatives, SCP, CB..., per tant, una representació realista de l’economia pallaresa on el petit empresari n’és el protagonista.

"El sector econòmic que més ha respost és el sector de la restauració i turisme, en un 36%, el sector més colpejat per la crisi COVID19, ja que han estat els primers en tancar els seus negocis i seran els últims a poder realitzar la seva activitat al 100%. Un sector clau en l’economia del nostre país, i dels Pallars. La majoria de l’empresariat s’ha acollit o té pensat acollir-se a una o més mesures que l’Estat i la Generalitat han posat a la seva disposició, els ajuts més demandats són en un 35% la prestació per cessament d’activitat i la tramitació d’ERTO’s en un 26%. Això ens porta que a nivell d’ocupació, i segons les respostes donades, un 17% d’empreses ja se’ls hi ha realitzat un ERTO, en nombre de treballadors el percentatge augmenta quasi doblant-se en un 31%", asseguren des de Pallarsactiu.

El Pallars patirà una doble crisi, l’econòmica-social i el despoblament rural, produint-se, encara més, el clar desequilibri territorial, deixant morir un territori ric en primera matèria, en qualitat de vida, natura i paisatge, i amb un gran potencial en quant a la producció d’aliments de qualitat.

"Veient la tendència actual en quant als ERTO’s i ERTE’s, malauradament, de ben segur que ha anat en augment. Haurem de veure com revertir la situació un cop superada la crisi sanitària perquè aquest gruix de gent pugui tornar a treballar amb certa rapidesa, sino pot passar que el despoblament dels Pallars s’acceleri exponencialment, la gent que no trobi oportunitats marxarà i això no podem permetre-ho. Aquesta reflexió l’hem de fer tothom com a país perquè els territoris petits com el nostre, els Pallars, patirà una doble crisi l’econòmica-social i el despoblament rural, produint-se, encara més el clar desequilibri territorial, deixant morir un territori ric en primera matèria, en qualitat de vida, natura i paisatge, amb un gran potencial en quant a la producció d’aliments de qualitat i en un turisme també de qualitat, responsable i sostenible. A nivell de pèrdues econòmiques hi ha un percentatge elevat, un 26% de l’empresariat, que calcula pèrdues per un valor superior a 20.000 euros, per tant, una economia que entrarà en regressió si l’administració pública no ho reverteix amb pactes globals des d’Europa", afirmen.

"Finalment, alguns dels suggeriments que més han fet ha estat la condonació d’impostos de societats, la seguretat social, la quota d’autònoms i també la condonació o demora dels IBI’s de locals comercials, etc, així com la petició d’ajuts directes a les empreses per compensar la seva inactivitat segons les pèrdues calculades, i obligar a les Administracions Públiques a pagar en un termini de 30 dies, i fent que paguin tot el que deuen a les PIMES. Finalment, demanen que es faci una bona campanya de turisme interior per captar el màxim de clients del territori català". Trobareu l’anàlisi complet a la pàgina web de Pallarsactiu.

Per últim, des de Pallarsactiu continuen treballant dia a dia, amb els projectes iniciats, promovent totes les iniciatives pallareses mitjançant la xarxa, informant de tots els cursos online que Globalleida, Cambra de Comerç i Pimec ofereix als empresaris, i informant de totes les mesures extraordinàries i especials que des de les institucions van aprovant per fer front a la crisi econòmica que ens ha portat la crisi del COVID19. Durant aquest mes de maig, iniciaran "unes trobades virtuals de Pallarsactiu amb les administracions públiques pallareses i també amb el sector privat pallarès perquè junts ho podrem combatre amb més força".