La Guixa, una escudella centenària per a celebrar el carnaval

El dimarts de carnaval és el dia de La Guixa a Isona, una tradició d’origen centenari. La guixa és una mena d’escudella que es servida gratuïtament en un dinar popular en el que tothom hi és convidat i que té lloc a la plaça principal de la vila. Se ’n serveixen unes 500 racions i és costum portar olles i tapers per a endur-se’n.

guixa 015 ret i red (1)
photo_camera La Guixa és una escudella centenària

La Guixa és una festa 100% popular. Els ingredients per a preparar-la són recollits casa per casa en el que es coneix com La Plega, que té lloc el dissabte anterior. Els més petits, muntats en una carrossa decorada per a l’ocasió, recullen els fideus, cigrons, carabasses i els demés ingredients necessaris. S’ho passen d’allò més bé trucant als timbres de les cases i fent gresca. Durant La Plega alguns veïns i veïnes també cedeixen els seus propis calders per a poder coure la guixa. En acabar hi ha xocolata desfeta i coca per a tothom al ritme d’una discomòbil infantil.

El dia abans del dimarts de carnaval es treballa dur per a que l’endemà tot estigui a punt. Es fa una crida i es demana col·laboració ciutadana per a que tothom qui pugui ajudi a pelar patates, triar carabasses, netejar cigrons i mongetes... també és el moment de parar les taules i els bancs.

La festa grossa arriba el dimarts. A primera hora, cap a les set del matí, té lloc l’encesa del foc i ja es posen a coure els més de vint calders. La llenya del foc a terra es tallada pels membres de la junta de La Guixa. Des de les 7 fins a les 2 es van afegint els ingredients als calders, que no deixen de bullir sota l’atenta mirada dels cuiners, protegits i preparats per a l’ocasió. Tot i la calor que es passa a la vora del foc, no deixen de remenar. Presidint l’escena hi ha el rei Carnestoltes.

És costum que els nens i nenes de l’Escola Pública facin una desfilada de disfresses, cada any d’una temàtica diferent. Quan arriben a la zona dels calders obsequien als guixaires i demés curiosos cantant cançons versionades per a l’ocasió amb l’acompanyament d’un acordió.

Un cop cuita la guixa, cada calder és portat a pes per dues persones fins la plaça Bisbe Badia , la principal plaça de la vila. La corrua de calders està encapçalada pel rei Carnestoltes. Un cop repartida la guixa comença el dinar popular, en el que també es serveix llonganissa blanca i negra elaborades per les carnisseries d’Isona i amanides i postres.

Durant el dinar es sorteja un lot de productes de la zona. També es venen plats i jerseis de La Guixa 2018. Els diners, juntament amb les aportacions econòmiques dels veïns que enlloc de donar aliments opten per fer una donació monetària, serveixen per a cobrir les despeses de la festa.

Com no pot ser d’una altra manera, la festa finalitza amb el ball de carnaval i la crema del rei Carnestoltes, que es celebra tot bevent cava i menjant galetes.