PATRIMONI

El Geoparc mundial UNESCO Orígens acull les VII Jornades Obertes del Fòrum Espanyol de Geoparcs

Els 15 Geoparcs mundials de la UNESCO i els projectes de Geoparc provinents de tot l’estat, es trobaran enguany al Geoparc Orígens per explicar la feina que fan i la importància d’aquesta figura de la UNESCO.
Epicentre de Tremp
photo_camera Entrada a l'Epicentre de Tremp, centre de visitants del Geoparc Origens / FS

Del 2 al 4 de novembre se celebrarà a Tremp la setena edició de les Jornades Obertes del Fòrum Espanyol de Geoparcs, que enguany organitza el Geoparc mundial de la UNESCO Orígens, on es reuniran els quinze Geoparcs espanyols i quatre altres territoris que aspiren a ser-ho.

En el marc d’aquestes Jornades, el dijous 3 de novembre tindran lloc diverses taules rodones obertes al públic general, en les que es parlarà sobre “Conservació i Innovació als Geoparcs”, i on tothom que ho vulgui hi podrà assistir i participar de forma gratuïta. Aquest acte se celebrarà al centre cultural La Lira de Tremp i ja s’han obert les inscripcions per apuntar-s’hi, disponibles a la web del Geoparc: www.geoparcorigens.cat.

Les Jornades consistiran en una inauguració, dues taules rodones, una sobre “Conservació, amenaces i oportunitats als Geoparcs” i l’altra sobre “Innovació als Geoparcs” on s’explicarà el rol dels Geoparcs en aquests àmbits i s’obrirà debat participatiu amb el públic. Després hi haurà un últim bloc dedicat a la presentació dels diferents Geoparcs de l’estat. Finalment, es tancaran les jornades amb diferents actes culturals a l’exterior del recinte.

Geoparc Origens
Geoparc mundial UNESCO Orígens 

Les Jornades Obertes dels Geoparcs espanyols es duen a terme des de l’any 2014. Cada any és un Geoparc mundial de la UNESCO qui s’encarrega de ser l’amfitrió i organitzar les jornades al seu territori amb l’objectiu de donar a conèixer el treball que realitzen els Geoparcs i la repercussió d'aquesta figura de la UNESCO en aquests territoris.

El Fòrum Espanyol de Geoparcs

Als països que tenen diversos Geoparcs, la Xarxa dels Geoparcs Mundials està representada per fòrums o comitès nacionals de Geoparcs. El Fòrum espanyol de Geoparcs està format pels quinze Geoparcs mundials de la UNESCO a Espanya i els dos membres individuals de la Xarxa dels Geoparcs Mundials.

Des del Fòrum Espanyol de Geoparcs es duen a terme diferents activitats conjuntes de conservació, educació i divulgació, així com projectes de cooperació, com la promoció dels Geoparcs i del seu patrimoni, impulsant el desenvolupament sostenible amb la implicació dels agents locals.

Epicentre de Tremp 3
Entrada a l'Epicentre de Tremp, centre de visitants del Geoparc Origens / FS

Finalment, el Fòrum dels Geoparcs espanyols es constitueix també com a grup de treball estable, adscrit al Comitè Nacional Espanyol de Geoparcs Mundials de la UNESCO. Aquest Comitè depèn de la Comissió Nacional Espanyola de Cooperació amb la UNESCO, adscrita al Ministeri d’Afers Exteriors d’Espanya, i la seva missió principal és la interlocució amb la UNESCO als efectes de l’aplicació del Programa de Geoparcs Mundials de la UNESCO a Espanya.

El Geoparc mundial de la UNESCO Orígens

El Geoparc Orígens va ser designat l’any 2018 i ha passat la seva primera revalidació aquest 2022. És un territori situat als Pirineus catalans on es pot fer un viatge en el temps de més de 500 milions d’anys per a comprendre la formació dels Pirineus, com van viure els últims dinosaures d’Europa i l’evolució de la humanitat des de la prehistòria fins als nostres dies.

L’àmbit geogràfic del Geoparc abasta un territori de poc més de 2000 km². Està format per tots els municipis del Pallars Jussà; els municipis d’Àger, Camarasa i Vilanova de Meià, a La Noguera; el de Baix Pallars al Pallars Sobirà, i Coll de Nargó a l’Alt Urgell. Tots aquests municipis, juntament amb els Consells Comarcals del Pallars Jussà i la Noguera, constitueixen una associació sense ànim de lucre que és l’òrgan de gestió del Geoparc i que garanteix la governabilitat i la capacitat de desenvolupar el territori.

El Geoparc Orígens compta amb el suport del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya i del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida.