EQUIPAMENTS CULTURALS

Deu anys de la “Biblioteca Maria Barbal” de Tremp, una història d’èxit

Laura Fuses, directora de l'equipament, explica que “en 10 anys la missió de la biblioteca no ha canviat, continua sent la de satisfer i fomentar les necessitats d’informació, educació, cultura i lleure dels ciutadans de Tremp i comarca, però els serveis i la dinàmica s’ha anat adaptant a les necessitats”.

Biblioteca Maria Barbal espai contacontes
photo_camera Espai contacontes de la Biblioteca Maria Barbal de Tremp

El 12 d’abril se celebra el 10è aniversari de la “Biblioteca Pública Maria Barbal” de Tremp. Un seguit d’actes festius i culturals adreçats a tots els públics són algunes de les activitats que s’estan portant a terme aquests dies. El punt àlgid serà el dijous 12 d’abril, amb una festa infantil, i el dia 20 amb un sopar literari.

Biblioteca Maria Barbal porta entrada (1)

Laura Fuses, que n’és la directora des del dia que aquest equipament cultural va obrir portes, ens explica que “en aquests anys la biblioteca s’ha consolidat com a motor cultural per a l’organització d’activitats de promoció de la lectura, tant adreçades a infants com joves o adults”. El cert és que les dades objectives d’activitat de la biblioteca de Tremp són extraordinàries i corroboren del tot aquesta afirmació. La biblioteca ha organitzat un centenar de presentacions de llibres, fent prevaldre els autors i editors del territori, ha col·laborat estretament amb entitats, autors, editorials, llibreries, centres educatius i particulars o institucions.

Les biblioteques de Catalunya, i la Tremp n’és un clar exponent, compleixen amb èxit l’encàrrec d’acostar la literatura als més joves. Casos com el de l’escriptora Bel Olid, presidenta de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC), així ho demostren. “Si sóc escriptora avui és gràcies al fet d’haver pogut llegir a les biblioteques”, explica sovint Olid.

Una excel·lent feina d’equip

La feina de tot l’equip de la biblioteca de Tremp, en aquests deu anys, ha donat fruits i l’equipament ha rebut unes 500.000 visites i s’han prestat més de 250.000 documents en paper. Prop d’unes 6.000 persones tenen el carnet de la Biblioteca Maria Barbal i qualsevol persona de Catalunya pot accedir avui als seus serveis. Al mateix temps, els lectors de Tremp també poden fer ús de qualsevol biblioteca pública amb les mateixes condicions. Laura Fuses explica que “en 10 anys la missió de la Biblioteca no ha canviat, continua sent la de satisfer i fomentar les necessitats d’informació, educació, cultura i lleure dels ciutadans de Tremp i comarca, però els serveis i la dinàmica s’ha anat adaptant a les necessitats”.

Tartera de pedres Bibliotremp(L'equip de la biblioteca de Tremp. D'esquerra a dreta, Laura Fuses, Pepa Lloan i Joana Franch)

En els darrers anys, la Biblioteca Pública de Tremp “s’ha vist en la necessitat d’actualitzar-se a nivell tecnològic i també de sortir de les seves parets de múltiples maneres”, ens explica la seva directora. La biblioteca es present a fires, centres escolars, piscina, mercat setmanal, i realitza un treball constant i innovador a la recerca de nous públics. Els serveis de whatsapp o instagram són un exemple d’aproximació a nous públics i a nous usuaris.

Agenda d’activitats

Al llarg de l’any, la Biblioteca Maria Barbal programa nombroses accions d’animació i foment de la lectura, tant per adults com per a joves i infants. A la seva agenda es poden veure activitats variades com clubs de lectura, visites escolars, hores del conte, cursos i tallers, bibliopiscines, exposicions, xerrades, sortides literàries, concursos… “Prop de 200 activitats anuals de mitjana, de tota mena i per a tots els públics”, afegeix Fuses.

En els dos darrers anys, la biblioteca ha emprès una tasca prescriptora i de col·laboració amb les biblioteques dels Pallars i Alta Ribagorça i s’han engegat projectes innovadors com és “Tarter de llibres”, els fons locals de les biblioteques pallareses i de la Ribagorça o el “Bibl-INS”, “en què alumnes de l’INS de Tremp i la Biblioteca Maria Barbal preparen una parada de llibres mensual per fomentar la lectura de l’alumnat, professorat i personal d’administració”. Aquesta activitat també s’ha traslladat amb èxit a l’escola.

Un fons amb més 28.000 documents

La biblioteca compta actualment amb un fons 28.000 documents (llibres, DVD, CD i vídeos i publicacions periòdiques)  i ja fa uns anys que participa del servei “ebiblio” de préstec de llibres i revistes electròniques. També gaudeix de la facilitat de demanar en préstec documents a altres biblioteques públiques de Catalunya, o d’Andorra, mitjançant un servei intern de valisa dos cops la setmana. Tots els serveis són de franc per als usuaris de la biblioteca.

Els propers deu anys semblen ben encarrilats i amb uns objectius clars. Laura Fuses considera que “en el futur es preveu continuar donant suport a iniciatives culturals arrelades al territori, en especial les adreçades a la lectura, i avançar en la coordinació i cooperació de les biblioteques de l’Alt Pirineu”

Un equipament cultural modern

La Biblioteca Pública Maria Barbal ofereix 650 metres quadrats, disposa de 111 llocs de lectura repartits entre una àmplia àrea infantil, una secció d’audiovisuals i revistes, una àrea de lectura, Internet i ofimàtica i Wifi, i  “ben aviat s’actualitzaran els ordinadors d’accés públic”.

Biblioteca Maria Barbal Imatge exterior dia inauguració

(Imatge exterior de la Biblioteca Maria Barbal el dia de la seva inauguració)

L’equipament, que és de titularitat municipal i forma part del Sistema de Lectura Pública de Catalunya, porta el nom de l’escriptora trempolina Maria Barbal, com a "reconeixement a la seva trajectòria literària i amb l’objectiu d’esdevenir un punt de referència de la seva obra".