ENERGIA

La CUP denuncia les amenaces de talls de llum a 200 famílies de la Vall Fosca

Segons la CUP, la mateixa empresa, segueix explotant centrals hidroelèctriques amb les concessions exhaurides, "incomplint la llei".
Pla general de la reivindicació que ha fet la CUP a la Vall Fosca amb la presència de Dolors Sabater, cap de llista de la CUP-G, per reclamar una municipalització de les hidroelèctriques de la zona. Imatge del 15 de gener del 2021. (horitzontal)
photo_camera Manifestació de veïns a la Vall Fosca pel retorn de les centrals hidroelèctriques/CUP

Al cap de quatre anys, segons ha explicat la CUP en un comunicat, la història es repeteix i veïnes de la Vall Fosca passen l’hivern sota l’amenaça de de talls de llum de la companyia perquè el conflicte amb la facturació del preu de la llum segueix obert.

A Endesa, segons els anticapitalistes, "li torna a caducar el dret a reclamar la devolució a hisenda, per això ha començat a coaccionar a les beneficiàries del Contracte de 1927, que paguen els seu consum en base al què hi ha establert en aquest Contracte i no el que els reclama de forma irregular l’empresa a través del preu de l’IVA".

photo5769158659815880271

Alguns veïns ja han iniciat la via del contenciós administratiu contra ENDESA i l’Agència Tributària per defensar un conveni col·lectiu que prové de quan es van cedir els terrenys comunals per a construir-hi la primera central hidroelèctrica de l’estat espanyol que portaria la llum a Barcelona, a principis de s.XX.

Alhora, la CUP segueix posant de manifest que hi ha moltes centrals hidroelèctriques que es continuen explotant amb les seves concessions exhaurides, tant a la conca de l’Ebre (gestionada per la Conferació Hidrogràfica de l’Ebre) com a les conques internes (Agència Catalana de l’Aigua) i amb la connivència del govern.

photo5769158659815880272

Unes infraestructures productores d’energia "més que amortitzades i que cal que passin a gestió pública perquè la llei marca que a partir del 75 anys d’explotació han de revertir a control públic", segons ha explicat la CUP. Per tot això els anticapitalistes demanen la nacionalització del sector energètic i la municipalització d’aquestes infraestructures que generen electricitat amb l’aigua de totes.