RESIDUS

El Consell Comarcal del Pallars Jussà apuja un 10% la taxa de recollida i tractament d’escombraries

El ple ha aprovat l’increment per unanimitat "per tal d'adaptar-se als requisits europeus"
WhatsApp Image 2023-10-30 at 18.45.54
photo_camera El ple del Consell Comarcal del Pallars Jussà apuja un 10% la taxa de recollida i tractament d’escombraries / CCPJ

El Ple del Consell Comarcal del Pallars Jussà ha aprovat avui per unanimitat l’increment d’un 10% de la taxa de recollida i tractament d’escombraries, la qual cosa suposarà que cada llar pagarà 12,48€ més l’any per aquest servei.

Segons ha indicat durant la sessió el president de l’ens comarcal, Ramon Jordana, l’encariment d’aquest servei ve motivat per diversos elements, un dels quals és l’imminent entrada en vigor, l’any 2025, de la nova llei de residus i sòls contaminants per a una economia circular, que adapta una directiva  europea, i entre altres coses, impedirà als ens locals encarregats de la recollida i tractament assumir una part del dèficit del servei com s’havia anat fent fins ara i per tant la totalitat dels costos s’hauran de repercutir en el rebut. Alhora penalitzarà aquells ens que no arribin als percentatges de reciclatge establerts.

Un altre element a tenir en compte en el rebut de la recollida i gestió de les escombraries és l’impost ecològic o cànon que aplica l’Agència de Residus de Catalunya per tal d’incentivar un comportament més respectuós amb el medi ambient i que actualment suposa entre el 30 i el 40% del total del rebut. Aquest impost grava el material de rebuig que no es recicla i que per tant es diposita a l’abocador.  Un impost que s’ha incrementat un 96% en 6 anys passant dels 35,6€/tona que entra a l’abocador al  2018 fins als 70€/tona previst per al 2024.

En les darreres setmanes els ens locals de tot Catalunya estan estudiant la taxa de residus, com ho està fent el Pallars Jussà i la gran majoria han optat per un incrementen considerable de les respectives taxes de cara l’any vinent, com la Mancomunitat d’Urgellet que incrementarà la taxa un 18,9% o el Consell Comarcal de la Segarra un 15%.

Segons ha indicat el president del consell, l’única via per frenar aquest increment en el rebut és augmentar la separació i reciclatge dels residus la qual cosa permetria per una banda complir amb els compromisos amb Europa i alhora reduir el volum de residus que entren a l’abocador rebaixant així l’impost ecològic.

Per aquest  motiu el Consell Comarcal del Pallars Jussà aposta per una gestió sostenible dels residus municipals, tot i que, segons Jordana, falta molt camí per recórrer per tal d’ajustar els resultats de la comarca als requisits europeus de reciclatge. En aquest sentit, és imprescindible continuar apostant per una major separació dels residus.