Montes i Greggio guanyen els Globus de Cristall 2017 de la Copa del Món d’esquí de velocitat a Grandvalira

L’última prova de la temporada 2017 de la Copa del Món de Quilòmetre Llançat (KL) ha tingut tots els ingredients d’una pel·lícula de suspens en la categoria masculina.

IMG_9071
photo_camera Gran Valira

L’última prova de la temporada 2017 de la Copa del Món de Quilòmetre Llançat (KL) ha tingut tots els ingredients d’una pel·lícula de suspens en la categoria masculina. Bastien Montes, que defensava el liderat, Manuel Krammer i Simone Origone tenien opcions de guanyar la Copa del Món 2017. Finalment no hi hagut sorpreses i el francès Bastien Montes (1985) ha sabut aguantar la pressió i ha pogut tancar la temporada adjudicant-se el seu primer títol de la Copa del Món de velocitat. La decisió no s’ha decidit fins en la darrera baixada de la final que ha tancat l’austríac Klaus Schrottshammer. La seva victòria ha fet possible que Montes, que ha acabat quart, pogués superar Simone Origone que s’ha hagut de conformar amb la segona posició de l’última cursa i de la general. Més emoció impossible.     

Montes ha tancat una temporada  2017 de somni.  Ha pujat al podi en quatre de les sis curses de la temporada. El passat mes de març es va proclamar Campió del Món de KL a l’estació sueca d’Idre Fjäll i al Speed Masters de Vars va fer la millor marca de la temporada amb 251,397 km/h. La seva victòria té encara més valor si es té en compte que venia d'una greu lesió -lligament creuat al genoll dret-  que el va mantenir l’any passat sense competir.  Simone Origone ha fet valer la seva dilatada experiència i al final s’ha fet amb el subcampionat. L’italià té a les seves vitrines nou Globus de Cristall de la Copa del Món (2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2013 i 2016). En tercera posició de la general ha acabat l’austríac Manuel Kramer que en l’ultima cursa ha fet el tercer millor temps .

De l’equip espanyol, novament el guipuscoà Ricardo Adarraga ha estat el millor. En les dues primeres curses de Grandvalira va acabar setè i en l’ultima ho ha fet en la novena posició. A la general  ha ocupat l’onzena posició, el mateix resultat que l’any passat. L’esquiador espanyol estava satisfet encara que ha reconegut que “ la meva tercera cursa ha estat la més fluixa a Grandvalira. He encadenat des de la competició de Vars quatre top 10 i m’he quedat a dos punts d’acabar dècim a la general de la Copa del Món”.  

De la seva part, el madrileny Juanki Sánchez, que ha millorat respecte a les dues primeres curses, ha finalitzat desè i el  barceloní  Eduard Manrique ho ha fet  en el lloc 21. L’equip espanyol ha assolit la cinquena posició a la classificació per nacions de l’esquí de velocitat.

Jan Farrell, madrileny d’adopció, però anglès de nacionalitat, ha tancat la seva millor temporada. "Aquest novè  lloc de la general sap a glòria. A força de superació i insistència ha estat un any complicat però he estat capaç de superar-ho. Acabo la temporada ple de motivació per començar l’any ve amb molta força.”

De les tres curses disputades a Grandvalira la més ràpida va ser la primera. L’esquiador suís Philippe May va volar en el traçat andorrà. May va establir un nou rècord de velocitat a  la pista Riberal i va fregar gairebé els 200 km/k al arribar fins als 199,56 quilòmetres per hora.

IMG_9229

Festival  Valentina Greggio  

Valentina Greggio no ha perdut la concentració en l’última cursa, a pesar que ja tenia el títol a la butxaca.  La italiana ha tornat a ser la més rapida en la cursa i ha aixecat la seva tercera Copa del Món consecutiva . Greggio ha encadenat la quinzena  victòria consecutiva al circuit i ha demostrat que és a un pas per sobre de les seves rivals. La seva màxima rival, la sueca Britta Backlund, ha firmat el tercer lloc, però ha pogut mantenir la segona posició a la general final. La francesa Celia Martínez, segona en l’última cursa de Grandvalira, ha acabat tercera de la classificació absoluta, encara que empatada a punts amb la sueca.  

Nadal Antor, director tècnic de la cursa,  està molt satisfet pels resultats assolits ja que “s’han  assolit gairebé els 200 km/h a la pista Riberal, la torre de sortida ha funcionat perfectament   i no hi hagut cap accident. Grandvalira seguirà apostant per la Copa del Món d’esquí  de velocitat i en breu ja iniciarem les converses amb la Federació Internacional de Esquí.”        

La competició ha acabat amb l’entrega dels Globus de Cristall que dona la Federació Internacional d’Esquí (FIS) als campions.  Posteriorment,  Valentina Greggio i Bastien Montes han protagonitzat i compartit  una sessió de fotografies  amb els vistosos trofeus de cristall.