28.05.2022 |
Viure als Pirineus

AMB EL CONCERT D’ACORDIÓ DIATÒNIC QUE HAN OFERT LAIA FONT I ELÍAS FERNÁNDEZ SABATER. EL COLOFÓ D’AQUEST CONCERT INAUGURAL L’HAN POSAT L’URUGUAIÀ ENRIQUE TELLERÍA (BANDONEÓ) I SIMON THOUMIRE (CONCERTINA), CLARE MCLAUGHLIN (VIOLÍ) I MA

Èxit de la 41a Trobada amb els Acordionistes del Pirineu

El jardí de l’Hotel Andria de la Seu d’Urgell va tornar a acollir enguany la inauguració de la Trobada amb els Acordionistes del Pirineu que es va iniciar el divendres 29 de juliol i que s'ha celebrat durant tot el cap de setmana (dissabte 30 i diumenge 31 de juliol) a la capital alturgellenca i al poble d’Arsèguel.

Inauguració Trobada amb els Acordionistes del Pirineu 2016 032
Inauguració Trobada amb els Acordionistes del Pirineu 2016
Èxit de la 41a Trobada amb els Acordionistes del Pirineu

L’acte inaugural de la 41a edició d’aquesta trobada el van obrir el director i cofundador d’aquest esdeveniment internacional de música d’acordió, Artur Blasco, i l’alcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla, qui van donar la benvinguda als acordionistes participants i al públic que s’hi va congregar.

Seguidament, els acordionistes de Mussa i de Montellà, Laia Font i Elías Fernández Sabater, respectivament, van obrir el concert amb els seus acordions diatònics, oferint tres peces musicals. El colofó d’aquest concert inaugural el van posar l’acordionista vingut de l’Uruguai, Enrique Tellería (bandoneó), i Simon Thoumire (concertina), Clare McLaughlin (violí) i Mark Magire (bodhran), vinguts d’Escòcia.

La primera jornada de la Trobada amb els Acordionistes del Pirineu va seguir a les set de la tarda del divendres amb el concert gratuït que van protagonitzar el Grup de ranxeres de la Seu d’Urgell, i que va tenir lloc a la plaça del Carme. 

Aquesta formació que interpreten ranxeres està composta per Enric Coro Corominas (veu), Agustí Porta (acordió diatònic), Jordi Blasco (guitarrón), Elías Fernández (bateria), Eva Campi (acordió diatònic) i Eudald Porta (gralla).

Concert de les 13 nacions

El festival folk més veterà de Catalunya, i esdeveniment de referència mundial en l'acordió, presenta un any més un complet cartell internacional, tal com ho reflecteix la celebració del 'Concert de les 13 Nacions', que va tenir lloc també el divendres, 29 de juliol, a les deu de la nit als Jardins del Seminari urgellenc.

Pel que fa al Concert de les 13 Nacions, a més a més dels músics que ja van tocar divendres al migdia, també hi van actuar acordionistes i conjunts de Finlàndia, Itàlia, França, Rússia, Moldàvia, el Quebec, la República Dominicana, el Caucas, Portugal, Colòmbia i Irlanda. Es van poder veure noms ja consolidats en trobades anteriors, com ara Raynald Ouellet i Bruno Gendron, el Trio Lopes, Colm Regan, Anatol Eremciuc, Enrique Tellería, el grup Néixer, Pepón Vilarrubla, Ernest Pipó i també Erika Weigand, protagonista del cartell d'enguany. I s'hi van sumar nous noms com ara la finesa Viivi Maria Saarenkylä i l'escocès Stan Reeves. L'entrada val 10 euros.

La Trobada a Arsèguel

Dissabte, 30 de juliol, la Trobada es va centrar en Arsèguel, bressol de l'esdeveniment, on a les 12 del migdia va començar un concert al parc de l'Església amb l'Orquestrina Trama, de l'Alt Urgell i Cerdanya. A les set de la tarda, al mateix escenari, es va poder escoltar el grup del Pirineu aragonès La Ronda de Boltaña, format per tretze músics.

El concert central de la Trobada, dissabte mateix a les deu de la nit a l'envelat, va comptar amb una vintena d'actuacions, amb solistes i grups de 17 països diferents. Als protagonistes del concert de la nit abans a la Seu, s'hi van sumar també representants de Bretanya, Anglaterra, Obwalden (Suïssa) i Colòmbia, amb músics com Roman Jbanov, el grup suís Üs Drü, Joaquín Díaz, Antonio Rivas, Roberto Lucanero, Gwenael Kiviger, Yann-Fañjch Perroches, Ioana Lemoine, Steve Allen i la catalana Meritxell Gené. L'entrada per a aquest concert val 12 euros i es pot aconseguir a l'Espai Ermengol de la Seu, a Turisme de l'Alt Urgell i al Punt d'Informació d'Arsèguel.

El programa va continuar diumenge, 31 de juliol, al migdia amb un nou concert al parc de l'Església, amb el grup suís Üs Drü i el conjunt pallarès els Espurlents. A les sis de la tarda, a l'envelat, es va fer el concert-ball anual de l'orquestra de les Colònies i Tallers d'Arsèguel. Paral·lelament, a la plaça Patalín de la Seu, a les set de la tarda es va oferir el Ball Amable, amb Els Astorets del Pirineu.

Carles Belda i Joan Garriga, al Gran Concert Catalunya

La presència de la Trobada a la Seu es completarà avui dilluns, 1 d'agost, a les set de la tarda a la plaça dels Oms, que per segon any acollirà el Gran Concert Catalunya, una vetllada dedicada de manera monogràfica a reivindicar la qualitat dels acordionistes i músics del país, molts d'ells formats a Arsèguel.

El cartell inclou novament la presència dels vallesans Carles Belda i Joan Garriga. També pujaran a l'escenari Pepón Vilarrubla, Pacu Clotet, Pere Romaní, Agustí Porta, Àngel Laguna, Letúria, Pere-Pau Ximenis, Daniel Regincós, Pilar Planavila, Francesc Marimon, Roser Gabriel, Erika Weigand, Robert Pérez, Georgina Fàbregas, Cesc Sans, Pep Lizandra, Elias Porter, Cati Plana, Eduard Casals, Adolfo Osta, Liv Hallum, Ivan Caro, Ivan Garriga, Laia Font, Elias Fernández, i el conjunt Corrandes són Corrandes, amb Anaïs Falcó, Christian Imelia i Xavier Cols. L'entrada serà gratuïta.

Concerts a Puigcerdà i Castellbò

Tot seguint la tònica de les darreres edicions, l'organització de la Trobada ha programat per a aquesta setmana concerts en d'altres poblacions no només del Pirineu sinó també de la plana de Lleida, amb el suport de la Diputació. L'objectiu, tal com explica Artur Blasco, és aprofitar la presència dels músics, en alguns casos vinguts d'arreu del món, perquè gaudeixin més de l'estada a Catalunya i perquè alhora d'altres pobles puguin gaudir de la seva música i de l'univers de l'acordió.

Així, la gira continuarà a Vilagrassa (2 d'agost), Puigcerdà (3 d'agost al Casino Ceretà) i la Pobla de Cérvoles (4 d'agost). Divendres dia 5 hi haurà l'últim concert a l'Alt Urgell, concretament a la Col·legiata de Castellbò. I l'última actuació serà dissabte dia 6 a Balaguer, al Castell Formós. Tots aquests concerts començaran a les 10 de la nit i comptaran també amb músics de diversos països. 

Èxit de la 41a Trobada amb els Acordionistes del Pirineu
Comentarios