08.12.2022 |
Viure als Pirineus

Queralbs acollirà el X Col·loqui Internacional d’Estudis Transpirinencs

La població de Queralbs (Ripollès) acollirà els dies 29 i 30 de setembre i 1 d’octubre de 2017 el  X Col·loqui Internacional d’Estudis Transpirinencs, organitzat pel Centre d’Estudis Comarcals del Ripollès, la Diputació de Girona, la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, l’Institut de Desenvolupament de l’Alt Pirineu i l’Aran, el Centre d’Estudis Ribagorçans, la Societat Andorrana de Ciències i l’Institut Ramon Muntaner. El col·loqui analitzarà l’aprofitament dels recursos naturals als Pirineus. Fins al dia 16 de  juliol s’hi poden presentar comunicacions als tres àmbits proposats.

I Jornades d’Estudis Comarcals de Cerdanya
Els estudis sobre temes del Pirineu passen per un bon moment. Foto arxiu: I Jornades d’Estudis Comarcals de Cerdanya.
Queralbs acollirà el X Col·loqui Internacional d’Estudis Transpirinencs

En aquesta edició el centre d’interès serà l’estudi de l’aprofitament dels recursos naturals als Pirineus. Segons han explicat els organitzadors: “volem analitzar com la riquesa natural dels Pirineus ha condicionat la història dels diferents territoris, les activitats productives predominants,  les dinàmiques poblacionals, les polítiques públiques, els intercanvis culturals i  la vida quotidiana”.

Els àmbits d’estudi que proposa el Col·loqui són tres:

1.- Recursos naturals i territori. Dinàmiques històriques, socials, econòmiques i culturals. S’hi vol analitzar les dinàmiques socials, econòmiques i culturals propiciades per l’aprofitament dels recursos naturals al llarg de diferents períodes històrics i les seves conseqüències. Com els recursos naturals condicionen els assentaments humans o aspectes productius com ara l’explotació de mines i pedreres, aigües termals...

2.- Recursos naturals, vida quotidiana i tradicions. S’hi vol examinar l’impacte de l’aprofitament dels recursos naturals en la vida quotidiana i en les tradicions. Per exemple, les diferents cerimònies, rituals i festes que tenen com a protagonista d’una manera directa o indirecta diferents recursos naturals com ara el foc o l’aigua. També s’estudiarà com aquests elements s’han convertit en dinamitzadors de l’economia i han generat iniciatives vinculades al tercer sector.

3.- Estat de la qüestió i perspectives de futur. En les darreres dècades el paisatge natural, social i econòmic pirinenc s’ha modificat dràsticament. S’hi vol estudiar com els actuals caçadors conviuen amb agricultors, ramaders, boletaires i excursionistes; els pescadors amb els esports d’aventura, el regadiu, la utilització de l’aigua de boca amb l’aprofitament hidroelèctric dels rius, el turisme de la neu, de l’aigua termal o de la natura conviu entre la recerca de clients per a dinamitzar econòmicament el territori i la possible massificació i afectació de paratges naturals.

El termini per a presentar comunicacions i comunicacions-pòster en qualsevol dels tres àmbits és fins al pròxim 16 de juliol. Cal trametre un primer resum a l’adreça: [email protected]. Quant a la inscripció es pot fer per via ordinària (fent arribat la butlleta per correu o correu electrònic) o per via telemàtica (mitjançant la butlleta electrònica que trobareu a partir del març a http://www.irmu.org/projects/transpirinencs) abans del 24 de setembre de 2017.

Queralbs acollirà el X Col·loqui Internacional d’Estudis Transpirinencs
Comentarios