LLIBRES

Publiquen un llibre sobre l'hospital de cartró de la Vall Fosca, una construcció única al món

L'edifici s'ha mantingut dempeus durant més d'un segle i seran els veïns els que decideixin els seus usos en el futur
7f1c3bf7-f826-46cc-bfdb-02fa6dbec1a5
photo_camera Sigrid Remacha mostra 'L'hospital de cartró de Capdella. Una icona de l'arquitectura prefabricada' /mNACTEC

El Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (mNACTEC), el Molí Paperer de Capellades i Eumo Editorial coediten el llibre 'L'hospital de cartró de Capdella. Una icona de l'arquitectura prefabricada', de Sigrid Remacha. L'obra, que estarà disponible a les llibreries a partir del 15 de febrer, repassa l'evolució de l'arquitectura prefabricada europea, la implantació d'edificis fets amb cartró i fusta a la Vall Fosca i els canvis en el Pirineu amb l'inici de l'explotació hidroelèctrica. L'hospital de cartró es va construir fa 107 anys per atendre els treballadors que aixecaven la central hidroelèctrica de Capdella (Pallars Jussà) i s’ha mantingut dempeus. Seran els veïns els que decidiran els usos de l'edificació en el futur.

'L'hospital de cartró de Capdella. Una icona de l'arquitectura prefabricada' és el segon número de la Col·lecció 'La Fàbrica', i és una coedició d'EUMO, el mNACTEC i el Museu Molí Paperer de Capellades. Seguint l'evolució de l'arquitectura prefabricada europea durant la primera meitat del segle XX, Sigrid Remacha explica els canvis que hi va haver als Pirineus amb l'inici de l'explotació hidroelèctrica. Alhora, l'autora reivindica aquesta arquitectura que ha sabut combinar els recursos del territori i la tecnologia amb les noves maneres de viure i habitar.

Entrada de l'Hospital de Cartró, a la part de cures. Imatge del 9 de novembre del 2021. (Horitzontal)
Entrada de l'Hospital de Cartró / Marta Lluvich

Sigrid Remacha és arquitecta tècnica per la Universitat de Saragossa, s'ha especialitzat en museologia i gestió del patrimoni i és tècnica i assessora d'accessibilitat universal en equipaments culturals. Interessada des de sempre pel llegat industrial, actualment coordina el Sistema Territorial del mNACTEC.

Hospital de cartró de la Vall Fosca

L'hospital de cartró de Capdella és un edifici efímer construït fa més de 100 anys per Energia Elèctrica de Catalunya per atendre els 4.000 treballadors que aixecaven la central hidroelèctrica de Capdella. Es tracta d'un edifici singular pels materials amb els que va ser construït que s'ha mantingut dempeus al Pirineu més d'un segle. És una edificació lleugera prefabricada, modular, pensada per a poder ser transportada en caixes i muntada 'in situ' de manera senzilla seguint un manual d'instruccions.

Pla general de l'Hospital de Cartró de Capdella. Imatge del 9 de novembre del 2021. (Horitzontal)
Hospital de Cartró de Capdella / Marta Lluvich

Els materials utilitzats, bàsicament la fusta i el cartró, a més d'algunes petites peces metàl·liques d'unió i fixació, garantia un preu econòmic i un transport fàcil pel seu baix pes i muntatge ràpid. Es va construir íntegrament a la fàbrica de l'empresa alemanya Christoph & Unmack i es va traslladar en paquets fins a la colònia industrial de la central de Capdella, on Energia Elèctrica de Catalunya construïa la central hidroelèctrica. Va servir com a hospital per als obrers de la central des de l'any 1912. A partir del 1933, però, va anar perdent aquesta funció i es va utilitzar com a caserna de la Guàrdia Civil i magatzem.

L'edifici, de caràcter efímer, va servir d'hospital de campanya per atendre els ferits de la primera central hidroelèctrica de Catalunya, ubicada a la Vall Fosca. El fet d'haver suportat més d'un segle a la intempèrie al Pirineu l'ha convertit en una icona de l'arquitectura industrial prefabricada i, segons investigacions recents, pot tractar-se d'un cas únic al món.

Procés participatiu per restaurar-lo

El Museu Hidroelèctric de Capdella ha iniciat un procés de participació ciutadana, el primer que es fa a l'Alt Pirineu al voltant d'un element patrimonial, per presentar als veïns del municipi de la Torre de Capdella l'equipament de l'antic hospital de cartró de Catalunya, construït ara fa 107 anys a base de cartró i fusta. L'objectiu és que tothom en conegui l'arquitectura i les seves singularitats i que més endavant siguin els veïns qui decideixin quin ús volen que tingui l'antic hospital en el futur.