POESIA

El poeta pirinenc Joan Graell i Piqué rep el 7è Premi Carles Hac Mor a plaquettes d’escriptura subversiva

El jurat n’ha elogiat la combinació, amb un equilibri lloable, del llenguatge líric i dels jocs visuals dosificats.
Joan Graell Piqué
photo_camera El poeta pirinenc Joan Graell i Piqué rep el 7è Premi Carles Hac Mor

El poeta pirinenc Joan Graell i Piqué s’ha emportat el 7è Premi Carles Hac Mor a plaquettes d’escriptura subversiva per l’obra Els planells magnètics. El jurat, compost per Ester Xargay, Anna Gual i Jordi Marrugat, li ha concedit el premi a obres que destaquen per la seva experimentació formal i llibertat creativa, dotat amb 300 euros i la publicació de l’obra per l’Editorial Fonoll.

El jurat n’ha valorat especialment el treball gràfic que es desplega al llarg del text. Subvertint la forma poètica clàssica, l’autor aposta per fer caure les paraules, com cascades, damunt la pàgina. El lèxic evoca la natura pirinenca i transporta el lector a un univers muntanyenc oníric on els verns, els tractors i els càntirs es barregen amb la llum, el desig, els somnis i els records. Amb versos punyents i un vocabulari molt ric, l’univers de la proposta acumula imatges d’una gran intensitat, així com d’una tendresa que acaba bastint un monument sincer a l’ultralocal.

El lliurament de premis i la presentació dels poemaris guardonats editats per Fonoll es durà a terme el 22 d’agost de 2023 als Rentadors de Juneda en el marc de la Nit Poètica Premi Joan Duch i Premi Carles Hac Mor.

Joan Graell i Piqué explora noves possibilitats poètiques a Els planells magnètics Joan Graell i Piqué, poeta i activitats cultural pirinenc, ha experimentat nous llenguatges poètics a Els planells magnètics.

Joan Graell premi carles Hac Mor
El poeta pirinenc Joan Graell i Piqué rep el 7è Premi Carles Hac Mor 

El jurat n’ha elogiat la combinació, amb un equilibri lloable, del llenguatge líric i dels jocs visuals dosificats. Es tracta d'una obra coherent, pensada com un tot, que explora els límits de la tipografia des d'una visió psicogeogràfica del món.

El jurat ha valorat especialment el treball gràfic que es desplega al llarg del text. Subvertint la forma poètica clàssica, l'autor aposta, amb Els planells magnètics, per fer caure les paraules, com cascades, damunt la pàgina. També empetiteix lletres o les fa degotar, si el text així ho precisa. Alhora, és destacable el minuciós treball que l'autor ha dut a terme amb el llenguatge.

El lèxic de la peça evoca la natura pirinenca i transporta el lector a un univers muntanyenc oníric on els verns, els tractors i els càntirs es barregen amb la llum, el desig, els somnis i els records. Amb versos punyents i un vocabulari molt ric, l'univers de la proposta acumula imatges d'una gran intensitat, així com d'una tendresa que acaba bastint un monument sincer a l'ultralocal.

Com a colofó, la presència d'elements matemàtics dins de la proposta guanyadora eleva la dimensió del text, assolint una singularitat i una qualitat més que destacables.

Joan Graell
Joan Graell

Joan Graell i Piqué (Cambrils-Odèn, Solsonès, 1971). Resident a Organyà, ha publicat sis llibres de poemes i diverses narracions, contes i microrelats en reculls col·lectius i en mitjans digitals. L’any 2019 va ser inclòs a l’antologia Poetes de Ponent (De la Renaixença als nostres dies), publicada per Pagès Editors i Institut d’Estudis Ilerdencs]. Entre d’altres, ha obtingut el segon guardó del I Premi de poesia Joan Duch per a poetes joves (1999) i els premis Guillem Viladot de poesia (2006), Vent de Port de narrativa curta (2018), Microrelats de la Vall Fosca (2021) i Recull Benet Ribas de poesia (2022).