OBITUARI

Mor el pintor i muralista Eladi Duch

Molt conegut i estimat a l’Alt Urgell, Eladi Duch i la seva dona Engràcia Puig, van viure molts anys a Casa Gramunt de Castellbò

Eladi Duch Mosteiro
photo_camera Primer pla del pintor Eladi Duch Mosteiro

Aquest diumenge ha mort, als 89 anys, el pintor i muralista Eladi Duch, terrassenc de naixement però resident durant molts anys a la Vall de Castellbò. Personatge molt conegut i estimat a l’Alt Urgell, va viure fins al 1993 a Casa Gramunt de Castellbò i va passar els últims anys de la seva vida en una residència a Navarcles, a la comarca del Bages. Casat amb Engràcia Puig, tots dos van estar molt actius políticament i vinculats a l’Esquerra Republicana de Catalunya de la dècada dels anys vuitanta.

Eladi Duch Mosteiro va ser un reconegut pintor. Nascut a Terrassa l’any 1931 i  format a l’Escola d’Arts i Oficis, la seva primera exposició va ser a Salou, on presentà una col·lecció de dibuixos al pastel. Els anys 1955 i 1957 pintà retrats a Reus, i establí seguidament un estudi a Barcelona. Es traslladà a Madrid, on amplià la tasca artística. Les seves pintures tenen un sentit d’emotivitat intimista i una fina contrastada sensibilitat. La seva obra, clarament figurativa, és molt variada, cultivant el retrat amb especial encert, dins d’un tradicional realisme. Malgrat els seus estudis dels antics mestres, i dels impressionistes francesos, el seu esperit lliure el va empenyer sempre a la recerca del que volia i estimava.

L’obra d’Eladi Duch és present a moltes col·leccions particulars, pintures murals i de cavallers a edificis oficials com per exemple, a la Generalitat de Catalunya, on s’hi troba un retrat del President Francesc Macià realitzat per l’artista l’any 1977.

dav

(Foto: Façana de l'església de la Missió, a la Seu d'Urgell)

La seva obra a la Seu d’Urgell

Eladi Duch va ser un artista molt reconegut i estimat a la Seu d’Urgell i a la comarca de l’Alt Urgell on s’hi poden veure alguns dels seus treballs, com el mosaic del Ball Cerdà, a la font del Passatge de la Míssió de la Seu d'Urgell. També la Catedral de la Seu d'Urgell té obra seva, on hi destaca el retrat de Joan Brudieu. A l'ermita de Sant Antoni del Tossal, al límit del terme de la Seu d'Urgell amb Alàs i Cerc, també s'hi pot trobar una pintura de l'artista. A l’entrada principal de l’església de la Missió, a la Seu d’Urgell, fent servir personatges reals com a models, va pintar un mural dedicat a la Verge.

Eladi Duch també va ser conegut popularment per la realització de nombroses i diverses postals que utilitzava per a felicitar el Nadal. L’any 1992, amb motiu dels Jocs Olímpics, va exposar la seva obra al Parador de Turisme de la Seu d’Urgell.

dav

(Foto: Mosaic del Ball Cerdà, a la font del Passatge de la Missió de la Seu d'Urgell)

Gran muralista

Eladi Duch es va especialitzar en grans murals, civils i religiosos, com el que es pot admirar a l’església parroquial de Monistrol de Calders. Exposat de manera perenne a la paret de la capella del Santíssim de la parròquia de Navarcles, hi ha un quadre representant la Verge amb el nen Jesús envoltats d’àngels, que va ser un obsequi de l’artista. A l’entrada principal de l’església de la Missió, a la Seu d’Urgell, fent servir personatges reals com a models, va pintar un mural dedicat a la Verge. A l’altar major de l’església de La Floresta, a Sant Cugat,  va pintar un mural gegantí, dedicat a la Verge de Montserrat i representa un Pantocràtor envoltat d’àngels damunt del cel de la muntanya.