CINEMA

Més de quaranta curtmetratges es projectaran al Pallars dins el festival CurtÀneu

Aquest cap de setmana se celebra l'edició anul·lada per la covid-19 i a la tardor es farà la d'aquest any
Pla general d'una sessió del CurtÀneu el 27 de maig del 2021. (Horitzontal)
photo_camera Una sessió del CurtÀneu / Marta Lluvich

El cinema més proper amb una programació regular que tenen els veïns de les Valls d'Àneu (Pallars Sobirà) és el de Vielha (a 50 minuts en cotxe) o Tremp a més d'una hora. Amb l'objectiu d'apropar el cine a aquesta zona del Pallars, el Festival CurtÀneu, ha arrencat la seva cinquena edició. Se celebrarà fins al 30 de maig i comptarà amb una quarantena de curts locals i internacionals, molts d'ells guardonats amb premis de prestigi com els Òscars, BAFTA, Filmets, BCN Sport Film, Festival de Menorca o Mostremp i reconeguts per la crítica. Es tracta del programa que estava preparat pel 2020 i que es va haver d'anul·lar per la covid-19. L'edició del 2021 se celebrarà a la tardor.

Aquesta edició és una de les més itinerants del festival. Gemma Tizón, presidenta de l'Associació cineasta CurtÀneu, ha explicat que hi haurà projeccions a les escoles, a l'Ecomuseu i al poliesportiu. També es realitzaran passes a altres poblacions com Espot, Esterri d'Àneu, Guingueta d'Àneu, Isil i València d'Àneu. L'església romànica de Sant Joan d'Isil serà l'espai que acollirà una de les sessions de les projeccions.

CurtÀneu ha reforçat la seva vessant pedagògica amb activitats per alumnes des de parvulari fins a 4t d'ESO.

Els quaranta curtmetratges que es projectaran són de temàtica variada, però tenen especial pes els esportius i mediambientals, ja que són dues temàtiques directament vinculades a les Valls d'Àneu. Per primera vegada CurtÀneu celebra una sessió específicament dedicada al medi ambient, mostra del compromís de l'organització i del territori per la sostenibilitat.

Ramon Alaró, director del Festival CurtÀneu, ha explicat que "és una mostra molt arrelada al territori que vol fer accessible als habitants de les Valls d'Àneu cinema de qualitat de tot el món i de tipologies molt variades".

CurtÀneu és una mostra internacional de curtmetratges que se celebra a les Valls d'Àneu, nascuda l'any 2016 i que forma part de la coordinadora de festivals de Catalunya, Catalunya Film Festivals.