TROBADA AMB ELS ACORDIONISTES DEL PIRINEU

Més de 70 músics i més de vint hores de música a la 48a Trobada amb els Acordionistes del Pirineu

S’han programat quatre grans concerts a la Seu d’Urgell, Arsèguel, Castellbò i Puigcerdà, i set concerts de petit format.
Acordionistes 2
photo_camera Més de 70 músics participaran a la 48a Trobada amb els Acordionistes del Pirineu /

La Trobada amb els Acordionistes del Pirineu, una de les cites musicals més tradicionals de l’estiu i a prop ja de complir mig segle de vida des que va començar el 1976, ja ho té tot a punt per a la propera edició, del 28 de juliol a l’1 d’agost, amb la participació d’una setantena d’intèrprets i diversos concerts a la Seu d’Urgell, Arsèguel, Castellbò i Puigcerdà. Així ho va destacar ahir l’ànima i impulsor d’aquest festival de l’acordió diatònic, el músic, investigador i divulgador del folklore català Artur Blasco, que va presentar a Lleida la nova edició, acompanyat de la vicepresidenta de la Diputació, Estefania Rufach.

Blasco Diputació
La vicepresidenta de la Diputació, Estefania Rufach, i Artur Blasco van presentar aquest dimsrtas el festival / DIPUTACIÓN DE LLEIDA

La cita d'aquest estiu reunirà acordionistes de diferents edats del Pirineu i també d’Aragó, València i Euskadi, a més de la destacada presència internacional d’instrumentistes del Quebec canadenc, el Perú, Colòmbia, Suècia, Finlàndia, Irlanda, Portugal, Itàlia, Moldàvia i Rússia. En aquest últim cas, fruit del conveni de col·laboració amb el festival Ivan Malinin de Novossibirsk, a Sibèria. “En principi, malgrat la guerra, ells podran viatjar per tocar a la Trobada”, va comentar Blasco, orgullós també de les relacions establertes els últims anys amb els festivals Carrefour Mondial de l’Accordeon, del Quebec, i Drumherum de Regen, a Baviera (Alemanya).

Artur Blasco PIRINEUENCS 1 Foto reduïda
Artur Blasco a la porta de casa seva a Arsèguel / Feliu Sirvent

Amb 88 anys, Blasco continua infatigable en la tasca de popularitzar aquest instrument “revolucionari” en el primer terç del segle XX al Pirineu, que “va canviar la convivència a les zones rurals”. Rufach va remarcar, per la seua part, el reconeixement internacional de la trobada pirinenca, “una de les cites més importants a Europa en el món de l’acordió diatònic”.