LLIBRES

La llibreria la Singratalla de Tremp presenta 'Mur al descobert', de la periodista Lorena Farràs

Es tracta d’una obra inèdita sobre la història de les pintures romàniques del Pirineu, on l’autora plasma el procés de redescoberta, arrancada i venda, a través dels principals protagonistes que van participar en el procés.
Mur al descobert
photo_camera Portada de 'Mur al descobert', de Lorena Farràs, editat per Bresca / brescaeditorial.com

La llibreria la Singratalla de Tremp ha organitzat per aquest divendres, dia 30 de desembre, la presentació del llibre “Mur al descobert. L’arrencament i venda de les pintures que van salvar el romànic català”, escrit per la periodista Lorena Farràs i editat per Bresca editorial. 

Es tracta d’una obra inèdita sobre la història de les pintures romàniques del Pirineu, on l’autora plasma el procés de redescoberta, arrancada i venda, a través dels principals protagonistes que van participar en el procés.

L'acte, que tindrà lloc a les 18h a l’Epicentre de Tremp, hi intervindran Josep Mª Mullol, president del Comarcal del Pallars Jussà; la periodista i autora, Lorena Farràs; la periodista Àngela Vinent i l'editor de Bresca editorial, Alexandre Amat.

mur-frontal
Portada de 'Mur al descobert', de Lorena Farràs, editat per Bresca / brescaeditorial.com

Mur al descobert

Fa més d’un segle, les pintures romàniques de l’absis de l’església de Santa Maria de Mur (Pallars Jussà) van ser arrencades i venudes als Estats Units, d’on no han tornat mai més. Aquest esdeveniment va suposar un punt d’inflexió en la preservació i la protecció de l’art a Catalunya, ja que, per evitar més casos com el de Mur, el Govern de l’època va ordenar arrencar la resta de pintures murals romàniques del Pirineu i d’altres zones del territori i les va dipositar a l’actual Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC).

Mur al descobert narra els fets de la redescoberta de les pintures i la seva arrencada i venda posterior. Tot de la mà de deu dels seus protagonistes: quatre excursionistes científics, un d’ells l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner; el president de la Mancomunitat, Enric Prat de la Riba; el col·leccionista Lluís Plandiura i Pou; Josep Farràs i Serradell, el mossèn que va vendre les pintures; els Steffano- ni, els italians que van fer l’arrencament; Arthur Fairbanks, el llavors director del Museu de Boston; i Joaquim Folch i Torres, que va endegar la campanya de salvament.