La llibreria la Singratalla de Tremp ha organitzat per aquest divendres, dia 30 de desembre, la presentació del llibre “Mur al descobert. L’arrencament i venda de les pintures que van salvar el romànic català”, escrit per la periodista Lorena Farràs i editat per Bresca editorial.
Es tracta d’una obra inèdita sobre la història de les pintures romàniques del Pirineu, on l’autora plasma el procés de redescoberta, arrancada i venda, a través dels principals protagonistes que van participar en el procés.
L'acte, que tindrà lloc a les 18h a l’Epicentre de Tremp, hi intervindran Josep Mª Mullol, president del Comarcal del Pallars Jussà; la periodista i autora, Lorena Farràs; la periodista Àngela Vinent i l'editor de Bresca editorial, Alexandre Amat.
Mur al descobert
Fa més d’un segle, les pintures romàniques de l’absis de l’església de Santa Maria de Mur (Pallars Jussà) van ser arrencades i venudes als Estats Units, d’on no han tornat mai més. Aquest esdeveniment va suposar un punt d’inflexió en la preservació i la protecció de l’art a Catalunya, ja que, per evitar més casos com el de Mur, el Govern de l’època va ordenar arrencar la resta de pintures murals romàniques del Pirineu i d’altres zones del territori i les va dipositar a l’actual Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC).
Mur al descobert narra els fets de la redescoberta de les pintures i la seva arrencada i venda posterior. Tot de la mà de deu dels seus protagonistes: quatre excursionistes científics, un d’ells l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner; el president de la Mancomunitat, Enric Prat de la Riba; el col·leccionista Lluís Plandiura i Pou; Josep Farràs i Serradell, el mossèn que va vendre les pintures; els Steffano- ni, els italians que van fer l’arrencament; Arthur Fairbanks, el llavors director del Museu de Boston; i Joaquim Folch i Torres, que va endegar la campanya de salvament.