PATRIMONI

L’Associació d’Amics de la Vall de Caboet celebra deu anys de difusió dels Greuges de Guitard Isarn

L'entitat cabonesa ha programat per aquest any  una sèrie d’actes culturals  entorn a la importància lingüística i històrica del manuscrit dels Greuges de Guitard Isarn, senyor  de Caboet, un dels primers documents en llengua catalana.

Església romànica Sant Serni de Cabó
photo_camera Església romànica Sant Serni de Cabó / Foto: Montse Riu Piqué

L’Associació d’Amics de la Vall de Caboet celebra deu anys de difusió dels Greuges de Guitard Isarn. Per aquest motiu l’entitat cabonesa ha programat per aquest any una sèrie d’actes culturals  entorn a la importància lingüística i històrica  del manuscrit dels Greuges de Guitard Isarn, senyor  de Caboet, un dels primers documents en llengua catalana.

El tret de sortida anirà a càrrec de la conferència, Els greuges entre nobles: un reflex de la societat feudal,  impartida pel  doctor en història medieval de la UAB, Antoni Virgili Colet. Virgili exposarà les característiques del món feudal tot  prenen com a referència el contingut del primers textos en català de caire jurídic administratiu ( greuges, capbreus o juraments de pau i treva). L’acte tindrà lloc el divendres 12 d’abril a les 8 del vespre a la sala d’actes del Consell  Comarcal de l’Alt Urgell.

De cara a la tardor, l’església  romànica  de Sant Serni de Cabó, Centre d’Interpretació del Patrimoni dels senyors de Caboet, serà l’escenari d’una xerrada d’àmbit lingüístic, De Ramon de Cabó a Pompeu Fabra, la formació de la llengua catalana a càrrec  del catedràtic en filologia catalana de la Universitat Rovira i Virgili, Jordi Ginebra, gran coneixedor i estudiós  de l’obra  de Fabra.

Església romànica Sant Serni de Cabó
Església romànica Sant Serni de Cabó / Foto: Montse Riu Piqué

Pel que fa a les jornades de portes obertes enguany se’n  programaran més de les habituals (Setmana Santa i Jornades Europees). Les dates d’obertura es publicaran al  web de l’Associació. https://www.amicsvalldecaboet.com/

Des de l’Associació es mostren molt satisfets de la tasca feta durant  aquests 10 anys amb la finalitat de donar a conèixer el manuscrit. En paraules de Mercè Casanova, sots-presidenta de la l’Associació: Tot començà l’any 2014, quan conscients  de la vàlua històrica i lingüística dels Greuges,  vam adquirir-ne un facsímil amb la finalitat d’exposar-lo permanentment. Al 2017 vam complementar l’exposició amb  quatre  plafons explicatius.

Mercè Casanova explica que al llarg d’aquests deu anys hem dut a terme unes quantes activitats pròpies  així com col·laboracions amb altres entitats  per tal de difondre el document, el qual no ha deixat de donar sorpreses. Ara, se’n sap l’autoria, el sotsdiaca Ramon qui treballà a les ordres del llinatge dels Caboet i també una datació més exacta del redactat,  l’any 1105.

Casanova també mostra gratitud cap a les persones i entitats amb qui han col·laborat. Hi ha moltes persones i col·lectius  que ens han ajudat i donat suport en aquest projecte. A tots ells moltes gràcies, i en especial, a Joan Anton Rabella, doctor en filologia catalana i estudiós dels Greuges, qui sempre ens ha assessorat des de la vessant lingüística, alhora que també, i no menys important, ens ha fet estimar aquest excel·lent i valuós patrimoni que  són els Greuges. Des de l’Associació  continuarem difonent-lo perquè la gent el conegui i se’l faci seu.