El Jussà declara bé cultural d'interés local 16 monuments en els darrers anys

Església de la Mare de Déu de la Cinta de Lliminana.

L’església de Sant Martí de Naens, municipi de Senterada, ha estat la darrera en ser declarada BCIL el passat mes de juliol.

El Consell Comarcal del Pallars Jussà, a petició dels municipis, ha declarat diversos elements de l’arquitectura de la zona Be Cultural d’Interès Local (BCIL) amb l’objectiu de promoure la conservació d’aquests bens emblemàtics que formen part de la història viva dels pobles.

Entre aquests elements hi trobem una desena d’esglésies i capelles d’arreu de la comarca com la capella de Sant Gregori i la de la Mare de Déu del Rosari de Castell de Mur, l’església de Santa Maria de la Cinta de Limiana, la de la Nativitat de la Mare de Déu de Sossis, la de la Mare de Déu de la Plana de Pessonada i la de Santa Maria d’Hortoneda, les tres del municipi Conca de Dalt, la de la Presentació de Cadolla, la de la Nativitat de Laren i la de Sant Sebastià de Lluçà al municipi de Senterada. L'última església que ha obtingut aquesta declaració ha estat la de Sant Martí de Naens, també al municipi de Senterada, que ha rebut aquesta distinció durant el passat mes de juliol.

També s’han protegit altres bens que els municipis han considerat que mereixien ser conservats pel seu valor històric i l’estimació popular que els ha convertit en espais i elements de referència, com l’edifici emblemàtic del Cafè Modern d’Isona, que va ser dels primers en obtenir la declaració de BCIL al 2009. També han obtingut aquesta figura les antigues escoles de Mont-rós i l’antic “Quartel de la Guardia Civil” de la Torre de Capdella, la Font de Sant Gregori i el Forn de Pa de Miret a diferents nuclis del municipi de Castell de Mur, així com el conjunt arquitectònic que forma el Campament de la Central Hidroelèctrica de Capdella, un grup d’edificacions que inclou les antigues cases on vivien els treballadors de la central hidroelèctrica, moltes d’elles fetes de fusta, així com altres edificis que formaven part d’aquest nucli industrial de primers del segle XX.

La declaració de BCIL permet la protecció d’aquestes edificacions i contribueix a evitar la seva desaparició mitjançant el manteniment i la conservació pública. Per aquest motiu els municipis que volen conservar algun element destacat sol·liciten al Consell la seva declaració de BCIL que sempre estarà recolzat per un informe tècnic que així ho aconsella.