LLIBRES

Josep Espunyes commou, amb els 'mots que es perden', a la NaturaLlibres d'Alins

L'acte, que ha comptat amb la participació de Marta Lluvich i Eva Tarragona, de l'associació Cambuleta, ha estat una reivindicació dels mots propis que han sofert la desaparició o la reculada en la parla viva del territori pirinenc.
Espunyes NaturaLlibres
photo_camera Josep Espunyes amb Marta Lluvich i Eva Tarragona de l'associació Cambuleta / NaturaLlibres

Aquest dissabte a la llibreria NaturaLlibres d'Alins va tenir lloc la presentació del llibre de Josep Espunyes 'Món rural, mots que es perden'. Diuen els de NaturaLlibres que 'revitalitzar la llengua és revitalitzar el pensament', per això, conjuntament amb l'Associació Cambuleta i dos de les seves ànimes. Marta Lluvich i Eva Tarragona, van organitzar aquesta xerrada i el posterior debat. enriquit amb la participació d'un bon nombre d'assistents. 

'Món rural, mots que es perden'

Al món rural s'ha produït, en cosa de pocs anys, la desaparició de velles formes de vida i de treball, que ha comportat també la desaparició o la reculada, en la parla viva, d'una bona part del llenguatge que els era inherent. Un llenguatge antic i ric que Josep Espunyes recull, en 'Món rural mots que es perden', editat pel segell pirinenc Edicions Salòria i que ja ha arribat a la tercera edició.

Pep Espunyes NaturaLlibres 2
Presentació de 'Món rural mots que es perden' a la llibreria NaturaLlibres d'Alins / NaturaLlibres

Josep Espunyes, Creu de Sant Jordi

L'escriptor peramolí Josep Espunyes va rebre, el proppassat juliol, la Creu de Sant Jordi per la seva tasca exemplar, abnegada i incansable, i pel seu compromís amb el país i amb la llengua catalana. Pel seu profund arrelament, harmonia i comunió amb el territori de l’Alt Urgell i la seva projecció nacional, expressats des d’una poètica que explora els contrastos entre el món rural i l’urbà fins a l’estudi i recerca històrica de la terra i les tradicions.

Cambuleta

Què és Cambuleta?

Cambuleta és una associació cultural sense ànim de lucre que treballa per promoure l'ús de la parla pallaresa, donar-la a conèixer i posar-la en valor.

El pallarès és una part fonamental de la identitat de les comarques catalanes del Pallars Jussà i Pallars Sobirà. El seu coneixement i ús suposen, per tant, una defensa de la pròpia llengua catalana i de la riquesa de les seves especificitats geogràfiques.

Per aconseguir aquest objectiu, l'Associació està treballant en diferents projectes  com són la col·lecció de contes infantils Cambuleta i la producció de l'exposició "Supo-supo amb el pallarès". Per finançar l'exposició, l'Associació va posar a la venta samarretes amb mots en pallarès a partir del projecte parlapallares.cat

Pep Espunyes NaturaLlibres 3
Josep Espunyes amb Marta Lluvich i Eva Tarragona de l'associació Cambuleta / Joana Franch

Llibreria NaturaLlibres d'Alins

La Meritxell Àlvarez va decidir durant el confinament canviar de vida i obrir una llibreria a Alins, poble de la Vall Ferrera de tot just una vuitantena d'habitants. Ho va fer remodelant l'antiga quadra d'animals de la casa familiar i convertint-la en NaturaLlibres, una llibreria especialitzada en llibres de natura i muntanya.

Amb més de mil títols diferents a les prestatgeries ja s'ha convertit en un referent de molts veïns de la vall aficionats a la lectura, que han trobat en aquest lloc l'oportunitat d'accedir a exemplars difícils de trobar. Aquesta llibreria també ofereix als seus clients la possibilitat de prendre alguna cosa mentre fullegen els llibres.

Pep Espunyes NaturaLlibres 4
Pep Espunyes signant exemplars / NaturaLlibres 

El perfil

Josep Espunyes i Esteve va néixer a Peramola el 2 de gener de 1942. De jove va treballar de pagès a casa i després es va traslladar a viure a Barcelona, on va entrar en contacte amb el món obrer i els moviments populars, els quals van impregnar els seus inicis com a poeta amb títols com ara Temps de manobre. De l’evangeli segons Sant Lluc (1977) i Centra a l’abast. Viatge al record (1978). Tanmateix, no va abandonar mai el seu lligam amb les arrels, com es manifesta als poemaris Notes mínimes d’un paisatge (1988) i Alt Urgell, plany i passió (1996). El 2012, Edicions Salòria va publicar la seva obra poètica completa.

En recerca històrica porta fent un treball ingent, amb obres com Baronia i municipi de Peramola (1995), Segrada. Motarrots i llegendes de l’Alt Urgell (2001), Peramolins amb nom (2011), Piulades de cultura popular (2016), Món rural. Mots que es perden o 1.000 dites ponentines (2021), entre una dotzena de títols. És autor també de les novel·les Terrosset de sucre candi (1983), Un matí a Albastesa (1984), En Calçons (1985) i Hora foscant a la ribera (1991).