Estiu de cinema al Pirineu

El Festival Internacional de Cinema de Cerdanya, que celebra la sisena edició entre els dies 27 de juliol i 2 d’agost, presenta un programa ambiciós per encarar l’edició d’enguany. L’organització ha plantejat 12 sessions de projecció durant els 7 dies que dura l’esdeveniment. Abans, del 23 al 27 de juny, entre Artedó i la Seu d'Urgell, se celebrarà la novena edició de Picurt, la Mostra de Cinema de Muntanya dels Pirineus.

AMOR-7523
photo_camera Un dels films enregistrats a la Cerdanya.

El Festival Internacional de Cinema de Cerdanya s’inaugurarà el dilluns 27 de juliol amb una de les novetats d’enguany, la Secció Etnogràfica Documental, que compta amb la col·laboració de l’Institut Ramon Muntaner. Continuarà dimarts 28 de juliol amb les projeccions de la Secció Infantil (destinada als més petits) i la Secció de films catalans i en català. Dimecres 29 de juliol serà el torn de la Secció de films internacionals (en versió original subtitulada), també novetat, on es projectaran obres d’arreu del món. Dijous 30 de juliol estarà destinat a una sessió solidària realitzada al Local Social de la Fundació Adis i versarà sobre films de terror i ciència ficció. Divendres 31 de juliol, tornaran les projeccions amb el format habitual d’edicions passades: la Secció Especial del Festival i la Sessió Golfa (+16). Per dissabte, 1 d’agost, es projectarà la Secció Oficial a concurs i la Secció Finalistes (el públic vota en directe tots els premis), a banda de diversos films fora de concurs durant el recompte i les projeccions dels guanyadors a la Gala d’Entrega de Premis del VI Festival.

Entre les activitats adjacents, repeteix el Taller Solidari amb la Fundació Adis, enguany dedicat a la temàtica zombi i terror (31/07, al vespre, Plaça del Call) i on, a banda d’aprendre el maquillatge i la interpretació de “morts vivents”, els participants podran rodar un petit curtmetratge. El taller, que pretén fomentar la cara més social i integradora del cinema, comptarà amb una legió de voluntaris i està obert a tothom que hi vulgui participar, prèvia inscripció gratuïta.

Demostrant el caràcter industrial que també fomenta el Festival, repeteix la Trobada del Sector de l’Audiovisual al Pirineu, ja en la seva tercera edició, enguany amb ponències relacionades amb el Turisme Cinematogràfic. També repeteixen el Campus de formació i el Meeting Point per professionals, per tal de fomentar el contacte entre professionals i mostrar-los la comarca i les principals localitzacions que els pot oferir. Com a novetat, es realitzarà una visita guiada pels principals atractius arquitectònics, naturals i culturals de Puigcerdà amb els membres de la indústria presents al Festival a càrrec de l’historiador local Gerard Cunill.

A més a més, se suma una nova secció competitiva experimental dins del Festival: el Concurs Microfilmets. Aquesta activitat tindrà lloc el dissabte 1 d'agost al matí i constarà d’una competició de microcurtmetratges (menys de 3 minuts) rodats amb smartphones i tauletes. Els grups participants rebran per sorteig un tema, un objecte o idea i una localització de la Vila i hauran de rodar la seva proposta dins del termini establert. L’activitat pretén obrir el Festival al públic juvenil de la comarca i fomentar l’ús dels dispositius mòbils com una eina vàlida de creació de continguts audiovisuals de qualitat.

Finalment, durant la setmana del Festival, s’acolliran rodatges de films de diferent índole i procedència que comptaran amb el suport logístic de la Cerdanya Film Commission i l’organització del Festival i es realitzarà una campanya de sensibilització a la comarca en base al projecte #CerdanyaFilmFriendly i la indexació de les localitzacions i els serveis que Cerdanya pot oferir per promocionar-se com a comarca amiga del cinema i atreure rodatges.

Com és voluntat expressa de l’organització, totes les projeccions i activitats adjacents del Festival són gratuïtes, obertes a tothom i sense ànim de lucre. La seu d’operacions serà el Museu Cerdà de Puigcerdà, on tindran lloc la majoria de projeccions i activitats. La sisena edició del Festival té un pressupost de 13.700€.

Novena edició de Picurt

La Mostra de Cinema de Muntanya dels Pirineus, “Picurt”, projecta aquest any 60 pel·lícules de cultura de muntanya d’arreu del món, amb especial interès a les produccions sobre els Pirineus. La Mostra tindrà lloc entre el 23 i el 27 de juny a la Seu d’Urgell i Artedó, a Lleida, celebrant la seva 9a edició.

Per primera vegada, el programa de “Picurt” tindrà Polònia com a país convidat, i es posarà especial èmfasi en la seva cultura i en els Pirineus com a escenari d’acollida i ajuda per als refugiats polonesos que fugien de la persecució nazi. A més, la mostra comptarà amb la visita del director de cinema polonès Jerzy Porebksi, que presentarà dues de les seves produccions cinematogràfiques, Kukuczka (2011) i Zakopanians (2014) i també presentarà el llibre “Escaladores de la libertad”.

En aquesta edició, “Picurt” retrà homenatge a Rosa Vergés, per la seva trajectòria com a directora de cinema, docent i productora audiovisual i otorgarà el 2n Premi Josep Virós a la promoció de la cultura pirenaica a l’Editorial Garsineu.