Deu anys de PICURT

Sembla que fos avui que un dia primaveral fèiem un cafè amb la Montse Guiu al Caprici de la Seu d'Urgell (el que avui és el nou Xaloc) per parlar d'un nou projecte cinematogràfic. M'explicava que es diria PICURT, es faria inicialment a Artedó, voldria dinamitzar el sector audiovisual al Pirineu i convertir-se en un espai de debat i reflexió sobre la cultura a les zones de muntanya. D'aquella conversa han passat 10 anys i, en tot aquest temps, PICURT ha esdevingut un festival cinematogràfic de referència al Pirineu amb una sòlida projecció internacional. El camí m'imagino que no ha estat fàcil, en plena crisi econòmica i cultural. Però els resultats han estat magnífics. Enguany, per arrodonir-ho, una desena edició de luxe!

dissabte2
photo_camera En aquests deu anys, PICURT ha estat un punt de trobada del món del cinema.

PICURT, la Mostra de Cinema de Muntanya dels Pirineus, es va iniciar l’any 2006 a Artedó, un petit poble del Pirineu, com a mostra de films de temàtica de muntanya durant dos dies. Aquest format va anar creixent, fins que el 2009 es va ampliar a cinc dies de durada i també a la Seu d’Urgell. Enguany celebra els seus 10 anys d'història, ampliant la seva programació fins a Andorra.

L'organització de la mostra ja té a punt la que serà la seva 10a edició, del 21 al 25 de juny a la Seu d’Urgell, Artedó i Andorra. El desè aniversari de la mostra arriba amb algunes novetats, entre les quals hi ha el fet que per primera vegada hi haurà projeccions a la població d'Alàs i al Principat d'Andorra, que se sumen així als escenaris de l'esdeveniment. 

Una altra novetat és que Picurt passa a ser una mostra competitiva, amb la institució del Premi Gall Fer, que es concedirà en quatre seccions: Premi Gall Fer Pirineus-La Seu d'Urgell, dotat amb 2.000 euros, on es podran veure obres sobre els Pirineus; Premi Gall Fer Cadí, amb films de temàtica relacionada amb els esports de muntanya, dotat amb 1.500 euros; Premi Gall Fer Andorra, amb obres que tracten temes d'ecologia i de medi ambient relacionats amb la muntanya, valorat en 2.000 euros i Premi Gall Fer Internacional, que premiarà amb 1.500 euros una obra internacional de temàtica de muntanya.

L'organització ha rebut enguany un total de 170 obres, de les quals s'ha seleccionat uns 70 films de cultura de muntanya d’arreu del món. Les projeccions escollides posen especial interès en les produccions sobre els Pirineus, algunes d'elles inèdites a l'Estat.

El jurat d'aquesta edició estarà format per 5 membres: Augusto Golin (exdirector del Trento Mountain Film Festival, Itàlia), Ivan Boccara (documentalista etnogràfic, Marroc-França), Judit Colell (directora de cinema i professora de la Universitat Ramon Llull), Juan Ferrer (director de la Mostra de Cinema Llatinoamericà de Catalunya) i Carlos Bria (documentalista d’esports de muntanya i professor del departament d’audiovisuals de la Univeristat Ramon Llull-Blanquerna).

El Picurt convida Òscar Cadiach

Per celebrar aquests deu anys de vida, la mostra escalfarà motors amb les activitats pre-PICURT. Durant les dues setmanes prèvies es projectarà als Cinemes Guiu de la Seu totes les produccions pròpies han realitzat durant aquests 10 anys. A més a més, es comptarà amb la presència de l'emblemàtic alpinista tarragoní Òscar Cadiach, un dels primers catalans que va fer el cim de l'Everest el 1985 i actualment amb possibilitats de ser el primer català que completa tots els vuitmils del món. Cadiach acaba de ser distingit amb la creu de Sant Jordi per la seva trajectòria en l'alpinisme català.

L'acte inaugural d'aquesta edició serà dimarts 21 de juny, també als Cinemes Guiu, on es projectarà la pel·lícula Tierra de todos (1962), amb la presència del seu director Antonio Isasi-Isasmendi. Seguidament es farà un homenatge als 10 anys de PICURT amb un recull d'imatges de la història de la mostra

PICURT presentarà una producció pròpia d'un documental que reflecteix la situació actual de les dones de les Valls d'Aguilar, a l'Alt Urgell, coproduïda per l'Ajuntament de les Valls d'Aguilar, Qucut Produccions i el CEP.

Reconeixements a Laura Orgué, Jordi Cadena i el grup Montanyanes

El Premi Josep Virós d'aquesta edició serà per al grup de dones Montanyanes, creadores de projectes de dinamització i desenvolupament en zones rurals i de muntanya. Enguany PICURT vol reconèixer la trajectòria de l'esportista Laura Orgué, esquiadora i corredora de muntanya catalana. El crític de cinema i presentador Àlex Gorina entregarà el reconeixement a director, guionista i productor de cinema Jordi Cadena, per la seva aportació i treballs dins del món cinematogràfic.

Pel que fa a les conferències, un any més tindran lloc les Jornades Teòriques, que giraran al voltant del canvi climàtic, amb la participació de Mario Rodríguez (Greenpeace), Fernando Ferrando (Fundación Renovables), Maria Carme Llançà (directora de l'Observatori del Paisatge del Pirineu i catedràtica de la Universitat Autònoma de Barcelona). També hi haurà una xerrada sobre la consolidació de la població d'óssos al Pirineu central, impartida per Santi Palazón, director tècnic del Projecte Piros Life.

Les sessions matinals infantils continuaran amb un seguit de tallers que s'anunciaran properament. PICURT programa un any més un seguit d'activitats paral·leles que complementaran la programació de la mostra. Cal destacar una performance dirigida pel músic Arnau Obiols, on es reflexionarà des de les arts interpretatives i musicals, i s'endinsarà el públic dins del bosc d'Artedó.

Enguany comptarem amb una exposició dedicada al pintor, dibuixant i il·lustrador Perico Pastor, una mostra de cartells de cinema de temàtica Pirinenca, amb la col·laboració del fons del col·leccionista Pep Benavent, una exposicició fotògrafica del Projecte Gripia - Escola de Pastors del Pirineu i, a Artedó, una mostra sobre el fons artístic del Centre Art i Natura de Farrera.

Avanç de la programació

Entre les pel·lícules presentades destaca Bring the sun home (Itàlia, 2015) de Chiara Andrich i Giovani Pellegrini, on es narra la història de dones analfabetes que viuen a zones sense electricitat a l'Índia i que assisteixen a un curs per aprendre a fer els panells solars. No saben parlar anglès, però aprenen la tecnologia i porten electricitat a més de 300.000 persones.

Chasing Niagara (Mèxic, Canadà, EUA, 2015), de Rush Sturges i premiada al BANFF Mountain Film Festival, és un film sobre les peripècies del kayaker professional Rafa Ortiz per poder arribar als salts de les cascades del Niàgara. 

Cailleach (Regne Unit, 2015) de Rosie Reed Hillman, narra la història de la Morag, una dona de 86 anys que viu sola en una casa a les illes Hèbrides Exteriors d'Escòcia. Un retrat d'una dona, amb un sentit únic de la independència i una gran actitud davant la mortalitat, amb plena connexió que té amb la seva naturalesa, la seva illa.

Sunakali (Nepal, 2015), del director Bhojraj Bhat, un documental sobre l'equip de futbol femení de Mugu, una de les regions menys desenvolupades del Nepal, i el seu viatge cap al campionat nacional. Una pel·lícula sobre com la passió d'una dona per al futbol ajuda a seguir el seu somni i a alliberar-se de la sort de la majoria de les noies del seu poble. 

Alexandre, fils de Berger (França, 2014) d'Anne, Erik i Véronique Lapied, sobre les experiències del jove Alexandre, que viu en un poble de muntanya i que, des de la seva infància, ha d'aprendre a cuidar durant tot l'estiu les mil ovelles de la seva família. Life in Paradise - Illegale in der Nachbarschaft (Suïssa, 2013) de Roman Vital, és un film que explica la història de Valzeina, una petita població suïssa on les autoritats van adquirir una casa abandonada i la van transformar en un espai d'acollida per a persones exiliades. L'ós als Pirineus (Espanya, 2013), de Fernando Ballesteros mostra l'espècie d'ós bru, que als anys 90 va estar a punt de l’extinció, però després d’un reforç exitós amb exemplars eslovens, ha començat a recuperar-se.

Entre els seus objectius principals, figuren l’estudi, la preservació, la promoció i la difusió de la cultura, els costums i les tradicions relacionades amb les poblacions, la terra, la història i els habitants del Pirineu. Fomentar la creació i difusió cultural a través de produccions culturals i sensibilitzar els espectadors sobre la realitat de viure a la muntanya i vers l’ecologia, la sostenibilitat i el patrimoni natural són altres de les fites de la mostra.