El llegat del músic, investigador i divulgador català Joan Tomàs ha centrat gran part de l’atenció durant la tercera jornada del Dansàneu. El Festival de Cultures del Pirineu s’ha sumat a la commemoració de l’Any Joan Tomàs, que festeja el 125è aniversari del naixement d’aquesta destacada figura de la cultura popular catalana. En aquest sentit, el festival ha convidat al migdia el músic instal·lat a l’Alt Urgell, Artur Blasco, el qual ha presentat a l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu (Esterri d’Àneu) una peça audiovisual en què alguns dels testimonis que van ser fonts d’informació per a Tomàs en recorden tonades i figura. La presentació ha anat acompanyada d’una conferència que ha comptat amb la intervenció de Blasco i que ha estat seguida per una quarantena de persones, la capacitat màxima que permetia l’espai.
Ja a la tarda, a l’església de Sant Joan d’Isil (Isil - Alt Àneu), Blasco ha interpretat algunes peces recuperades pel folklorista que va nèixer ara fa 125 anys a Barcelona. Ho ha fet acompanyat per dos dels seus col·laboradors alturgellencs habituals, la violinista Marien de Casimiro i el percussionista i també investigador Arnau Obiols. Durant el concert en record al músic i compositor Joan Tomàs, s’han repassat algunes de les cançons de tradició oral que no s’han arribat a perdre gràcies a la tasca de documentació de l’oralitat que va realitzar Tomàs, peça clau en l’articulació de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya.
El músic i compositor Arnau Obiols (la Seu d’Urgell, 1985), ja ha participat en nombroses ocasions al Festival de Cultures del Pirineu i, després d’haver acompanyat Blasco en el concert d’avui, participarà de nou al Dansàneu el pròxim diumenge 1 d’agost compartint el resultat d’una ruta artística que porta per títol Brots Transhumans i en què hi participen, també, el ballarí Magí Serra i l’artista visual Pepe Camps. Aquesta intervenció començarà literalment a caminar aquest dimecres, arreu de les Valls d’Àneu.
Recordem, a més, que des de dilluns passat es pot visitar als baixos de l’Ajuntament d’Esterri d’Àneu l’exposició Músic de tot cor, dedicada també a la figura de Joan Tomàs i emmarcada en l’Any commemoratiu impulsat pel Departament de Cultura.
(Foto: Maria del Mar Bonet amb Jordi Abella, director de l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu, davant Casa Gassia / Jordi Pasques)
El compromís del Dansàneu amb la cultura d’arrel forma part de l’ADN del festival. És per això que aquest dimarts el festival ha volgut convidar grans noms del panorama musical català. En aquest sentit, aquesta nit de dimarts Maria del Mar Bonet portarà alguns dels seus grans clàssics a l’església de Santa Maria d’Àneu (Escalarre - la Guingueta d’Àneu). Estarà acompanyada del músic valencià Borja Penalba, amb qui repassarà peces com Què volen aquesta gent? o L’amor és mar desfeta. La proposta suma la participació única i propiciada pel Dansàneu de la ballarina de dansa contemporània Núria Guiu, qui ha coreografiat algunes de les cançons de treball que va popularitzar Bonet a l’inici de la seva carrera. Aquesta és una de les propostes més esperades pel públic que fa setmanes que va exhaurir les localitats posades a la venda per al concert.
L’organització del Dansàneu es mostra especialment satisfeta per l’interès del públic en aquesta 30 edició. En aquest sentit, aquest dimecres arriba el torn de l’Esbart Marboleny (Les Preses - la Garrotxa), agrupació de referència en la dansa tradicional. La difícil senzillesa és una proposta molt especial que celebra el llegat de Manuel Cubeles, coreògraf i col·laborador de l’esbart des de l’any 1991 i fins a la seva mort. L’espectacle inclou peces íntimament vinculades a l’herència artística de Cubeles, entre les quals destaquen el Ball de Taverna o Contradanses i minuets. Precisament Cubeles va treballar intensament per aconseguir aquesta difícil senzillesa que demà arriba al Dansàneu de la mà de l’agrupació garrotxina, a les set de la tarda i al recinte firal d’Esterri d’Àneu.