Arriba la novena edició de PICURT, la Mostra de Cinema de Muntanya dels Pirineus

En total es projectaran prop de 60 films de cultura de muntanya d’arreu del món, però amb especial interès a les produccions sobre els Pirineus. Algunes de les produccions són inèdites a l’Estat Espanyol.

rodapremsa1
photo_camera Montserrat Guiu, directora del PICURT

Del 23 al 27 de juny torna a les localitats de La Seu d’Urgell i Artedó (Lleida) la novena edició de PICURT, la Mostra de Cinema de Muntanya dels Pirineus. En aquesta edició es projectaran prop de 60 produccions audiovisuals de cultura de muntanya de 18 països d’arreu del món, amb especial interès en les produccions sobre els Pirineus. Algunes de les obres són inèdites a l’Estat Espanyol.

Enguany, com a novetat, el país convidat serà Polònia i durant la mostra es projectaran films per copsar la seva cultura de muntanya. També es podrà conèixer aquest país mitjançant diverses activitats paral·leles programades, com un mercat artesanal, conferències, representacions folklòriques, entre d’altres.

L’acte inaugural de PICURT serà el dimarts 23 de juny a la Seu d’Urgell i comptarà amb la projecció de "El Pasaje", de J. Lee Thompson i de "Pirineu català – istiu", de Joan Prats, de la secció Cinema Recuperat. Des d’aquell dimarts fins al divendres 26 totes les activitats de la Mostra tindran lloc a La Seu d’Urgell.

El lliurament del 2n Premi Josep Virós, a la promoció de la cultura pirenaica, es farà el divendres 26 de juny a la localitat d’Artedó i s’atorgarà a l’Editorial Garsineu, per la seva tasca de divulgació del territori pirinenc i de la promoció dels seus autors.

El dissabte 27 la Mostra es trasllada a Artedó, prenent el relleu a la Seu d’Urgell, amb actuacions musicals del grup polonès Ludwik Łojas de Łopuszna i l’acte de cloenda, on es lliurarà el reconeixement a la trajectòria professional a la directora Rosa Vergés.

A PICURT comptaran també amb un programa d’activitats paral·leles, amb exposicions, conferències, música i un mercat artesanal, entre d’altres propostes.

PICURT, CINEMA DE MUNTANYA DELS PIRINEUS

En total, es projectaran aproximadament, unes 60 pel·lícules (curt, mig i llargmetratges), majoritàriament documentals, que aborden temàtiques d’esports, d’aventura, d’antropologia social, d’etnografia... sobre patrimoni natural, recerca i recuperació històrica.

Aquestes obres provenen de 18 països d’arreu del món i moltes d’elles han resultat guanyadores a festivals de cinema de muntanya de tot món. A més, algunes són obres inèdites a l’Estat Espanyol.

Els films es distribuiran en les següents seccions: Polònia, Muntanyes del món, Joves Creadors, Esport i aventura, Ecologia, Cinema recuperat, Dona i muntanya, Petita muntanya (per als més petits i joves) i Pirineus.

 

POLÒNIA, PAÍS CONVIDAT DE LA MOSTRA PICURT

Aquesta edició de PICURT és molt especial, ja que es tracta de la primera vegada que es convida a un país a participar activament de la programació. Però no només això, la mostra ha organitzat una sèrie d’activitats paral·leles, des d’exposicions, passant per un mercat artesanal, fins a una mostra de tradicions i folklore polonès, per endinsar-nos totalment en la cultura polonesa. 

Durant el festival, comptarem amb la presència de Jerzky Porebski, director de cinema que presentarà dos dels seus films i que es projectaran el divendres 26, dins de la Vesprada sobre Himalaisme Polonès. A més, Porebski també introduirà la presentació del llibre “Escaladores de la libertad”, de l’autora Bernardette McDonald i de l’editorial Desnivel. Les seves pel·lícules tracten temes com l’alpinisme, el muntanyisme, els rescats de muntanya, la cultura i la història de la muntanya. Pel que fa a projeccions, cal destacar Kukuczka (2011) de Jerzy Porebski, amb la presentació del director. És una pel·lícula sobre la història del muntanyisme polonès on es reflexiona sobre la vida del segon home que va aconseguir pujar els catorze vuitmils, Jerzy Kukuczka, i que, per a molts, segueix sent millor que l’alpinista italià Reinhold Messner, que va ser el primer en aconseguir-ho. També presentarà el seu film Zakopanians (2014), un documental que narra la història del club alpí de Zakopane, “el més petit de tots els clubs alpins polonesos”, però entre els seus membres es troben les personalitats més destacades del muntanyisme del país.

ACTIVITATS PARAL·LELES DE LA MOSTRA PICURT 2015

A més del millor cinema de muntanya, PICURT oferirà un seguit d’activitats paral·leles, entre les que destaquen les exposicions “I continuo veient les seves cares”, una mostra de fotografies de jueus polonesos abans, durant i després de la II Guerra Mundial i “Europa sota el nazisme: ocupació, represió i extermini”, de cartells de cinema de Josep Benavent. Una altra mostra vinguda directament des del Museu Etnogràfic de Cracòvia és “Art amb talla de fusta”.

Pel que fa a les xerrades, hi haurà una taula rodona “Herois i tradïdors al Pirineu. Les xarxes d’evasió de polonesos i ciutadans dels països ocupats durant la II Guerra Mundial”, en la que es tractarà sobre els passadors i els passants en les xarxes d’evasió a través dels Pirineus. Amb la participació de Josep Calvet, doctor en història; Carme Maria Marugan, directora de l’Arxiu Comarcal del Pallars Sobirà; Llàtzer Sibís, president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà; Andrés Luengo, periodista del diari Bon Dia Andorra i Roser Porta (moderadora), filòloga.

A més, s’ha programat també la jornada teòrica PICURT-IDAPA, amb el títol “Cercant una imatge del Pirineu. Boscos de muntanya, repensar les funcions d’aquest valor clau al Pirineu”. Altres conferències en el marc de la mostra són “La dona muntanyenca polonesa”, a càrrec de Beata Sabala Zielinska i “Ruralitat versus Modernitat”, de Paulina Mlynarska.

L’artesania, la gastronomia i el folklore enguany tindran un marcat accent polonès. Com ja s’ha esmentat abans, el país amfitrió, Polònia, oferirà un mercat artesanal típic polonès i actuacions musicals del grup Ludwik Łojas de Łopuszna.

La Mostra PICURT es va iniciar l’any 2006 a Artedó, un petit poble del Pirineu, com a mostra de films de temàtica de muntanya durant dos dies. Aquest format va anar creixent, fins que el 2009 es va ampliar a cinc dies de durada i també a la Seu d’Urgell.

Entre els seus objectius principals, figuren l’estudi, la preservació, la promoció i la difusió de la cultura, els costums i les tradicions relacionades amb les poblacions, la terra, la història i els habitants del Pirineu.

Fomentar la creació i difusió cultural a través de produccions culturals i sensibilitzar els espectadors vers l’ecologia, la sostenibilitat i el patrimoni natural són altres fites. I és que la Mostra PICURT ha ajudat a sensibilitzar la societat sobre la realitat de viure a la muntanya. 

Consultar la programació.