Fem cervesa en català
En el sector cerveser, l’anglicisme brewing designa el conjunt de les operacions i els processos d’elaboració de la cervesa. En català s’hi sol fer referència amb formes descriptives com ara elaboració de cervesa o fabricació de cervesa. En alguns contextos, però, pot resultar útil disposar d’una denominació concisa per a designar de manera tècnica aquest concepte. Per això el Consell Supervisor ha aprovat recentment el neologisme cervesificació.
Des d’un punt de vista lingüístic, cervesificació és una denominació adequada, formada a partir del substantiu cervesa i el sufix -ificar, que significa ‘convertir en’. Es tracta d’una forma anàloga a altres substantius ja normatius, com aravinificació o panificació, que denominen també el conjunt d’operacions i processos destinats a obtenir un producte determinat.
El Consell Supervisor també ha ratificat les denominacions catalanes corresponents a les operacions bàsiques que tenen lloc en la cervesificació, que són el maltatge, la maceració, la cocció i la fermentació:
Primerament té lloc el maltatge, que consisteix a convertir l’ordi en malta. A continuació es duu a terme la maceració: la malta es tritura i es barreja amb aigua, i aquesta mescla s’introdueix en un recipient metàl·lic, el macerador, on se sotmet a diferents temperatures i es va remenant perquè les substàncies solubles de la malta es dissolguin, el midó es transformi en glucosa i les matèries nitrogenades complexes es degradin. El líquid ensucrat que s’obté de la maceració és el most, que en el procés decocció se sotmet a una temperatura elevada durant un temps determinat a fi d’esterilitzar-lo; a més, en la fase de cocció té lloc la llupolització, que consisteix a afegir el llúpol al most per a aromatitzar-lo i frenar els processos enzimàtics. Finalment es duu a terme la fermentació, en què es deixen actuar sobre el most determinats llevats perquè el sucre es transformi en alcohol.
Font: Termcat