CAMPS DE TREBALL PER A JOVES

Una vintena de joves condicionen camins i part del mobiliari urbà del poble cerdà de Pi

Els participants tenen entre 14 i 17 anys, provenen de tot Catalunya i aprofiten la seva estada per conèixer l'entorn
Pla general d'un grup de participants del camp de treball de Bellver de Cerdanya pintant un dels gronxadors del poble de Pi, on es veu l'església al fons, el 27 d'agost de 2019 (Horitzontal).
photo_camera Pla general d'un grup de participants del camp de treball de Bellver de Cerdanya pintant un dels gronxadors del poble de Pi/Albert Lijarcio

Un total de 22 persones d'entre 14 i 17 anys i provinents de diferents punts d'arreu de Catalunya participen fins aquest diumenge en un camp de treball que es desenvolupa a l'entorn de diferents nuclis de població que pertanyen a Bellver de Cerdanya. Durant aquests dies, els joves combinen tasques com ara la de desbrossar i recuperar els murs de pedra seca d'un tram del camí que uneix els pobles de Pi i Olià o bé la de pintar els gronxadors i envernissar alguns dels bancs que hi ha en aquest petit terme; amb d'altres propostes de caire lúdic, moltes de les quals els serveixen per aprofundir els seus coneixements sobre el territori. L'activitat, que és una de les set que organitza la Direcció General de Joventut a l’àmbit de l’Alt Pirineu i Aran, es gestiona en aquest cas des de l'Associació Espai Natura.

Pla general d'un grup de participants del camp de treball de Bellver de Cerdanya desbrossant un tram del camí que uneix els pobles de Pi i Olià, el 27 d'agost de 2019 (Horitzontal).

La recuperació d'alguns trams dels camins que hi ha als voltants de la casa de Colònies Cadí de Cortariu on s'allotgen els participants del camp de treball serveix als joves per aprendre, entre d'altres, la tècnica de construcció de la pedra seca, ja que són molts els murs que s'aixequen al costat d'aquests vials. De fet, han pogut recuperar-ne alguns d'ells, els quals acompleixen una funció que va més enllà de la pròpia de delimitar els terrenys, tal com explica Xavier Sicart, que aquests dies els ajuda i assessora en aquestes tasques. En aquest sentit, destaca la seva aportació al manteniment de la biodiversitat de l'entorn, tenint en compte que la manca d'un element d'unió entre les pedres afavoreix que els forats facin de refugi a alguns petits animals.

Contribuir al manteniment del medi natural és un al·licient per a les persones que prenen part de la iniciativa, segons afirma el responsable del camp de treball que té lloc a Bellver de Cerdanya, Nil Sicart, que assegura que els joves "es senten molt orgullosos" amb la utilitat social de la feina que duen a terme durant la seva estada. A més, ha afegit que enguany, per primer cop, s'ha apostat per incloure al seu projecte tasques que tinguin "més impacte" de cara als veïns i veïnes del poble, sense deixar de banda les de caire natural i científic que es venien programant en les dues edicions passades.

El manteniment del Refugi del Gònech , també a l'entorn de la casa de colònies, ha estat un dels punts neuràlgics on els participants del camp de treball cerdà hi han actuat. Concretament, han condicionat un abeurador que, degut a les esquerdes que tenia, s'havia quedat sense aigua. D'aquesta manera, contribueixen a culminar la feina que s'ha dut a terme en anys anteriors i que té com a objectiu recuperar un espai que va quedar malmès fa uns tres anys com a conseqüència d'uns aiguats. Pel que fa a les propostes educatives i lúdiques, en el marc de la seva estada també es duu a terme un taller d'anellament d'ocells, excursions per l'entorn del Parc Natural del Cadí-Mixeró o tir amb arc i escalada, entre d'altres.