MEDI AMBIENT

Puigcerdà treu més d’un miler de carpes i altres espècies invasores de l'estany

L'actuació la fa conjuntament els Agents Rurals amb l'ajuntament de la capital cerdana, que aprofita el buidatge del llac per netejar-lo
Pla general on es veu un grup d'efectius d'Agents Rurals i una empresa especialitzada retirant espècies invasores de l'estany de Puigcerdà i, en primer terme, un altre buidant els peixos que s'han pescat. Imatge del 9 de març de 2020 (Horitzontal).
photo_camera Efectius d'Agents Rurals i una empresa especialitzada retirant espècies invasores de l'estany de Puigcerdà /Albert Lijarcio

Els Agents Rurals preveuen extreure més d'un miler de carpes i altres espècies exòtiques invasores que fins ara habitaven a l'estany de Puigcerdà. L'actuació, que ha començat aquest dilluns i s'allargarà fins dimarts, es duu a terme de forma conjunta amb l'ajuntament de la capital cerdana i amb la col·laboració d'una empresa especialitzada en el rescat d'aquest tipus de peixos. De fet, aquesta intervenció estava programada per mitjans del mes de gener passat però, degut a les condicions meteorològiques, aleshores no es va poder fer. Tot i això, durant tot aquest període en què el llac ha estat amb un nivell d'aigua molt més baix, s'ha aprofitat per netejar-lo d'objectes que s'hi havien abocat, a més de refer una part de les seves parets.

Pla general d'un grup d'Agents Rurals  i una empresa especialitzada a punt de buidar en uns cubells les espècies invasores que han pescat a l'estany de Puigcerdà per extreure-les del llac. Imatge del 9 de març de 2020 (Horitzontal).

(Foto: Albert Lijarcio)

L'agent major de fauna, caça, pesca i producció d'animals de la Cerdanya, Èric Gras, que forma part dels Agents Rurals, ha explicat que la retirada d'aquestes espècies al·lòctones es fa mitjançant la tècnica de la pesca elèctrica. A més, ha detallat que en poc més d'una hora d'actuació se n'han extret unes 200 carpes i carpins, el que significa que, si es manté aquest ritme, la xifra total superaria el miler. Gras també ha dit que el fet que aquestes espècies, introduïdes per l'home, habitin a l'estany ha fet minvar la població de truites, que són autòctones de la zona.

Per la seva banda, la regidora de Medi Ambient, parcs i jardins de l'Ajuntament de Puigcerdà, Marta Rufiandis, ha explicat que la presència de carpes al llac ha acabat contaminant l'aigua, amb la qual cosa es feia necessària la seva extracció d'aquest medi. També ha dit que els pràcticament dos mesos que han passat des que es dugués a terme la primera maniobra de buidatge de l'estanya han servit per netejar el seu interior d'objectes que s'hi havien llençat i, a més, refer-ne una part de les parets.