04.12.2022 |
Viure als Pirineus

FERROCARRIL

Puigcerdà commemora el centenari de l'arribada del tren exigint-ne la modernització i el traspàs

L’Ajuntament de Puigcerdà ha iniciat els actes de commemoració amb la descoberta d'una placa, parlaments institucionals a la mateixa estació i una exposició a l'Arxiu Comarcal de la Cerdanya
Centenari tren Puigcerdà acte institucional protesta
Autoritats i manifestants ahir en l'acte de commemoració de l'arribada del tren a Puigcerdà / Francesc Armitjas Torrent
Puigcerdà commemora el centenari de l'arribada del tren exigint-ne la modernització i el traspàs

Aquest dilluns, dia 3 d'octubre, s'ha celebrat el centenari de de l'arribada del tren a Puigcerdà. L’acte central d’aquesta celebració ha esdevingut alhora un nou clam de protesta institucional i veïnal per la modernització de la línia R3 i el seu traspàs a la Generalitat.

L'acte institucional ha comptat amb la presència de l’alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira, i regidors del consistori i representants de Renfe, d’Adif, del Consell Comarcal de la Cerdanya i nombrosos veïns del municipi i de la comarca. De les tres línies de ferrocarril transpirinenc que es van projectar en el seu dia, a banda de les de Portbou i Hendaia, alguna no es va arribar a completar mai i l’única que actualment hi ha en funcionament és la del transpirinenc Ripoll-Puigcerdà-Acs.

L’alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira, ha destacat que l’arribada del tren a Puigcerdà va suposar un canvi molt significatiu en matèria d’infraestructures i de mobilitat en una comarca aleshores molt tancada, va comportar una transformació social i econòmica, va impulsar el desenvolupament del turisme i va permetre la connexió ferroviària amb França. També ha reivindicat el tren com a alternativa de transport públic i de mobilitat sostenible, i en aquest sentit ha dit que el tren no ha de ser una infraestructura del passat, sinó sobretot de present i de futur.

acte institucional centenari tren Puigcerdà 1
Acte institucional del centenari del tren de Puigcerdà /puigcerda.cat

L’alcalde també ha reivindicat que ara cal que aquesta línia sigui una autèntica alternativa al transport amb vehicle privat, i per això s’ha de seguir lluitant per tal de que s’hi facin les inversions necessàries per assegurar el seu funcionament i per a solucionar el dèficit crònic que pateix la línia i que haurien d’incloure, entre altres, el desdoblament fins a Ripoll, la millora de tot el tram entre Ripoll i Puigcerdà, que l’ample de via europeu comencés a l’estació de Puigcerdà "per fer de la nostra estació un nòdul de comunicacions ferroviari", la construcció de trams parcials de desdoblament i encreuament i la construcció d’un taller i platja de vies al tram nord de la línia, i completar el traspàs de Rodalies a la Generalitat de Catalunya, per tenir una línia de tren del segle XXI.

acte institucional centenari tren Puigcerdà 2
L'alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira, en l'acte institucional del centenari del tren de Puigcerdà /puigcerda.cat

Reivindicacions dels veïns

En el mateix sentit, molts dels veïns i veïnes congregats també han aprofitat per reclamar les millores que la línia necessita i que es completi el traspàs a la Generalitat. Els actes del centenari han seguit aquest dilluns a la tarda amb la inauguració d’una exposició de maquetes de tren de Ramon Surroca i Jordi Diví, que es podrà visitar a l’Arxiu Comarcal de la Cerdanya fins el 6 de novembre.

acte institucional centenari tren Puigcerdà 3
Acte institucional del centenari del tren de Puigcerdà /puigcerda.cat

A banda, i al llarg de l’any, estan previstes diverses accions com la publicació d’un llibre del centenari, la creació d’un joc de taula per part de l’Institut d’Estudis Ceretans, la celebració de conferències i exposicions, l’adequació de la zona verda contigua a les vies del tren o l’aprovació d’una moció per part del ple de l’Ajuntament de Puigcerdà amb la reivindicació de les millores que necessita la línia.

Puigcerdà commemora el centenari de l'arribada del tren exigint-ne la modernització i el traspàs
Comentarios