LLIBRES

Presenten a Puigcerdà el llibre "Jo, Chloe", un conte infantil sobre salut mental

Presentació del llibre infantil 'Jo, Chloe' / puigcerdà.cat
“Jo, Chloe” és un conte infantil sobre salut mental que té com a objectiu ensenyar als més petits -i també als més grans- com les coses es poden mirar de moltes maneres diferents i que no passa res per fer-ho.

Aquest divendres s'ha presentat a la Biblioteca Comtat de Cerdanya de Puigcerdà el llibre ‘Jo, Chloe’’, de Noemí Prous i Josep Santaulària. L'acte ha estat presentat per la periodista i corresponsal de TV3 a l'Alt Pirineu, Rosa Talamàs, i ha comptat amb la presència dels autors i la participació de l’alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira, i de l'actriu Anna Azcona.

Jo, Chloe” és un conte infantil sobre salut mental que té com a objectiu ensenyar als més petits -i també als més grans- com les coses es poden mirar de moltes maneres diferents i que no passa res per fer-ho. Durant la infantesa a tots ens col·loquen com una espècie d’ulleres que ens fan veure el món que ens envolta des de diferents punts de vista, segons la informació que rebem de l’exterior i, especialment, dels nostres pares. Així, és a partir d’aquesta lent subjectiva que ens relacionem amb l’entorn i acabem construint les nostres pròpies creences, en alguns casos, limitants.

El conte vol obrir totes aquestes finestres perquè descobrim els diferents caràcters que existeixen, que ens envolten i que nosaltres mateixos tenim i que aprenguem a expressar-los per aconseguir relacionar-nos millor amb la resta, però sobretot amb nosaltres mateixos. La Chloé és la protagonista d’aquesta història però, al cap i a la fi, podrien ser els nostres fills i també, nosaltres mateixos.

“Part dels beneficis que s’obtindran amb la publicació del conte es destinaran a La Marató de TV3 que, aquest any, es dedicarà a la salut mental. Moltes persones estan patint problemes psicològics arran de la pandèmica -de fet, es considera ja la quarta onada- i per això creiem que és important fer-hi front de manera urgent per millorar el nostre present, però sobretot per aconseguir un futur en què parlar de salut mental deixi de ser un tabú.”

La publicació ajuda a treballar les emocions, des de l'acceptació i l'autoconeixement. Els coautors donaran part dels drets aconseguits a La Marató de TV3 d'aquest any.

Els perfils

(Foto: Noemí Prous Gómez / Cesc Sales)

Noemí Prous Gómez, autora

Periodista de formació i vocació. Ha treballat en diferents mitjans de comunicació com Rac 1, la Cadena Ser o TV3, on actualment desenvolupa les tasques de redactora dels serveis informatius. També té experiència en diverses productores audiovisuals com El Terrat -per als programes “Salvados” i “Divendres”-, Zoopa o Sticaki, entre altres col·laboracions. Principalment s’ha especialitzat en la vessant informativa, tot i que també ha desenvolupat tasques de guionatge i d’estratègia de comunicació.

Més enllà de l’entorn mediàtic, també té experiència com a social media i account manager en empreses de publicitat com Y&R o Pavlov, portant la comunicació offline i online per a grans clients. Amb una clara vocació per l’educació i el treball en perspectiva de gènere, també ha participat en diversos tallers de periodisme escolars i en les colònies de periodisme que, cada any, organitza el Diari Ara. A nivell més personal, és algú a qui li apassiona el món de la literatura infantil, el cinema, la dansa i els viatges i que, de tant en tant, busca perdre’s per algun racó del món, sempre des de la part més cultural i, sobretot, humana. La millor inversió personal per a ella es troba en una conversa, un cafè, un passeig i una bona companyia.

Josep Santaularia, autor

Fa més de 30 anys que es dedica a la Psicoestructura fent servir l’osteopatia, treballs psicocorporals, teràpia individual i la meva passió, el treball grupal amb un enfocament humanista integrat a la teràpia sistèmica i les constel·lacions familiars.
En un primer moment es va formar com a Osteòpata Holístic i amb el temps va conèixer el pla Psicoemocional i Espiritual de l’ésser humà a través de l’Anàlisi Transaccional, PNL, Coaching terapèutic, teràpia Gestalt, Psicodrama, Constel·lacions Familiars amb Joguines i i Anclajes.

Es formador en Constel·lacions Familiars i Eneagrama, col·labora amb el centre d’atenció a les víctimes (PGR) a Guadalajara (Mèxic), col·labora amb el centre Sunsalut en la conducció de grups i constel·lacions familiars sistèmiques i també fa constel·lacions familiars al centre Ekio a Valladolid.
Finalment és director del Centre Tie-Nun i Fundador i President de la associació AHUTENA (Asociación de Terapias Humanistas y Transgeneracionales).

Tona Casas i Servat, il·lustradora

Es diu Marta, però és la Tona des de ben petita. Va néixer a Vilafranca del Penedès l’any 1979 on encara hi viu. Sempre ha estat una apassionada de l’art, i té una fascinació especial pels animals, molt sovint font d’inspiració per les seves creacions.

És titulada en Disseny Gràfic i Multimèdia per ESI (Escola de Sistemes Informàtics). Durant la seva trajectòria laboral de més de 15 anys d’experiència ha treballat fent tasques de disseny gràfic, animació interactiva i/o il·lustració per diferents empreses i entitats, i fa uns anys va crear la seva petita marca “tonadisseny” sota la qual realitza projectes personals i encàrrecs.

Li agrada transmetre valors o fer denúncia a través dels meus dibuixos per tal de visualitzar injustícies o reivindicar drets i llibertats contribuint de la millor manera que pot a intentar millorar les coses que crec oportunes.

A part, la música és també una altra faceta important de la seva vida. Es va iniciar ja en edat adulta en l’aprenentatge del violí, i això ha influït de forma natural també en el seu treball, com ara il·lustrar el mètode didàctic en forma de conte “L’arbre de la música”, descobrint així, en la literatura infantil un gènere amb el qual està encantada de treballar i que vol continuar explorant.

xx