La Universitat d’Estiu Ramon Llull Puigcerdà ha encetat aquest dilluns l’edició 2022, amb el retorn absolut a la normalitat tres anys després i amb novetats, com ara que bona part de les classes són a les aules de l’Institut Pere Borrell. Això permet disposar d’un campus més compacte, atès que just al costat hi ha la Sala de Convencions del Museu Cerdà, que acull les jornades professionals i conferències públiques de la setmana universitària.
Precisament el Museu Cerdà ha viscut la lliçó inaugural, amb la periodista, influencer i experta en comunicació no verbal Patrycia Centeno. La conferència s’ha centrat en el lideratge femení, tema del llibre Poderío que ha publicat recentment. Ella mateixa ha explicat que vol contribuir així a normalitzar la presència femenina en les esferes de poder. I és que, de la seva feina al costat de gabinets de comunicació d’empreses o institucions, n’ha constatat que fins fa poc temps“les dones que hi arribaven manifestaven una imatge que no els era pròpia, per la idea que per poder tenir lideratge s’havien de masculinitzar i, alhora, renunciar a la seva feminitat”. I creu que, en lloc de reforçar la seva imatge, això els “comportava grans problemes per tenir una presència clara a la primera línia”.
En les seves conegudes publicacions a xarxes socials, Centeno sol posar exemples de personatges coneguts i de la seva bona -o mala- comunicació no verbal, ja sigui en política, societat, esport o cultura. Quant a les dones, ha esmentat com a exemples de lideratge la primera ministra de Nova Zelanda, Jacinda Ardern; la seva homòloga de Finlàndia, Sanna Marin, i la vicepresidenta del govern espanyol Yolanda Díaz. I de Catalunya, ha apuntat que un dels millors exemples ha estat la desapareguda presidenta d’Òmnium, Muriel Casals. Tot i això, Centeno assenyala que “el ‘lideratge femení’, entès com a més humà, també el poden representar els homes”, i hi afegeix que a Catalunya se’n pot trobar exemples com ara Jordi Cuixart (també expresident d’Òmnium), l’activista i exdiputat David Fernández i l’entrenador i exfutbolista Pep Guardiola.
Pel que fa a les qualitats que calen per tenir ‘fusta de líder’, la influencer creu que s’hi pot arribar per dues vies: “hi ha gent que té un do especial, i d’altres que ho treballen molt”, i tothom pot millorar en qualsevol dels dos aspectes. A això hi afegeix qualitats com ara “la serenor, que és l’excel·lència de l’empatia; la tendresa, que també és poderosa, i l’elegància, que passa per donar exemple”.
Les activitats obertes de la Universitat d’Estiu Ramon Llull continuen aquest dimarts amb la Nit dels Estels, al cim del Niu de l’Àliga (2.537 m.), amb la col·laboració de La Molina i l’Agrupació Astronòmica de Sabadell. I dimecres a la nit, torna la Nit d’Arts, a l’Estany de Puigcerdà. La conferència de cloenda (divendres 15 al Museu Cerdà) la pronunciarà el doctor Francesc Torralba, catedràtic de Filosofia de la Universitat Ramon Llull, president del Consell Assessor per la Diversitat Religiosa de Catalunya i consultor del Consell Pontifici de la Cultura de la Santa Seu.
Pel que fa estrictament a la formació, i en espera de xifres definitives, la Universitat d’Estiu cerdana compta enguany amb uns 300 alumnes i ofereix 7 cursos, 2 tallers i 2 jornades professionals. Des de l’organització han agraït especialment la gran fidelitat d’espònsors i patrocinadors en aquest any de represa de la normalitat. Entre les temàtiques dels cursos hi ha història, música, constel·lacions familiars, vins i benestar. I entre els professors, el catedràtic i acadèmic cerdà Xavier Gil i Pujol), el presentador de Catalunya Música Joan Vives, els mestres de mindfulness Ramon Carreras i Dat Pan, la lletrada Maria Teresa Rodríguez, les psicòlogues Sara Rodríguez i Ares Anfruns, l’enòleg i economista Toni Cot, la terapeuta Míriam Díaz i la infermera Elvira Garcia.
Quant als tallers temàtics, n’hi ha un per a alumnes de secundària i batxillerat sobre com fer un treball de recerca, amb el periodista de TV3 Jordi Gil i les bibliotecàries Maria Àngels Terrones i Sílvia Flaquer. L’altre taller és ‘Saber respirar’, amb Joan Sala. A més a més, enguany es recupera la Jornada d’Estiu de la Professió Mèdica (15 de juliol al Museu Cerdà), organitzada pel Consell de Col·legis de Metges de Catalunya, que celebra la 20a edició. I aquest dimecres hi haurà les VIII Jornades de Desenvolupament Rural, organitzades pel Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat de Catalunya. Enguany el tema central és ‘Vinya d’alçada, una oportunitat per al Pirineu’.