PATRIMONI

El Museu de Llívia promou un cicle dedicat al patrimoni i la història de la farmàcia i la salut a la Cerdanya

La jornada es durà a terme el 18 d’agost, a la sala d’actes del museu, amb la participació d’historiadors i professionals mèdics i farmacèutics
Museu municipal de Llívia
photo_camera Museu municipal de Llívia

El Museu de Llívia ha organitzat, per aquest 18 d’agost, el cicle “Llocs de memòria de la salut a la Cerdanya”. La jornada es desenvoluparà aquest pròxim dijous, de les 19 a les 21 hores, a la sala d’actes del museu.

El cicle està dissenyat a partir de ponències on s’aniran tractant temes relacionats amb la farmàcia, especialment dedicades al patrimoni farmacèutic de la Cerdanya. La durada de les ponències serà d’entre 15 i 30 minuts.

Aquesta jornada és una rèplica de les “Jornades internacionals Llocs de memòria, identitats professionals i salut”, celebrades a Sant Feliu de Guíxols, els passats 10 i 11 de juny de 2019, organitzades pel Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols i la Càtedra Martí Casals de Medicina i Salut en l’Àmbit rural (Universitat de Girona). Les jornades de Sant Feliu de Guíxols tenien l’objectiu d’identificar i analitzar els principals llocs de memòria que contribuïren a crear i reforçar una determinada identitat professional, entre els metges i els farmacèutics a cavall del segle XIX i XX.

La jornada de Llívia l’obrirà Joaquim Maria Puigvert i Solà, director de la Càtedra Martí Casals, que impartirà la ponència “Professionals liberals de la salut a Catalunya entre el segle XIX i XX”, la qual servirà de context per a la resta de comunicacions. Arnau Mayans —investigadora– i Erola Simon —directora de l’Arxiu Comarcal de Cerdanya—, per la seva banda, realitzaran dues ponències dedicades a Josep Maria Martí Terrada, on també es parlarà de la seva faceta intel·lectual i del seu paper clau en la modernització de la Cerdanya.

En una segona part de la jornada, el director del Museu de Llívia, Gerard Cunill, dedicarà la seva exposició per parlar de la història del patrimoni farmacèutic mentre que l’historiador Lluís Coromina, ho farà del Museu de Llívia, com un espai de memòria farmacèutica. Per acabar, Josep Roig García, Doctor en Història, metge i ex cap del servei de cirurgia i exdirector mèdic de l’Hospital de Cerdanya, moderarà i clourà la jornada.

La jornada és gratuïta i serà emesa en directe des del Canal de youtube del Museu de Llívia: https://www.youtube.com/watch?v=FUxjBUQLL5w