SOSTENIBILITAT

El moviment 'Confluència per una Cerdanya sostenible' alerta del perill d’abastament d’aigua a la comarca

El moviment 'Confuència per una Cerdanya sostenible' pretén discutir ordenadament un futur diferent per a la comarca.
Confluència Cerdanya
photo_camera Un moment de Jornada sobre recursos hídrics a la Cerdanya celebrada a Puigcerdà / CONFLUÈNCIA

El proppassat dissabte, la Sala de Convencions del Museu Cerdà de Puigcerdà, va acollir la III reunió de la Cerdanya per una Cerdanya Sostenible. El moviment, 'Confluència', actualment subscrit per 15 entitats culturals, cíviques i ecològiques de la Cerdanya, pretén discutir ordenadament un futur diferent per a la comarca, basat en la sostenibilitat, tant pel que fa al respecte pel medi ambient, com pel que toca als espectes econòmics i socials. La primera reunió va tenir lloc al Museu Cerdà el 21 de maig del 2022 i d’allà va sortir un manifest de 12 punts que totes les entitats van assumir i signar.

Els recursos hídrics a la Cerdanya

A la reunió d’aquest dissabte, es va tractar exclusivament el tema dels recursos hídrics de la Cerdanya. El programa, coordinat per Enric Quílez, va ser el següent:

• Informació sobre la disponibilitat actual del recurs aigua a la comarca: quantitat, qualitat i usos, a càrrec d’un tècnic de la Confederacion Hidrogràfica del Ebro (CHE), en format gravat.

• Informació sobre el nivell actual de la Depuració d’aigües a la Cerdanya i els seus dèficits, a càrrec d’un tècnic del Consell Comarcal de Cerdanya (Marc Morralla), en format gravat.

• Aigua i medi natural, a càrrec de la Biòloga Neus Besolí.

• Reptes i perills sobre el recurs aigua. Increment de la demanda a causa de l’increment dels habitatges, jardins, piscines, neu artificial, etc.

· La Cerdanya, una comarca seca: a càrrec de Pol Trilles, estudiant de periodisme i meteoròleg amateur.

· La neu artificial: ens la podem permetre?; a càrrec de l’Enric Quílez, president del Grup de Recerca de Cerdanya.

L’acte va anar seguit d’un ampli espai de debat i discussió sobre els temes tractats. Algunes de les conclusions apuntades a la Jornada van ser:

IMG_20230128_110459_hdr
El moviment 'Confuència per una Cerdanya sostenible' pretén discutir ordenadament un futur diferent per a la comarca / CONFLUÈNCIA

CONCLUSIONS

1. La Cerdanya, a causa de les seves especificitats meteorològiques, especialment a la plana, és una comarca seca. L’aigua no sobra i gràcies en tenim al sistema de séquies artificials de què disposem.

2. D’un temps ençà, amb la sobreedificació i l’ús de plantes al·lòctones als jardins, els recursos hídrics estan minvats,

3. La salut biològica dels rius és força acceptable, excepte el tram entre Puigcerdà-Llívia, teòricament en fase de solució.

4. Els aqüífers cerdans es troben al límit i si continuem augmentant la seva explotació, tindrem problemes de restriccions aviat.

5. La producció de neu artificial altera els ecosistemes, si bé caldrien estudis més específics per saber exactament fins a quin punt.

6. La salut dels estanys de muntanya està compromesa especialment degut a la introducció d’espècies de pesca esportiva i caldria un estudi més exhaustiu per saber quines actuacions cal realitzar.

7. Caldria preservar millor les lleres dels rius, especialment els boscos de ribera, a la part de la província de Girona.

8. Cal una major conscienciació entre les autoritats, però també entre els ciutadans que la comarca de la Cerdanya tindrà en breu problemes als seus aqüífers.

9. Pel que fa al canvi climàtic, els estudis indiquen dues coses: que ja s’està produint, especialment per la disminució del nombre de dies de glaçada i per una major irregularitat en la caiguda de precipitacions.

A la reunió es va prendre l'acord d'enviar el manifest de 'Confuència per una Cerdanya sostenible' a totes les formacions polítiques que concorrin a les pròximes eleccions municipals del maig del 2023 a la Baixa Cerdanya i es va anunciar que es publicaria en un web lliurement consultable la resposta rebuda per part de tots ells.