Prop de 500 persones s’han concentrat aquest divendres a la tarda als afores de Montlluís, ja al terme municipal de la Cabanassa, per denunciar la situació d’abandonament amb què es troben les comarques de muntanya de la Catalunya nord. Veïns i veïnes i representants polítics i econòmics vinguts de Cerdanya, el Capcir i l’Alt Conflent han lamentat que les administracions supramunicipals tenen oblidades aquestes comarques i hi destinen unes inversions totalment insuficients. La manifestació s’ha convocat després que a principis de setmana una impressionant esllavissada obligués a tallar la carretera, ja que el moviment de terres havia destruït totalment l’asfalt.
Aquesta situació ha deixat pràcticament incomunicada l’Alta Cerdanya i el Capcir amb les principals poblacions de la regió, Prada i Perpinyà. Si abans del tall, anar fins a la capital del Rosselló des de l’Alta Cerdanya, suposava prop d’una hora i quart de viatge ara no es triga menys de tres hores i mitja, ja que cal fer una volta fins a la vall de l’Aude -o encara més llarga, en el cas dels vehicles pesats.
En aquest sentit, a la manifestació d’aquest divendres, les autoritats i els veïns i representants socials que han pres la paraula han reclamat a l’Estat actuacions urgents per pal·liar aquests dèficits i fer possible seguir vivint a les comarques de muntanya. En aquest sentit, l’alcalde de Font-romeu i president de la Comunitat de comunes dels Pirineus Catalans, Jean-Louis Demelin, ha deixat clar que “la gent de Cerdanya, el Capcir i l’Alt Conflent volem deixar clar que no deixarem que ens aïllin al nostre territori. Tot i ser el territori més maco del món, no ens podem deixar aïllar”.
Demelin ha assegurat que “la situació és greu, ja que el mal data de fa milers d’anys, perquè a la muntanya per on passa la carretera hi ha una falla, que no pararà de moure’s. Per tant, el que cal és desplaçar la carretera”.
En aquest mateix sentit s’ha expressat l’alcalde de Sallagosa i president de la Comunitat de Comunes Pirineus Cerdanya, George Armengol. En declaracions a Viure als Pirineus, Armengol ha lamentat que “l’Estat s’ha gastat milions d’euros en gratar la muntanya” per tal d’anar arreglant la carretera, “però valdria més la pena que es fessin ponts i viaductes” per tal de solucionar d’una vegada per totes la situació d’inestabilitat de la zona. Una situació que fa que ben sovint hi hagi esllavissades i caigudes de pedres que obliguen a tallar la carretera durant hores o dies.
En aquest cas, Armengol ha explicat que “hi ha uns 100.000 metres cúbics d’aigua sota la terra” i caldrà esperar almenys “15 dies o un mes” fins a estabilitzar la situació i poder reobrir. Es creu que la filtració s’hauria produït pel trencament d’una canalització, a causa del temporal Glòria.
Armengol també ha posat de manifest l’afectació que té aquest tall per a la zona, ja que “el 98% dels aprovisionaments de les 1.500 empreses de la zona venen de Perpinyà”. A més, “les estacions d’esquí, que mouen uns 26 milions d’euros, i que generen un impacte econòmic 7 vegades superior, facturen el 50% de la temporada ara al mes de febrer”. A les qüestions econòmiques, cal afegir-hi altres complicacions, “com ara els malalts d’aquí dalt que han de baixar a fer la quimioteràpia a Perpinyà”.
Justament, un dels empresaris afectats per aquest tall és Eric Planes, el director de l’històric Hotel Planes de Sallagosa. També en declaracions a Viure als Pirineus, ha explicat que “fa dotze anys la carretera també va estar tallada durant un mes, i aleshores vam perdre el 60% del negoci”. Una situació que tem que ara es pugui repetir. En aquest sentit, ha destacat que “cada dia rebem anul·lacions de clients de la zona de Perpinyà, que no volen destinar tres hores i mitja de pujada i tres i mitja de baixada per venir a descansar un cap de setmana”. Planes ha alertat que té una vintena de treballadors en plantilla i que no sap si els podrà pagar si la situació no se soluciona aviat.
A la manifestació d’aquest divendres hi han assistit nombrosos alcaldes de l’Alta Cerdanya, el Capcir i l’Alt Conflent, i també algun representant de la Baixa Cerdanya, com ara l’alcalde de Llívia, Elies Nova, i regidors de Puigcerdà i Alp.