ASTRONOMIA

El Museu Cerdà de Puigcerdà acull la I Jornada d'Astronomia de Cerdanya

Enric Quílez i Castro amb el doctor Toni Santana / Gael Piguillem
L’acte s’ha organitzat gràcies al Grup de Recerca de Cerdanya i l’Agrupació Astronòmica de Sabadell.

El passat dissabte, a la Sala de Convencions del Museu Cerdà de Puigcerdà, va tenir lloc la I Jornada d’Astronomia de Cerdanya, amb assistència presencial de públic i també amb retransmissió en directe per streaming. Les jornades es van iniciar amb la introducció de l’alcalde de Puigcerdà i vicepresident de la Diputació de Girona, Albert Piñeira.

La primera comunicació portava per títol: “Viatge pel sistema solar desconegut” i va anar a càrrec del Dr. Toni Santana, que va contextualitzar els astres que formen el nostre sistema solar i va posar èmfasi, especialment, en els asteroides.

La segona comunicació portava per títol: “Meteorits: tocar l’espai” i va anar a càrrec de l’especialista en meteorits David Allepuz, qui va parlar dels diferents tipus de meteorits que podem trobar a la Terra, els seus orígens i estructures. També va portar unes quantes mostres de diferents tipus de meteorits que la gent del públic assistent va poder veure i tocar.

El Museu Cerdà de Puigcerdà acull la I Jornada d'Astronomia de Cerdanya / Gael Piguillem

La tercera i darrera comunicació portava per títol: “El Gran Filtre” i va anar a càrrec de l’Alistair Ian Spearing, de l’Agrupació Astronòmica de Sabadell, que va tractar de donar resposta a la coneguda paradoxa de Fermi que diu que, si l’univers és tan gran i està ple de civilitzacions intel·ligents, on són? Per què no ens han vingut a veure? La teoria del gran filtre proposa que alguna de les etapes evolutives entre la formació de planetes i la conquesta de l’espai per part d’una civilització intel·ligent és massa complicada per superar-la.

Al final, el públic assistent va poder formular diverses preguntes i els tres ponents van reflexionar sobre les diverses qüestions plantejades.

Aquesta jornada s’havia d’haver fet fa uns anys, però per desgràcia la pandèmia la va anar endarrerint. L’acte s’ha organitzat gràcies al Grup de Recerca de Cerdanya i l’Agrupació Astronòmica de Sabadell.

A més a més, gràcies a l’Ajuntament d’Isòvol i del Dr. Toni Santana, s’han pogut fer altres activitats relacionades amb l’astronomia divendres 8 i dissabte 9 de juliol a All, consistents en una conferència sobre exoplanetes, observacions nocturnes amb telescopis i un taller per a nens.