AGRICULTURA I RAMADERIA

El Consell Comarcal de la Cerdanya impulsa el projecte 'Valentament rural'

La campanya vol conscienciar veïns i visitants de la importància de respectar la tasca d'agricultors i ramaders de la Cerdanya.
Valentament Rural Consell Comarcal de Cerdanya
photo_camera Projecte 'Valentament Rural' /Consell Comarcal de Cerdanya

El Consell Comarcal de la Cerdanya ha posat en marxa, amb el suport de la Diputació de Girona, el projecte 'Valentament Rural', una campanya que té com a eix principal fer pedagogia sobre el caràcter rural de la comarca i posar èmfasi la vinculació entre territori i producte agroalimentari local, els llocs on es produeix i les condicions d’entorn que necessita per ser produït, per tal que es respectin i es preservin més per part de tothom, tant si viuen tot l'any a la vall com si no.

El projecte està dirigit en una doble direcció, ja que pretén actuar tant sobre la població local com sobre els residents o visitants, i té dues línies d’actuació molt definides: promoure els productes agroalimentaris de Cerdanya, mitjançant la pedagogia, i adquirir conductes més cíviques i de respecte cap a agricultors i ramaders, a més de "sensibilitzar vers la importància del sector agroalimentari a la comarca per a la conservació del paisatge, el desenvolupament econòmic local i el benestar de la població".

Valentament Rural Consell Comarcal de Cerdanya 2

La iniciativa sorgeix a partir d’una diagnosi prèvia realitzada amb els productors i productores de la comarca, amb la finalitat de detectar les principals problemàtiques a la zona i proposar actuacions per fomentar el respecte i transmetre els valors positius de la feina del món rural.

Valentament Rural Consell Comarcal de Cerdanya 3

Així, s’han planejat una sèrie d’accions, entre les quals, en aquesta primera fase, destaquen una campanya de difusió i conscienciació a través de les xarxes socials i la col·locació de diversos cartells informatius en punts estratègics de la comarca, identificats prèviament pels propis productors i ramaders.

Consells pels visitants de finques agràries

Aquests cartells aporten informació sobre certes normes de comportament bàsiques en espais d’activitat agrícola o ramadera i s’aniran entregant i col·locant al llarg de les properes setmanes. Entre aquests consells hi ha els de no portar el gos deslligat per zones agràries o ramaderes, no apropar-se al bestiar ni als gossos dels ramaders i deixar les tanques tal com s'han trobat, tant si estan tancades com obertes.

Tots ells han estat aportats per l'Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l'Alt Pirineu i Aran (IDAPA) amb el suport de Turisme Cerdanya, que s'ha encarregat de la coordinació.

A més, la iniciativa també compta amb el suport del Parc Natural Cadí-Moixeró  i el Servei Públic d’Ocupació de Catalunya i l’FSE en el marc dels Programes de Suport al Desenvolupament Local.