El Consell Comarcal de la Cerdanya ha posat en marxa, amb el suport de la Diputació de Girona, el projecte 'Valentament Rural', una campanya que té com a eix principal fer pedagogia sobre el caràcter rural de la comarca i posar èmfasi la vinculació entre territori i producte agroalimentari local, els llocs on es produeix i les condicions d’entorn que necessita per ser produït, per tal que es respectin i es preservin més per part de tothom, tant si viuen tot l'any a la vall com si no.
El projecte està dirigit en una doble direcció, ja que pretén actuar tant sobre la població local com sobre els residents o visitants, i té dues línies d’actuació molt definides: promoure els productes agroalimentaris de Cerdanya, mitjançant la pedagogia, i adquirir conductes més cíviques i de respecte cap a agricultors i ramaders, a més de "sensibilitzar vers la importància del sector agroalimentari a la comarca per a la conservació del paisatge, el desenvolupament econòmic local i el benestar de la població".
La iniciativa sorgeix a partir d’una diagnosi prèvia realitzada amb els productors i productores de la comarca, amb la finalitat de detectar les principals problemàtiques a la zona i proposar actuacions per fomentar el respecte i transmetre els valors positius de la feina del món rural.
Així, s’han planejat una sèrie d’accions, entre les quals, en aquesta primera fase, destaquen una campanya de difusió i conscienciació a través de les xarxes socials i la col·locació de diversos cartells informatius en punts estratègics de la comarca, identificats prèviament pels propis productors i ramaders.
Consells pels visitants de finques agràries
Aquests cartells aporten informació sobre certes normes de comportament bàsiques en espais d’activitat agrícola o ramadera i s’aniran entregant i col·locant al llarg de les properes setmanes. Entre aquests consells hi ha els de no portar el gos deslligat per zones agràries o ramaderes, no apropar-se al bestiar ni als gossos dels ramaders i deixar les tanques tal com s'han trobat, tant si estan tancades com obertes.
Tots ells han estat aportats per l'Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l'Alt Pirineu i Aran (IDAPA) amb el suport de Turisme Cerdanya, que s'ha encarregat de la coordinació.
A més, la iniciativa també compta amb el suport del Parc Natural Cadí-Moixeró i el Servei Públic d’Ocupació de Catalunya i l’FSE en el marc dels Programes de Suport al Desenvolupament Local.