Fruit segurament del volum comercial assolit i de la necessitat d’expansió, l’infant Jaume de Mallorca concedí, el maig de 1270, permís per celebrar una segona fira per Tots Sants, que ha perdurat fins els nostres dies.
L’emblema de la fira és el Concurs i la Fira de Cavalls, la mostra de bestiar equí més important del país amb una xifra al voltant del miler de caps de bestiar.
El tradicional Concurs de Cavalls, que aquest any arriba a la 36a edició, tindrà lloc el matí del dissabte 5 de novembre: a les 11 h concurs de terçones (femelles fins a 2 anys i mig), a les 11.45 h concurs d’eugues amb pollí, a les 12.30 h concurs de terçons (mascles fins a 2 anys i mig), a les 13.15 h concurs de quartons (mascles de menys de 4 anys) i a les 14 h concurs de sementals (sense límit d’edat). També durant el matí es realitzarà el concurs a la millor ramaderia de Cerdanya, amb dues categories: categoria A (lots de 6 eugues amb pollí, 2 femelles de recria i 1 semental) i categoria B (lots de 3 eugues amb pollí, 1 femella de recria i 1 semental). Enguany l’Ajuntament de Puigcerdà tornarà a instal·lar grades per ubicar part del públic que assisteix al concurs. La fira de bestiar continuarà també durant el diumenge 6 de novembre.
Sens dubte, l’Associació de Criadors de Cavalls de la Cerdanya i els ramaders de la comarca són els protagonistes d’aquest certamen, que es complementa amb les diferents parades de la fira multisectorial dels dies 5 i 6 de novembre i que estaran ubicades a la zona industrial, al centre de la Vila i als carrers a l’entorn de l’estany i el parc Schierbeck. A la plaça del Call també hi haurà un circuit de ponis.
La fira l’organitza l’Ajuntament de Puigcerdà amb el suport del Consell Comarcal de la Cerdanya, la Diputació de Girona, l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran, el Departament d’Agricultura i la seva oficina comarcal, “la Caixa”, les associacions de ramaders i diversos ajuntaments, entitats, empreses i particulars de la comarca.