Un brot de gastroenteritis aguda ha afectat 147 persones a la Cerdanya, dels quals 145 són menors d'entre 8 i 14 anys i la resta dos professors, segons ha informat aquest dijous l'Agència de Salut Pública de Catalunya. Els afectats són de dues escoles del Gironès, dues de Barcelona Sud i una del Barcelonès Nord, a més d'un grup d'escolars francesos. Tots ells han estat allotjats en cinc hotels diferents de la comarca i van començar a presentar els símptomes aquest dimecres al matí, abans de l'hora de dinar. La simptomatologia en tots els casos és lleu amb clara predominança de vòmits, nàusees i dolor abdominal, que s’acompanyen en alguns casos de febre i diarrea. Alguns dels escolars han estat atesos en centres d'atenció primària i atenció continuada i d'altres han estat recollits pels seus pares.
L'Agència de Salut Pública de Catalunya va iniciar una investigació aquest dimecres a partir de la notificació al Servei d’Urgències de Vigilància Epidemiològica de Catalunya, amb l’objectiu de trobar l’origen del brot, i immediatament es van prendre immediatament les primeres mesures de control. El secretari general en funcions del Departament de Salut i director del CatSalut, David Elvira, no ha volgut avançar possibles hipòtesis de la causa del brot, ''per rigor'' i ha recalcat que l'Agència de Salut Pública de Catalunya treballa per identificar la font des d'aquest dimecres al vespre. Elvira ha dit que s'ha de trobar una ''font comú'' de tota la població afectada en ''algun punt de la Cerdanya'' perquè els 147 afectats han pernoctat en aquesta comarca. Ha volgut recordar que els casos són tots lleus, de moment, i que no han requerit hospitalització.
Per la seva banda, l'alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira, ha explicat que el brot podria tenir relació amb una intoxicació alimentària o podria ser per una causa vírica. També ha dit que va afectar a persones que venien a la comarca en el marc de la Setmana Blanca i que principalment estaven allotjades a Puigcerdà, Prats i Sansor, Llívia i Masella, motiu pel qual es va activar l'incident de múltiples víctimes de l'àmbit primari de la Fundació Hospital de Puigcerdà, a través del qual tres metges, cinc infermeres i un auxiliar es van desplaçar als diferents establiments per atendre'ls. En el marc del protocol d'actuació, també es van practicar analítiques de la femta que s'han enviat al Servei d'Epidemiologia de Girona i es va demanar als mestres dels menors afectats un llistat dels menús que havien menjat. Amb aquestes dades esperen poder esbrinar en els propers dies l'origen del brot.
Per la seva banda, la responsable d'Intercerdanya, l'agència de viatges que va gestionar les reserves, Mireia Vila, ha explicat que aquest dimecres al matí alguns alumnes que estaven esquiant a l'estació de Masella ja presentaven els primers símptomes i que en veure que cada cop hi havia més afectats van decidir trucar als serveis mèdics. En aquest sentit, ha dit que un cop els equips desplaçats els van atendre als allotjaments la majoria d'ells van quedar estabilitzats i tres persones van haver d'anar a l'hospital on van ser "hidratats" i van tornar amb els seus companys.
Sobre el possible origen del brot, Vila ha volgut deixar clar que encara ho desconeixen, ja que, no se'ls ha informat des del Departament de Salut, que és qui ho està investigant. Ha afegit que tot i que hi ha afectats que van menjar un pícnic distribuït des de l'agència de viatges, també n'hi ha que ho van fer i no presenten cap símptoma. Per aquest motiu, ha recalcat que no es pot determinar si tot plegat s'origina en una intoxicació alimentària o per una causa vírica. Finalment, ha destacat que l'afectació ha estat lleu i que aquest dijous bona part dels menors que van ser medicats han tornar a esquiar amb normalitat.
Un dels punts on hi havia allotjat part dels afectats és el Campus Cerdanya de Puigcerdà. La comercial d'aquest establiment, Berta Rabassa, ha explicat que no totes les persones que dormen allà estan afectades, situant la xifra en un centenar de les 250 que tenen en total. També ha dit que el personal que hi treballa tampoc presenta símptomes.
Dos centres escolars gironins, afectats pel brot
A les comarques gironines, el brot ha afectat dos centres escolars. En concret, dos instituts: el Narcís Xifra de Girona i el de Cassà de la Selva (Gironès). En el primer, van anar a esquiar un grup de 65 alumnes de 2n d'ESO. Gairebé tots han tornat afectats de gastroenteritis. En concret, el CAP Güell de Girona va atendre la nit de dimecres a dijous 57 nens. En aquest centre també hi ha un professor malalt.
Tots els estudiants d'aquest centre educatiu s'allotjaven a Bellver de Cerdanya i, com cada any, anaven al mateix hotel organitzat per la mateixa empresa que s'encarrega de programar les activitats. El director del centre, Josep Cortada, ha explicat que els joves van marxar dilluns i havien de tornar dimecres a la tarda però l'expedició es va haver d'avançar.
A primera hora del matí de dimecres, alguns es van començar a trobar malament. Al llarg del dia la xifra va anar incrementant. "Els afectats van anar als serveis mèdics de les estacions i allà els van dir que semblava un procés viral. No semblava que fos res més en un principi", explica Cortada.
"Cap a quarts de tres, un professor va trucar al centre comunicant que cada vegada hi havia més alumnes que es trobaven malament", afegeix el responsable de l'institut. Per això, van decidir avançar la tornada, que va ser complicada perquè molts dels alumnes van patir vòmits, marejos i, sobretot, malestar. A hores d'ara, desconeixen l'origen del focus, que ha afectat estudiants allotjats en diferents hotels i diversos municipis de la Cerdanya. Aquest matí, però, el centre ha hagut d'atendre diversos pares han estat trucant per informar-se de la situació.
És el cas dels alumnes de l'institut de Cassà de la Selva, que s'estaven a Puigcerdà. En aquest cas, hi ha uns 18 alumnes de 4rt d'ESO que s'han vist afectats pel brot. Des del centre han assegurat que ja estan millor i que la previsió és que torni el divendres. Els estudiants també van marxar dilluns a esquiar.