NOU CAP DE GOVERN D'ANDORRA

Xavier Espot, elegit cap de govern d’Andorra

El nou executiu del Principat serà tripartit i estarà format per Demòcrates, Liberals d'Andorra i Ciutadans Compromesos

Xavier Espot
photo_camera El nou cap de govern Xavier Espot, a punt d'intervenir al debat d'investidura al Consell General/Albert Lijarcio

El líder de la formació de centre-dreta Demòcrates, Xavier Espot, ha estat escollit aquest dimecres nou cap de govern d'Andorra amb els vots a favor dels seus onze consellers, els quatre de Liberals d'Andorra i dos més de la llista parroquial Ciutadans Compromesos. Els tres partits conformaran un executiu de coalició al Principat, amb el suport de 17 dels 28 parlamentaris, ja que després de les eleccions del 7 d'abril passat cap de les forces que hi van concórrer va obtenir la majoria. L'altre candidat que s'ha presentat al debat d'investidura, Pere López, del Partit Socialdemòcrata, ha rebut els vots dels seus set consellers, mentre que Terceravia ha optat per no donar suport a cap dels dos en la votació que ha tingut lloc al Consell General.

Amb la votació dels diferents consellers, s'ha tancat la sessió d'elecció del cap de govern iniciada aquest dimarts. En aquesta segona jornada de debat d'investidura, han intervingut els representants dels diferents grups parlamentaris, els quals han obtingut posteriorment la resposta dels dos candidats. El número 1 de Demòcrates (DA) ha explicat que està d'acord incorporar als agents econòmics i socials, a més de la societat civil, en els pactes d'estat plantejats sobre l'acord d'associació amb la Unió Europea, la sostenibilitat de les pensions i la sanitat pública.

En aquest sentit, Espot ha criticat que el Partit Socialdemòcrata (PS) plantegés aquest dimarts una "pausa" en les negociacions quan, segons ha dit, en el passat es van erigir com la "força més europeista". A més, ha afirmat que si el seu discurs correspon ara al d'una formació "euro-escèptica d'esquerres" haurà de buscar una entesa amb d'altres partits que es van presentar als comicis i que no han obtingut representació a la cambra parlamentària. 

Al seu torn de rèplica, el candidat del PS, Pere López, ha contestat als demòcrates que són "pro-europeus" i ha recordat que la seva postura respecte a l'acord d'associació amb la UE és la de tenir en compte, de forma prioritària, les particularitats del país. El líder socialdemòcrata ha lamentat que Liberals d'Andorra (L'A), partit amb el qual es va presentar conjuntament a les llistes parroquials sota la coalició d'Acord, conformi ara un govern amb DA. "Pactar es pot pactar, però no es pot enganyar als ciutadans", ha etzibat López, que també ha acusat al seu líder Jordi Gallardo de "jugar a un doble joc".

Per la seva banda, Gallardo ha respost al candidat socialdemòcrata, Pere López, que aquest dimarts va criticar que la seva formació hagi estat contribuït a mantenir a Demòcrates en el poder afirmant: "Preferim ser la crossa d'un govern estable de quatre anys, que la crossa d'un govern transitori que només busca el rèdit electoral d'alguns". En aquest sentit, el líder dels liberals ha explicat que l'opció plantejada pel PS passava, segons ha dit, per la creació d'un executiu tripartit de divuit mesos amb Terceravia.

PereLópez
(Pere López, del Partit Socialdemòcrata, intervenint al Consell General/Albert Lijarcio)

Sobre aquesta qüestió, el candidat del PS li ha contestat que aquest mandat de divuit mesos havia de servir per tirar endavant una sèrie de prioritats per al país com, ha dit, reformar les polítiques d'habitatge i de la llei de la Funció Pública i re-enfocar les negociacions amb la UE. Finalment, ha criticat que el pacte subscrit amb DA es basi en el manteniment de l'estabilitat. "No hi ha res més estable que les dictadures", ha reblat, per després afirmar que el més important d'un executiu és la presa de decisions.

Pel que fa al pacte de govern, Gallardo ha reconegut que tot i que una part de la ciutadania "no ho entendrà", la seva formació no podia "eludir la responsabilitat" de confeccionar un govern estable. Tot plegat, ho ha expressat en contraposició als "precedents" d'executiu en minoria, en referència a l'etapa en què l'ex-líder socialdemòcrata Jaume Bartumeu va ser cap de govern i el seu mandat va acabar amb la convocatòria d'eleccions anticipades. El número u de L'A ha acabat preguntant-se: "Quina societat estem construint quan alguns volen penalitzar el fet de pactar?"

Josep Pintat
Josep Pintat, de Tercera Via, intervenint al Consell General/Albert Lijarcio)

D'altra banda, el cap de llista de Terceravia, Josep Pintat, ha afirmat durant la seva intervenció que les propostes d'Espot són poc concretes i que la voluntat de la ciutadania, en vista dels resultats electorals, és que Demòcrates "no pot continuar fent política sense explicacions com ha fet els darrers vuit anys". En aquest sentit, ha assegurat que els votants "han triat transparència i estabilitat, tot a l'entorn del diàleg". Sobre les negociacions amb Europa, ha coincidit amb la formació socialdemòcrata en la necessitat de fer una "pausa". A més, ha volgut refermar la seva postura favorable a la construcció d'un aeroport dins del territori andorrà perquè, d'una altra manera, ha dit, és "difícil" que el país pugui ser competitiu.

Carles Naudi
(Carles Naudi, de Ciutadans Copromesos, felicita el nou cap de govern, Xavier Espot/Albert Lijarcio)

La defensa més ferma de la necessitat d'aquesta infraestructura l'ha fet el líder de la llista parroquial de la Massana Ciutadans Compromesos (CC), Carles Naudi, quan servint-se del tall de la carretera d'accés a França per una esllavissada, ha dit que en el cas que també s'hagués produït algun incident en la que va a Catalunya "per molt aeroport de la Seu que tinguéssim, ara estaríem sols, tancats i aïllats". A més, ha dit amb que la seva construcció s'assoliria una obertura a Europa "sense passar per fronteres". CC, que integra afins a Demòcrates i Terceravia, ha pogut conformar grup parlamentari gràcies a la cessió d'una representant de la formació amb la qual conforma el nou govern.