TRIBUNALS

Vanessa Mendoza es veu "legitimada" per parlar de l'avortament a l'ONU després de declarar davant la Batllia

La presidenta d'Stop Violències troba paral·lelismes amb la causa de Pablo Hasel, pel fet de ser "càstigs adoctrinadors"
Pla americà de la presidenta de l'associació Stop Violències, Vanessa Mendoza Cortés, després de declarar davant la justícia andorrana per haver parlat sobre la prohibició de l'avortament a l'ONU. Imatge del 17 de febrer de 2021 (Horitzontal).
photo_camera Vanessa Mendoza, després de declarar davant la justícia Batllia /Albert Lijarcio

L'activista andorrana i presidenta de l'associació Stop Violències, Vanessa Mendoza Cortés, afirma que se sent "legitimada i protegida" per poder parlar a l'ONU sobre les conseqüències que té la prohibició de l'avortament al Principat. Després de prestar declaració en seu judicial, ha explicat que creu que la causa no va en contra d'ella. "Qualsevol entitat que decidís exigir els drets internacionals estaria aquí", ha assegurat, per afegir que la ratificació dels tractats per part dels països eleven la qüestió a l'àmbit internacional. A més, ha dit que hi veu paral·lelismes entre el seu procés i el que ha portat a l'empresonament del raper lleidatà Pablo Hasel amb la voluntat, ha continuat, de fer-los "callar" amb "càstigs adoctrinadors".

Pla tancat de la presidenta de l'associació Stop Violències d'Andorra, Vanessa Mendoza Cortés, atenent als mitjans de comunicació després d'haver anat a declarar a la justícia per haver parlat de l'avortament a l'ONU, el 17 de febrer de 2021 (Horitzontal)(Foto: Vanessa Mendoza Cortés, ha rebut el suport de moltes persones, el dia que ha declarat als Jutjats d'Andorra/Albert Lijarcio)

A la sortida de l'edifici de la Batllia (jutjat), la presidenta d'Stop Violències ha assegurat que amb la seva declaració en seu judicial s'està fent "història", pel ressò que està tenint en el seu cas. "Quan ratifiquem tractats internacionals els draps bruts ja no es renten a casa", ha afirmat Mendoza Cortés. A més, ha volgut agrair el suport rebut tant per part de múltiples organitzacions feministes d'arreu del món com per entitats com ara Amnistia Internacional -que aquest dimarts va instar a la fiscalia andorrana a retirar els càrrecs contra ella-, l'Organització Mundial contra la Tortura o la Federació Internacional de Drets Humans, entre d'altres.

L'activista andorrana ha explicat que el moment de prestar declaració ha estat "complicat", tot i que no ha pogut aportar més detalls tenint en compte que la investigació judicial continua en actiu. Tot i això, ha volgut deixar clar que anar a l'ONU a parlar sobre una situació que es viu al país "és un dret legítim de la societat civil i no ha de servir per prendre represàlies" i ha conclòs que, malgrat això, des d'Stop Violències continuen obertes al diàleg sobre la interrupció voluntària de l'embaràs.

Pla obert de diverses persones que han anat a donar suport a la presidenta de l'associació Stop Violències d'Andorra, Vanessa Mendoza Cortés, el dia que ha declarat per parlar de l'avortament a l'ONU. Imatge del 17 de febrer de 2021 (Horitzontal).
(Foto: Vanessa Mendoza Cortés, ha rebut el suport de moltes persones, el dia que ha declarat als Jutjats d'Andorra/Albert Lijarcio)

Mendoza Cortés també ha volgut manifestar el seu rebuig a aquells països on, ha dit, hi ha "restriccions a la llibertat d'expressió" i ha volgut solidaritzar-se amb el raper lleidatà Pablo Hasel. En aquest sentit, considera que l'objectiu dels estats és aconseguir que "qui pensi en dir alguna cosa ja no ho digui". Finalment, ha fet seu un argument d'Amnistia Internacional per dir que "l'honor i les difamacions són per protegir a la ciutadania i no a abstractes valors d'estat".

Quan la presidenta d'Stop Violències ha arribat a la seu de la justícia andorrana s'ha trobat amb una quinzena de persones que l'esperaven a l'exterior per donar-li suport. Un d'ells, que no ha volgut dir el seu nom, ha afirmat que veu "indignant" que se la estigui privant als seus drets de "llibertat d'expressió". Un cop l'activista ha pres declaració, ara caldrà esperar la decisió del jutjat que instrueix la causa i veure si aquest opta per arxivar-la o obrir un judici oral.

Mendoza Cortés va ser acusada formalment l'any passat, després de les paraules que va pronunciar el 2019 al Comitè de l'ONU per a l'Eliminació de la Discriminació contra la Dona en relació a la situació que pateixen les dones que volen avortar i es troben que la interrupció voluntària de l'embaràs està prohibida a Andorra en tots els supòsits. La fiscalia del país, a instàncies de l'executiu, l'acusa de difamació i calúmnies i demana quatre anys de presó i multes de fins a 30.000 euros. Concretament, considera que l'activista va acusar falsament al Govern i que, amb això, el seu "prestigi i bon nom" havien quedat en dubte.