L'esllavissada que va obligar a tallar l'accés a Andorra no es va produir per causes naturals, segons els primers informes

Pla general de l'esllavissada a la carretera CG-1 d'Andorra vista des de la zona de la Borda Sabaté.
El govern del Principat treballa en el plec de bases que ha de permetre licitar l'actuació definitiva a la zona afectada

L'esllavissada que el 10 d'agost passat va obligar a tallar durant sis hores l'accés a Andorra des de Catalunya no s'hauria produït per causes naturals, segons apunten els primers informes geològics sobre els quals ha informat l'executiu del Principat aquest dilluns. D'aquesta manera, s'investiga la relació que hi ha entre el despreniment, que va afectar un tram de la carretera CG-1 a l'alçada de la Borda Sabaté, i l'actuació que en els darrers anys s'estava duent a terme a la parcel·la on va tenir lloc, situada just al davant del centre comercial Punt de Trobada. En paral·lel a aquests estudis, el govern andorrà està elaborant el plec de bases que permetrà treure a licitació els treballs de condicionament definitius que s'han previst per garantir la seguretat del trànsit en aquesta zona.

Tot i que encara no s'ha fet un càlcul exhaustiu del cost que es deriva de l'esllavissada, aquest se situaria en la franja dels centenars de milers d'euros, segons ha informat el govern d'Andorra aquest dilluns. En aquest import, l'executiu del Principat hi inclouria l'actuació provisional que es va dur a terme a la zona afectada, com ara l'aixecament d'un mur de contenció, i la mobilització d'efectius d'emergència, ja sigui per analitzar l'estabilitat de la muntanya o regular el trànsit rodat en aquest punt, entre d'altres.

Tant els informes com les despeses derivades per normalitzar la situació després del despreniment s'estan posant en coneixement del gabinet jurídic del govern andorrà, per tal que aquest organisme determini si s'han d'aplicar accions posteriors relacionades amb aquest incident.