HABITATGE

Andorra suspèn dos anys la concessió de llicències per a pisos turístics per incentivar el mercat de lloguer

En aquests període dos anys el govern andorrà haurà d’elaborar un estudi sobre la capacitat turística del país, que establirà els nous criteris en base als quals es podran autoritzar nous pisos turístics.
Xavier Espot habitatges turístics
photo_camera Xavier Espot durant el Debat sobre l’Orientació Política al Consell General / SFGA

El cap de Govern d'Andorra, Xavier Espot, ha obert aquest dilluns el Debat sobre l’Orientació Política al Consell General. En aquesta primera jornada, Espot ha pronunciat un discurs en el qual ha anunciat noves mesures urgents per donar resposta a la situació actual del mercat d’habitatges de lloguer, que se sumen a les que l’Executiu ja ha posat en marxa per estimular el mercat, incentivar la construcció i continuar protegint a les famílies. L’objectiu, ha remarcat, és facilitar l’accés a l’habitatge a un preu assequible i, així, respondre a “una de les principals preocupacions dels ciutadans” i alhora garantir un creixement sostenible.

De fet, Espot ha manifestat que aquesta mateixa tarda el Govern entrarà al Consell General pel tràmit d’extrema urgència el Projecte de llei per a la promoció de la sostenibilitat del desenvolupament urbanístic i del turisme, i de modificació de la Llei general d’ordenació del territori i urbanisme, i de la Llei general de l’allotjament turístic

Limitar durant dos anys les noves autoritzacions d’habitatges d’ús turístic per incentivar el mercat d’habitatge de lloguer

En el seu parlament, Xavier Espot ha concretat les diferents mesures simultànies que engloba el projecte de llei. Així, entrant al detall, el text estableix que, a partir de la seva entrada en vigor i durant un període de dos anys, se suspèn l’atorgament de noves autoritzacions d’habitatges d’ús turístic (HUT) en apartaments i estudis. No obstant això, poden atorgar-se noves autoritzacions d’HUT en apartaments i estudis, sempre que s’acrediti que es compleixen els requisits per ser classificat en la categoria de cinc estrelles. Aquesta excepció, així com el fet que el règim de suspensió temporal no s’aplica a HUT atípics, també permetrà potenciar la qualitat del sector turístic.

Precisament, en aquest període de dos anys l’Executiu andorrà haurà d’elaborar un estudi sobre la capacitat turística del país, que establirà els nous criteris en base als quals es podran autoritzar nous pisos turístics. I és que l’anàlisi haurà d’incorporar l’avaluació de les repercussions actuals i futures, econòmiques i socials, de l’activitat turística, tenint en compte les necessitats de la població nacional, dels operadors turístics i dels visitants, així com les consideracions mediambientals.

El cap de Govern d'Andorra ha assenyalat que “la pressió turística de la darrera dècada ha tingut un impacte clarament negatiu en el parc d’habitatges de lloguer residencial, ja que un nombre massa important s’han destinat a habitatges d’ús turístic que, certament, constitueix avui dia una activitat més rendible que el lloguer residencial”.

Espot ha subratllat que la Llei general de l’allotjament turístic va “suposar un pas endavant significatiu per garantir la qualitat d’aquests habitatges d’ús turístic”, si bé “no ha impedit que continués aquest transvasament de pisos de lloguer a pisos turístics, en un context on precisament l’arrel del problema de l’habitatge que estem vivint és la manca d’oferta suficient d’habitatges de lloguer”. “No es tracta de limitar el creixement, sinó de reequilibrar aquells efectes secundaris negatius que pugui tenir”, ha afegit, reforçant alhora un model de turisme més sostenible i de qualitat.