28.01.2022 |
Viure als Pirineus

PATRIMONI

Les visites a les esglésies de la Vall de Boí baixen un 30% respecte l'any anterior

Durant el 2020 s'han comptabilitzat 50.014 visites en total a les esglésies obertes al públic.
Visita guiada 20 anys de patrimoni Mundial
Visita guiada 20 anys de patrimoni Mundial /centreromanic.com
Les visites a les esglésies de la Vall de Boí baixen un 30% respecte l'any anterior

El 2020 les activitats i l'obertura del Conjunt Romànic de la Vall de Boí s'ha vist condicionat per la situació sanitària excepcional.  Això va suposar el tancament total del conjunt del 13 de març fins a la seva reobertura progressiva a inicis de juny seguint el "Pla de desconfinament" elaborat des del Centre del Romànic,  per adequar els espais a les mesures de prevenció del COVID-19 mitjançant protecció, senyalització i informació.

Degut a la situació, s'han creat 5 nous itineraris per oferir visites guiades adaptades a les noves condicions. Aquestes visites guiades exteriors, mostren la vinculació de l'entorn amb les esglésies mitjançant passejades per cada poble amb temàtiques diferents per cada un: "Taüll, un poble i tres esglésies", "Boí, recinte emmurallat", "Erill la Vall, el poble que porta el nom dels Senyors", "Durro, l'herència del passat medieval" i "Barruera, el poble del fons de la vall". Una proposta que combina cultura i natura molt ben rebuda pels visitants durant l'estiu, i que es segueix oferint amb reserva prèvia.

Durant els mesos de juliol i setembre, el Centre del Romànic ha tingut la oportunitat de col·laborar amb activitats culturals com: "Despertant instruments adormits", un projecte europeu de recuperació d'instruments i música medieval, o en la primera edició del "Festival Errant, Itineraris d'Art i Pensament", una nova proposta que posa en diàleg la creació artística amb el patrimoni paisatgístic, artístic i cultural del territori.

El 30 de novembre del 2020 ha representat una data important pel conjunt romànic de la Vall de Boí ja que correspon al 20è aniversari de la declaració de Patrimoni Mundial per la UNESCO. Aquesta trajectòria de 20 anys ha comportat la posada en valor del territori i de les seves esglésies, i representa per tota la vall un honor i un reconeixement. La celebració s'ha dut a terme en format reduït degut a les circumstàncies. Al llarg de l'any 2021 (sempre hi quan les mesures sanitàries ho permetin) es preveu estendre diferents activitats i novetats.

Pel que fa a les xifres de visites, s'han comptabilitzat 50.014 visites en total a les esglésies obertes al públic de Sant Climent de Taüll, Sant Joan de Boí, Santa Eulàlia d'Erill la Vall, Sant Feliu de Barruera i La Nativitat de Durro. Així, la freqüentació ha disminuït en un 30% respecte l'any anterior tenint en compte les circumstàncies especials com les restriccions de moviment del territori o l'aforament limitat de visitants a les esglésies. La procedència dels visitants registrats a l'espai informatiu del Centre del Romànic provenen, com cada any, principalment de la península i majoritàriament de Catalunya. On s'ha notat més la disminució ha estat amb els visitants estrangers, representen el 4% del total aquest any, mentre l'any 2019 van ser el 13%.

Més informació: Centre del Romànic de la Vall de Boí:  973 69 67 15 o [email protected]

Les visites a les esglésies de la Vall de Boí baixen un 30% respecte l'any anterior
Comentarios